Morgen wordt het sleepwet-referendum gehouden

Morgen is het sleepwet-referendum

Als je een beetje om je privacy geeft is het zaak morgen – gelijk met de gemeenteraadsverkiezingen – je stem uit te brengen voor het sleepwet-referendum.

Het rommelt al een tijdje betreffende de ‘sleepwet’. Dit is een door de regering beoogde wet die ervoor moet zorgen dat overheid en opsporingsdiensten vergaande bevoegdheden krijgen betreffende het verzamelen van digitale gegevens. Ofwel: het zo ongeveer aftappen van alles in de hoop dat er ergens compromitterende informatie wordt opgeduikeld. Het is een beetje de omgekeerde wereld, waarbij de risico’s op fouten groot zijn. Zo bestaat de kans op hacks en datalekken, waarbij grote hoeveelheden gegevens van burgers op straat komen te liggen. Tegenstanders vinden ook niet dat dit soort bevoegdheden in een wet vastgelegd moeten worden, zeker niet zolang niet eens bekend is of de methode zal werken. Ernstig is ook dat opgeviste gegevens met andere landen gedeeld mogen worden, zonder dat zelfs bekend is wat er precies over en weer gaat. Bijzonder is verder dat de opsporingsdiensten na aanname van de sleepwet gebruik mogen maken van achterdeurtjes en lekken in software, inclusief zogeheten zero day-exemplaren.

Maak je niet druk?

De opsporingsdienst AIVD snapt niet waar mensen zich zo druk over maken. Volgens hen weten Facebook, Google enzovoorts meer van je dan zij doen. Dat is inderdaad mogelijk waar. Met één heel belangrijk verschil: je kiest er dan zelf voor door gebruik te maken van die diensten. En je bepaalt zelf wat je wel en niet deelt, wat je wel en niet meldt aan ze. Of je kiest ervoor om helemaal geen gebruik te maken van zaken als social media of niet-veranonimiseerde zoekopdrachten. In dat laatste geval kan je bijvoorbeeld gebruik maken van DuckDuckGo. Daarmee kan je wel zoeken, maar ben je niet traceerbaar. En we nemen aan dat je op Facebook ook geen zaken als banksaldo, de net nieuw aangeschafte Ferrari inclusief huisadres en andere privacygevoelige zaken achterlaat.

Haken en ogen

Kortom: de beoogde sleepwet bevat nogal wat vervelende en forse haken en ogen. Precies daarvoor hebben bezorgde studenten het referendum op poten gezet. Om jouw als burger eens mee te laten denken over de (mogelijke) consequenties van de wet. Als je een beetje om je privacy geeft lijkt tegenstemmen momenteel de beste keuze. In de huidige vorm kan en mag er te veel als de wet wordt doorgevoerd. Overigens betreft het een raadgevend referendum, dus de regering kan de uitslag simpelweg naast zich neerleggen. Maar in ieder geval is dan duidelijk hoe ‘het volk’ over privacy in een digitale wereld denkt. En dat is iets waar elke zichzelf respecterende regering zich in de 21ste eeuw zich zal moeten houden. Overigens is er – zo lezen we hier – wel een zwart-wit verschil tussen jongeren en ouderen. Daar waar jongeren fel tegen de sleepwet zijn, vinden ouderen het allemaal wel best. Het maakt hun veelal niet uit of de overheid alles over ze weet. Vreemd, want juist zij zouden uit ervaring moeten weten dat blindelings vertrouwen niet verstandig is in het leven.

Laatste

Overigens is dit hoogstwaarschijnlijk het allerlaatste referendum dat in Nederland gehouden gaat worden. Er wordt nog een poging ondernomen door de Ouderenpartij betreffende een onderwerp, maar de kans dat dat referendum er nog komt lijkt klein. Punt is dat ‘referendumpartij’ D66 het hele referendum heeft afgeschoten. Dat is natuurlijk erg ironisch, want het was tenslotte hun idee. Maar mogelijk brengen al die ‘lastige burgers met hun referenda’ een soepele zeurvrije zit op het warme pluche slechts in gevaar, zo lijkt het.

 

3 gedachten over “Morgen is het sleepwet-referendum”

  1. Te gek voor woorden dat op deze wijze een stemadvies wordt gegeven. Reden voor mij me af te melden voor deze nieuwsbrief.
    Tot nu toe vond ik de hier geplaatste artikelen “objectief”. Nu slaan jullie door.
    Er hoeft maar één aanslag in Nederland plaats te vinden, of de tegenstemmers van nu schreeuwen om het hardst dat het te gek is dat dit niet voorkomen kon worden.

  2. U bent geheel vrij om zelf te stemmen wat u wilt. Alleen zal iedere techneut u vertellen dat de wet in z’n huidige vorm enkele forse tekortkomingen kent. Het gaat ook niet om tegen de wet zijn, maar wel tegen zijn in de huidige vorm. Dat is uiteraard mijn mening (opinie!). Maar deze zult u ook op de meeste andere tech-sites en blogs tegenkomen. En zoals Hans al schreef: u zult alhier ‘hard’ en objectief nieuws tegenkomen, maar zeker ook – als zodanig gemarkeerde – opinie-artikelen en columns. Daar is toch niets mis mee?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.