Hang je een muis aan je iPad, kies dan bij voorkeur een Bluetooth-exemplaar. Dat komt nauwkeurigheid en dus gebruiksplezier ten goede.
De iPad heeft sinds alweer een behoorlijke tijd ondersteuning voor een muis. Daarbij kan je kiezen uit een traditioneel exemplaar met een snoertje of een Bluetooth-muis. In het eerste geval heb je wel een Lightning-naar-USB of USB-C-naar-USB-adapter nodig. Ook draadloze muizen die gebruik maken van een eigen dongle hebben die adapter nodig en worden door de iPad beschouwd als een fysiek gekoppelde muis. Nu zou je verwachten dat elke muis zich ‘t zelfde gedraagt in combinatie met een iPad, ongeacht of die nu bedraad, draadloos via een dongle of via Bluetooth gekoppeld is. Dat blijkt helaas niet het geval. Een muis gekoppeld via de Bluetooth-dongle gedraagt zich wat onvoorspelbaarder op – nou ja – onvoorspelbare momenten. Let wel: het werkt ook met die andere muizen en uiteindelijk wen je eraan. Het voelt gewoon niet helemaal lekker. Hoe anders is dat met een Bluetooth-muis: die werkt als een zonnetje.
Bluetooth werkt ‘lekkerder’
Toen muisondersteuning voor de iPad destijds officieel werd uitgerold, leek het op wat kleine kinderziektes betreffende die niet-Bluetooth-muizen. Inmiddels bij iPadOS 14 aanbeland, kunnen we stellen dat het wat minder lekker muizen een blijvertje is. Mogelijk heeft het iets te maken met de USB-dongle gecombineerd met energiebeheer of iets dergelijks. Hoe dan ook: wil je echt prettig met een muis aan je iPad werken, kies dan voor een Bluetooth-exemplaar.
Dongle-gedoe
Nu zijn draadloze muizen traditioneel vooral zo gemaakt, dat je een dongle in een vrije usb-poort moet prikken. Dat heeft voor de fabrikant als voordeel dat hij je merk-afhankelijk maakt, bijvoorbeeld, of dat er geen Bluetooth-licenties betaald hoeven worden. Toch is het een vreemde gang van zaken als je ‘t objectief bekijkt. Elke zichzelf respecterende laptop, tablet, smartphone en zelfs PC’s beschikken tegenwoordig over een immer paraat staand Bluetooth. Waarom daar dan geen gebruik van gemaakt wordt? Tja, gewoonte en en verkeerde bezuinigingsdrang. Het wordt overigens nog grappiger als je bedenkt dat veel van die ‘muis-dongles’ lichtelijk aangepast Bluetooth-adapters zijn die alléén met de meegeleverde muis werken.
Native Bluetooth
Mede dankzij Apple begint de ‘native’ Bluetooth-muis langzaam aan toch door te breken. Daarmee bedoelen we een muis die je zonder dongle gewoon via het al in je computer of tablet ingebouwde Bluetooth koppelt. Ideaal, want deze methode scheelt niet alleen gedoe met een dongle en energieverbruik van dat ding; het blijkt op de iPad ook gewoon veel beter te werken! Nadeel is dat veel native Bluetooth-muizen net wat duurder zijn dan reguliere draadloze (maar niet dongel-loze) muizen. Heeft mogelijk te maken met die al genoemde licenties die afgedragen moeten worden aan de Bluetooth-bedenkers. Maar ook omdat muisfabrikanten soms nog een extra dongle meeleveren voor computers zonder Bluetooth.

Praktischer in gebruik
Toch moet je bedenken dat een Bluetooth-muis wel praktischer is in gebruik. Zeker bij mobiele inzet loop je nooit meer het risico om het toch wel erg kleine dongle-ding kwijt te raken. Verder hebben sommige Bluetooth-muizen een schakelaar waarmee de koppelingsgegevens van meerdere apparaten onthouden worden. Zo kun je de muis én op je note- of Chromebook gebruiken én op je iPad. Handig! Ook de native Bluetooth-muis maakt veelal gebruik van een simpel AA(A)-batterijtje dat maanden of langer meegaat. Of je kiest voor een echte Apple-muis, die beschikt over een oplaadbare accu. Een lading staat garant voor een paar maanden muisplezier. Wel betaal je voor zo’n Apple-muis een veelvoud aan geld ten opzichte van andere muismerken.
Check de specs van je beoogde muis
Ga je op jacht naar een Bluetooth-muis, dan is het zaak daar heel specifiek op te selecteren (online shop). Of lees in een fysieke winkel heel nauwkeurig de verpakking, om teleurstellingen te voorkomen. Heb je je muis eenmaal in huis, dan koppel je ‘m snel via Instellingen en Bluetooth, op de gebruikelijk manier zoals je elk ander Bluetooth-apparaat koppelt. Daarna heb je er geen omkijken meer naar.
iPadOS 14 is onder ons. Heb je net een nieuwe iPad gekocht of ben je net naar 14 geüpgraded en wil je alles weten over deze recente versie? Dan is er het boek Ontdek iPadOS 14 van Henny Temmink. Leuk aardigheidje: vandaar is de laatste dag dat je nog een mooie korting op dit boek kunt scoren, sla je slag dus! In het boek vind je alles over web, e-mail, foto’s, video, muziek, navigatie, FaceTime, agenda, contacten, widgets en meer. De auteur doet Apples nieuwe besturingssysteem voor de iPad haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe functies en apps: je leert alles om het meeste uit iPadOS 14 te halen.
Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.