Mogelijkheden van Canon Camera Connect

Als je je EOS-camera verbonden hebt met je telefoon/tablet, dan kun je met de Canon Camera Connect-app leuke dingen doen. In deze blogpost beschrijven we de mogelijkheden van Canon Camera Connect. Dit is het vervolg op de blogpost Een Canon EOS camera verbinden via wifi of bluetooth.

Nieuwe, betere software?

(Aangepast op 18 juli 2023.) Lezer Theo Schoonis schreef een paar weken geleden als reactie op deze blogpost het volgende: ‘Canon Camera Connect & Control was een goede app, die vrij gemakkelijk te bedienen was, maar na update werkt niets nog van Canon Camera Connect app, en maakt geen verbinding met mijn Canon EOS 5D m4 ! Complete waardeloze app !’ Pieter Dhaeze , de auteur van het Handboek Canon EOS, voor het EOS D-, EOS M- en EOS R-systeem, reageerde rechtstreeks via mail op de klacht over die waardeloze Camera Connect App. Op zijn site Eoszine.nl maakte Pieter meteen wat nieuwe uitleg en filmpjes over het gebruik van de geüpdatete Camera Connect app. Hier vind je een uitgebreide uitleg over het werken met de Camera Connect-app 2023. Het eerste filmpje over het gebruik van de app zie je hieronder:

Foto’s bekijken en delen

Overzicht van de interface van Camera Connect (januari 2021).

Duidelijk is dat je foto’s op je camera met de optie Images on camera direct kunt bekijken op je telefoon of beter een tablet, want dat is een groter scherm. Zo kan je publiek meteen genieten van foto’s die je net genomen hebt. Ook kun je foto’s in een klein formaat downloaden naar je telefoon/tablet en van daaruit delen op sociale media via je thuisnetwerk of via je databundel. Omdat de Wi-Fi-koppeling tussen camera en telefoon/tablet lokaal is, kun je vanuit de meest verre uithoek van de wereld – mits er een data/telefoonverbinding is – je foto’s direct vanuit het veld versturen, zodat het thuisfront bijna live aanwezig kan zijn.

Afstandsbediening

Naast de optie om terug te kijken heeft de Connect-app met de optie Remote live view shooting ook de mogelijkheid om je telefoon/tablet als afstandsbediening te gebruiken, waarbij je het beeld op je telefoon/tablet ziet. Zo kun je vanuit moeilijke standpunten toch nauwkeurig kaderen en je kunt ook op grote afstand van je camera (circa 20m) het juiste moment zien (vogels, wildlife). (Kijk voor meer info over het gebruik van de app als afstandsbediening dit artikel: EOS 70D | Nestkastje en EOS Remote.)

Artikel over het fotograferen van een nestkastje gebruikmakend van de Camera Connectapp. (zie link hierboven)

Location information

Bijna elke telefoon beschikt over GPS. Als je camera en telefoon gekoppeld hebt (Wi-Fi/NFC of Bluetooth), dan slaat de telefoon een lijstje op met locatie en datum. Als je na een sessie met Wi-Fi verbonden bent, dan stuur je met een tikje op de optie Send location information de GPS-gegevens naar de desbetreffende foto’s op je camera. De locatie kun je later weer terugzien in Map Utility van Canon of in Lightroom. TIP • Hoewel de optie Location information altijd beschikbaar is in de interface van de Camera Connect-app, is deze functie slechts compatibel met een beperkt aantal camera’s. Zie hiervoor www.canon.nl/apps/canon-camera-connect.

Instellingen

De instellingen van de camera regel je tijdens remote live view. Met de optie Camera settings kun je eigenlijk alleen de datum en tijd synchroniseren.

Bluetooth remote controller

Ben je alleen verbonden via Bluetooth, dan is de bandbreedte van dataoverdracht gering, dus kun je niet zonder Wi-Fi foto’s overzetten. Maar je kunt de telefoon dan wel gebruiken als normale afstandsbediening zonder livebeeld. Je hebt dan een grote ontspanknop op het scherm van je telefoon en als je foto’s terug wilt kijken op je camera, dan kun je de voortgang regelen vanaf je telefoon. Handig als je je EOS direct aangesloten hebt via HDMI op een televisie of beamer.

Drie functies in Camera Connect: Afstandbediening in Bluetooth (l), Remote shooting met Wi-Fi (m) en locatiegegevens toevoegen (r).

Printer

Als je je telefoon op de handmatige manier koppelt met je camera, dan zie je ook een icoontje van een printer. Het is daarmee mogelijk om met sommige EOS-modellen foto’s direct draadloos af te drukken op sommige PIXMA-printers van Canon. Dat kan soms interessant zijn, zoals op een evenement, waarbij je foto’s direct mee wilt geven aan de bezoekers of gasten. Hoe? Zie de clip hieronder.

Samenvatting

Als je weet waar je foto’s gemaakt zijn, dan kan dat een hulpmiddel zijn bij het terugzoeken van foto’s. Door GPS-gegevens aan je foto’s toe te laten voegen, heb je een extra geheugensteuntje bij het antwoord op de vraag ‘Waar hebben we die foto ook weer genomen?’. Met een ingebouwde GPS is die locatievoorziening heel eenvoudig. Met de extra GPS-module GP-E2 of met behulp van je telefoon vraagt het even iets meer aandacht, maar is het toch relatief eenvoudig om de GPS-coördinaten te koppelen aan je foto’s. In Map Utility of Lightroom kun je je foto’s dan in Google Maps zien. Veel EOS-camera’s beschikken over Wi-Fi. Helaas is de procedure om die camera te koppelen met telefoon of tablet niet altijd even eenvoudig en verandert de procedure nogal eens. Hopelijk kan de bovenstaande paragraaf met bijbehorende clips de drempel om draadloos te gaan werken met je EOS helpen overwinnen, zodat je op die manier toch weer tot meer onderscheidende foto’s kunt komen en ook je foto’s sneller kunt delen. Kijk voor de meest recente informatie over de Camera Connect-app, zoals welke versie actueel is en welke camera’s ondersteund worden met de diverse functies, op www.canon.nl/apps/canon-camera-connect.

Bovenstaande blogpost is een uittreksel uit mijn Handboek Canon EOS, voor het EOS D-, EOS M- en EOS R-systeem. In dit Handboek Canon EOS staat zo veel mogelijk van die specifieke EOS-functionaliteit verzameld, aangevuld met een vleugje basiskennis fotografie en veel trucs en tips, extra toegelicht met ruim 70 videotutorials. Zo zal iedere vrijetijdsfotograaf met een EOS-camera betere foto’s kunnen maken en meer plezier hebben van zijn of haar fotografie. Tevens wordt in dit Handboek aandacht besteed aan onderwerpen als lenzen, flitsen, video, software en ook foto’s delen en printen; allemaal aspecten van de fotografie waarbij Canon met een uitgebreid aanbod aan producten en diensten een belangrijke rol kan spelen.

Een gedachte over “Mogelijkheden van Canon Camera Connect”

  1. Canon Camera Connect & Control was een goede app, die vrij gemakkelijk te bedienen was, maar na update werkt niets nog van Canon Camera Connect app, en maakt geen verbinding met mijn Canon EOS 5D m4 ! Complete waardeloze app !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.