Windows en drivers

Mogelijk grootste probleem uit Windows-geschiedenis

Hackers hebben het mogelijk grootste probleem uit de geschiedenis van Windows ooit blootgelegd: lekke drivers van fabrikanten die ten onrechte door het certificeringsproces van Microsoft zijn gekomen.

Drivers zijn stukjes software die een brug slaan tussen externe hardware en een besturingssysteem. Vaak hebben drivers – zeker in het geval van bijvoorbeeld onderdelen op een moederbord – toegang tot de meest kwetsbare onderdelen van zo’n besturingssysteem nodig om te kunnen functioneren. Je mag dus als eindgebruikers verwachten dat die drivers geen lekken en achterdeurtjes bevatten. Microsoft riep daartoe een certificeringssysteem in het leven dat drivers die niet grondig gecontroleerd waren door de Windowsmaker, niet of slechts na heel veel waarschuwingen geïnstalleerd konden worden. Prima initiatief, alleen blijkt Microsoft niet zo heel erg opgelet te hebben tijdens dat certificeren (waar je als fabrikant overigens ook voor dient te betalen). Het gevolg: een enorme berg kritische drivers blijkt al heel lang een soort van open deur naar kritieke onderdelen van Windows te bieden. Dat lezen we onder meer in dit artikel van ZDNET.

Geen ontkomen aan

Het vervelende is dat je als gebruiker geen enkele invloed hebt op de veiligheidsaspecten van essentiële drivers. Je moet ze installeren om gebruik te kunnen maken van hardware-onderdelen in bijvoorbeeld je Windows computer. Denk aan zaken als een chipset, processor, USB, videokaart, geluidskaart enzovoort. Dergelijke drivers zijn bovendien meestal al geïnstalleerd en geconfigureerd door de fabrikant, zodat je direct na aankoop van je computer het apparaat ook daadwerkelijk kunt gebruiken. Volgens een van de betrokken hackers hebben de ontdekte lekken vooral te maken met luie programmeertechnieken waarbij geen enkele aandacht aan veiligheid is besteed. Blijft over de vraag hoe dergelijke drivers vervolgens door het duurbetaalde certificeringsproces van Microsoft geraakt zijn en – gecertificeerd en al – op jouw Windows computer zijn terecht gekomen.

Windows en drivers
Een moederbord bevat tal van onderdelen die drivers benodigen om te kunnen werken. Als het daar mis gaat, heb je een groot probleem. (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/mikebabcock/3600893754)

Virusscanner, belangrijker dan ooit tevoren

Het gaat niet om slechts een paar drivertjes voor Windows, maar om een enorme hoeveelheid afkomstig van gerenommeerde namen. Denk aan bijvoorbeeld Asus, NVIDIA, Intel, Toshiba en vele anderen. Voor meer recente computers zullen de komende tijd vast wel gerepareerde drivers opduiken. Maar systemen of onderdelen die alweer wat ‘ouder’ zijn is het afwachten. Grote kans dat daar geen updates meer voor verschijnen. Een leuk weetje voor digidieven die dankbaar gebruik kunnen maken van deze open deuren. Wel geldt dat een computer eerst bereikbaar gemaakt moet zijn, maar dat kan via bijvoorbeeld met een programma meeliftende malware. Het is nu dus belangrijker dan ooit tevoren om een goede virusscanner onder Windows te installeren. En – we herhalen het maar weer eens – nooit en te nimmer bijlagen van onbekende afzenders te openen. Nooit. Echt nooit dus.

Meer weteWindowsn over de beveiliging van je computer? Lees dan eens het Handboek IT-security van Tom De Mulder, bomvol praktische tips aangaande dit thema. Anno 2019 is het echt zaak je ook als ‘eenvoudige thuisgebruiker’ (om het nog maar helemaal niet te hebben over ZZP’ers, freelancers en bedrijven) te verdiepen in de beveiliging van je systemen thuis. Gewoon, om een hele hoop ellende te voorkomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.