Elk nadeel heeft zijn voordeel, of andersom. In een vorige blogpost beschreven we de voordelen van het fotograferen in RAW. In deze blogpost komen de nadelen van het fotograferen in RAW aan bod. Overigens: de moderne camera’s maken ook hele mooie jpegs…
Grotere bestanden

Zoals aangegeven zijn RAW-bestanden een factor twee tot drie groter dan een JPEG van de hoogste kwaliteit. Hierdoor is de opnamesnelheid lager (minder beelden per seconde) en zijn de schrijftijden naar buffer en geheugenkaartje langer. Daarom is het bestandstype bij de wat oudere en bij de goedkoopste digitale spiegelreflexen minder geschikt voor actie- en sportfotografie. Buffers en schrijfsnelheden worden echter wel steeds groter en hoger en zo kan ook met RAW de snelheid op redelijk niveau blijven.
De grootte van de RAW-bestanden vereist grotere en snellere geheugenkaarten, vergt langere downloadtijden en vraagt ook meer opslagruimte en rekenkracht van de computer. Back-upmedia zullen ook groter moeten zijn. De prijs per gigabyte daalt echter gestaag en de bestandsgrootte van RAW hoeft geen beletsel te zijn voor een overstap.
Meer computerwerk
Een van de ander nadelen van het fotograferen in RAW is meer computerwerk met uw foto’s. RAW-bestanden moeten op de computer worden omgezet. Dat vraagt tijd. Het is echter mogelijk om met de opname-instellingen de bestanden op de achtergrond groepsgewijs te verwerken tot een TIFF of JPEG. U hoeft daarbij niet aanwezig te zijn en zo kunt u de computertijd beperken. Zijn de foto’s echter niet goed genomen met betrekking tot witbalans en belichting, dan moet u elke RAW corrigeren; maar dat geldt dan natuurlijk ook voor JPEG. Camera-instellingen bepalen dus meer de hoeveelheid computerwerk dan de keuze van het bestandstype. Bovendien wordt de snelheid van de RAW-converters steeds beter. ACR in Photoshop CC, Photoshop Elements en ook Lightroom van Adobe werken met realtime previews en men hoeft zelden te wachten op de resultaten van een aanpassing. Het verwerken van JPEG en RAW zal in de toekomst nog dichter bij elkaar komen liggen.
Geen standaard
Elke camera maakt zijn eigen specifieke algoritmes en dus zijn eigen RAW. Het ontwikkelen van een standaard, zoals bij JPEG het geval is, is dus onmogelijk en dat belemmert de uitwisselbaarheid en compatibiliteit. Om de Babylonische spraakverwarring in de RAW-wereld op te lossen heeft Adobe het bestandstype DNG (Digital NeGative) ontwikkeld, in de hoop dat dit door alle partijen omarmd zal worden als de nieuwe open standaard.
Een DNG-bestand is dan onafhankelijk van merk en type camera, is tijdloos en zou door elk fotobewerkings- of beheerprogramma en elke converter moeten kunnen worden geopend. Omdat de meeste camera’s DNG (nog) niet ondersteunen, biedt Adobe gratis een DNG-converter, waarmee alle specifieke RAW-bestanden omgezet kunnen worden naar DNG, zodat deze bestanden in de toekomst altijd compatibel zullen zijn met alle software. Of bij deze conversie specifieke interpolatiegegevens verloren gaan is niet bekend. De DNG-converter is te downloaden van www.adobe.com. Gebruik als zoekterm DNG Converter. (HIER kun je meer lezen over het werken met die DNG-converter.)
Receptbehoud
Elke RAW-conversie gebeurt op basis van een specifiek recept. Wilt u een omzetting later nogmaals op exact dezelfde manier uitvoeren, dan zal die receptuur bekend moeten zijn. Photoshop maakt een apart bestand waarin die gegevens zijn opgeslagen en later weer kunnen worden gebruikt. Dit bestand moet in dezelfde map opgeslagen zijn als het RAW-bestand. Vooral bij archivering bestaat de kans dat ze gescheiden worden, waardoor het recept verloren gaat. Het speciale Photoshoprecept kan echter alleen door Photoshop en Lightroom worden gelezen. Andere programma’s slaan de receptgegevens op in het RAW-bestand zelf, zodat ze nooit verloren gaan. Het ingesloten recept wordt vaak niet door de andere converters herkend, zodat u de precieze omzetting alleen met die ene RAW-converter kunt doen.
Ruis
Wordt in de RAW-conversie geen ruisonderdrukking toegepast, dan zal het ruisniveau van de omgezette foto hoger zijn dan van de direct opgenomen JPEG. Ruisonderdrukking na omzetting zal echter wel meer detail overlaten van de ongefilterde RAW, zodat het resultaat toch nog beter wordt dan de JPEG.
Bovenstaande blogpost De nadelen van het fotograferen in RAW is afkomstig uit mijn Handboek Fotografie. Kennis van de fotografische basisprincipes en de bediening van het gereedschap vormen een onmisbaar fundament om bij elk onderwerp volledige controle te kunnen hebben over het eindresultaat. Een interview met Pieter Dhaeze over dit handboek vind je HIER op dit blog. De bijbehorende blogpost De voordelen van het fotograferen in RAW vind je HIER. Een ander voorbeeld uit dit boek – De Beste instellingen voor het maken van binnenfoto’s – vind je HIER.
Meer lezen uit Het Handboek Fotografie:
- Compositietips voor fotografie
- Fundamentele camera-instellingen
- Nadelen van het fotograferen in RAW
- Voordelen van fotograferen in RAW
- De beste instellingen voor het maken van binnenfoto’s
- Het Handboek Fotografie: de complete workflow van de fotograaf

Pieter Dhaeze is zelfstandig vormgever en fotograaf. Hij publiceert zijn praktische kennis en ervaringen via educatieve artikelen in diverse landelijke tijdschriften en op websites. Ook geeft hij trainingen en workshops in zijn studio of op locatie en op aanvraag lezingen in boekhandels en bij bedrijven. De boeken van Pieter vind je hier.