Muziekherkenning: Welk nummer speelt daar nu?

Als je nog wel eens naar dat ouderwetse medium radio luistert, of zomaar ergens in een café of winkel een onbekende track hoort is deze dankzij moderne techniek makkelijk qua naam en artiest te achterhalen. Muziekherkenning pur sang!

Als je vroeger ergens onbekende muziek hoorde, was achterhalen van de titel nagenoeg onmogelijk. Of er moest toevallig iemand in de buurt zijn die het nummer wél kende. In 2002 verscheen een nieuwe beldienst met de collegiale naam 2580, naar het nummer dat gebeld diende te worden. Het werkte alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar was daar populair. Hoorde je onbekende muziek, dan belde je simpelweg met je – toen nog domme – GSM dat nummer. Vervolgens kreeg je een sms met de naam van het herkende nummer. Geniaal! Het bedrijf achter de dienst heette Shazam. En dat is een naam die met name gebruikers van iPhones bekend in de oren zal klinken. Want inderdaad: het bedrijf is inmiddels voor een forse som geldt overgenomen door Apple. En Shazam is inmiddels alweer een hele tijd een app die op smartphones draait…

Fingerprint

De truc van de muziekherkenning berust op zogeheten digitale fingerprints. Simpel gezegd: feitelijk kun je elke muziektrack tot een paar getallen reduceren. Zodra die getallen overeenkomen met getallen in de database van – in dit geval Shazam – kan met nagenoeg 100% zekerheid een match – en dus de muziekherkenning voor jou als eindgebruiker – afgerond worden. Er is veelal maar een paar seconden nodig voor deze truc en het werkt – zo weten we inmiddels uit ervaring – ook prima in lawaaiige omgevingen als bijvoorbeeld een volgeladen café of winkelcentrum. Shazam is gratis en verkrijgbaar voor zowel iOS als Android.

Ideaal op vakantie

Eigenlijk is Shazam een must-have om op je smartphone geïnstalleerd te hebben. Ooit kom je ergens een stukje muziek tegen dat je niet kent maar wel graag nog eens wilt horen. Shazam is dan echt een redder in nood. Mooi meegenomen is ook dat er geen verdere kosten aan het gebruik verbonden zijn. Bedenk ook dat de app bij uitstek op vakantie van pas komt. Juist daar hoor je maar al te vaak lokale muziek die daar hits zijn, maar waar je hier nog nooit van gehoord hebt. En als daar wat leuks tussenzit helpt moderne digitale muziekherkenning je in no-time uit de brand.

Muziekherkenning
Shazam in actie, muziekherkenning pur sang voor overal en altijd.

 

MuziekherkenningEven genoeg van muziek om je oren mee te strelen? Dan zijn er ook nog podcasts. En hoe je die beluistert en – als je de smaak helemaal te pakken krijgt – zelf maakt lees je in het boek De Podcastprofessor van Peter de Ruiter. En niets – behalve copyrights – weerhoudt je van muziek verwerken in zo’n eigen podcast, natuurlijk. Waarmee de cirkel weer rond is.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

4 gedachten over “Muziekherkenning: Welk nummer speelt daar nu?”

  1. Ja Shazam, dat nu van Apple is. Leuke app hoor. ‘Openen in Apple Music’ zie ik staan in bovenstaande screendump. Als ik Shazam op mijn Android-telefoon probeer: openen in Apple Music. Ik heb geen Apple Music en wil geen Apple Music. Nu ja, op mijn Google Pixel (Android dus) kan ik ook gebruikmaken van de muziekherkenning van Google. Daarmee ga ik zo naar Spotify… Daar hadden we eerder over geschreven op dit blog: Hee Google, welk liedje is dit?

    1. Je kunt de link ook openen in de iTunes-winkel. Of de gevonden titel gebruiken voor een aankoop waar dan ook. Vrijheid blijheid. Tot slot: Shazam is óók beschikbaar voor Android!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.