Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2

Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2

In Affinity Photo 2 beschik je voor het eerst over Niet-destructieve RAW-ontwikkeling. Je kunt RAW-bestanden bewerken zonder de originele gegevens te verliezen. Je kunt bovendien de ontwikkelinstellingen op elk moment wijzigen, zelfs nadat je andere aanpassingslagen of maskers hebt toegevoegd. Om alle functionaliteit van Affinity Photo te gebruiken met RAW-bestanden is het noodzakelijk het bestand eerst te optimaliseren met een zogeheten RAW-converter. In Affinity Photo is dat de persona Develop. Deze informatie is afkomstig uit mijn boek Aan het werk met Affinity Photo 2

Werken met Develop

De persona Develop bevat handige gereedschappen om RAW-opnamen snel en eenvoudig te optimaliseren, te bewerken en te converteren. Als je een bestand met een ondersteunde RAW-indeling opent in Affinity Photo, beland je automatisch in de persona Develop. Als je tevreden bent met je bewerkingen klik je op de knop Develop en kun je de foto verder bewerken in een andere persona. Develop maakt het mogelijk om de bewerkingen aan het RAWbestand niet-destructief toe te passen. Je kunt de originele onbewerkte afbeelding weer op elk gewenst moment opnieuw ‘ontwikkelen’, zonder het originele bestand te veranderen.

In Develop kun je:

  • Toonaanpassingen maken met de functies in de panelen Basic en Tones.
  • Het beeld verscherpen en ruis verwijderen in het deelvenster Details.
  • De gebruikte camera-instellingen voor de foto bekijken.
  • Lenscorrecties maken met behulp van het paneel Lens.
  • Delen van het beeld beschermen tegen aanpassingen met de gereedschappen van Overlays.
  • De afbeelding roteren en bijsnijden.
  • Onvolkomenheden in afbeeldingen corrigeren met het gereedschap Blemish Removal.
  • Informatie bekijken over de luminantie en chrominantie in een afbeelding met behulp van verschillende meet- en weergavemethoden in het paneel Scope.

RAW-engine

Windows, macOS, Android en iOS bieden ondersteuning op systeemniveau voor de RAW-structuren van veel camera’s. Dit onderdeel van het besturingssysteem noemen we de RAW-engine. Ondersteuning voor meer (nieuwe) RAW-structuren wordt toegevoegd tijdens systeemupdates.

Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2
Kiezen voor een RAW-engine.

Affinity Photo biedt twee engines. De eerste is SerifLabs RAW, die kan worden gebruikt door zowel macOS- en Windows-gebruikers. Daarnaast is er Apple Core Image RAW, een RAW-engine die alleen op een Mac kan worden gebruikt. Apple-gebruikers kunnen een engine selecteren in het paneel Assistant Options in de werkbalk van Develop.

NB: Eigenlijk is er geen algemeen geaccepteerd RAW-bestandsformaat. Veel camerafabrikanten ontwikkelden helaas een eigen RAW-bestandsformaat. Soms variëren die ook nog per cameramodel. Hierdoor is er een wildgroei aan RAW-structuren en extensies ontstaan, zoals CRW/CR2 (Canon), KDC (Kodak), ARW (Sony), NEF/DNG (Nikon) en ga zo maar door. Het RAW-formaat DNG (Digital Negative) is een gratis en open gedocumenteerd bestandsformaat dat in 2004 werd geïntroduceerd door Adobe. Sindsdien wordt die bestandsindeling gebruikt door talloze fabrikanten en ontwikkelaars, zo ook door Affinity Photo.

De werkbalk van de persona Develop.

Het bewerken van afbeelding met een RAW-structuur vraagt om andere gereedschappen dan in de persona Photo. De standaardopties in de werkbalk van de persona Develop zijn:

Before / After
  • Sync Before synchroniseert de weergave Before met de weergave After.
  • Sync After brengt de afbeelding in After terug naar de weergave in Before.
  • Swap keert de toegepaste instellingen van de weergaven Before en After om.
Clipping Alarms
  • Show Clipped Highlights toont een rode markering in de hoge lichten in de afbeelding wanneer we de maximale waarden overschrijden.
  • Show Clipped Shadows Een blauwe markering geeft aan wanneer de schaduwtonen detail verliezen omdat ze te donker zijn.
  • Show Clipped Tones Middentonen met een te hoge waarde worden geel gemarkeerd tijdens bewerkingen van foto’s in RAW.
Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2
CClipping Alarms: het blauw en geel op deze afbeelding geven aan welke gebieden buiten het bereik van de kleurruimte vallen.

Let op! Om er zeker van te zijn dat er tijdens het aanpassen van de foto in Develop geen belangrijke kleurinformatie verloren gaat, raden we aan de zogenoemde Clipping Alarms te activeren. Zodra je de maximale waarden overschrijdt, schaduwtonen of detail dreigt te verliezen is dat direct zichtbaar.

Zo werkt Affinity Photo 2

Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in Aan het werk met Affinity Photo 2 haarfijn uit de doeken worden gedaan. Auteur Bob Timroff bespreekt onder andere de volgende onderwerpen:

  • De nieuwe functies in Affinity Photo 2.0
  • De persona’s van Affinity Photo
  • Voorkeuren en instellingen bepalen
  • Kennismaken met de gebruikersomgeving
  • Kleurmanagement en kleurcorrecties maken
  • RAW-bestanden (niet-destructief) bewerken
  • Geavanceerde bewerkingen met Liquify
  • Werken met lagen, maskers en filters
  • Tekengereedschappen gebruiken

  • Ruil jij je laptop in voor een iPad Pro?

    De eerste besprekingen van de nieuwe iPad Pro 10.5 staan inmiddels online. De kop bij The Verge was: Overkill! Overkill? Omdat ie zo krachtig is, zoveel apps in de store heeft? Nee, overkill voor de meeste mensen die een filmpje willen kijken, het web willen browsen en willen facebooken. Die hebben genoeg aan de de…

    Lees hier verder…

  • Affinity Photo op de iPad

    Affinity Photo op de iPad

    We schreven eerder al een aantal keren enthousiast over Affinity Photo, de Photoshopconcurrent voor een fractie van de prijs van Photoshop. Inmiddels draait Affinity Photo niet alleen meer op de Mac, maar ook al weer een tijdje op Windows. Nu is er ineens ook een versie voor de iPad. Hans Frederiks Hans Frederiks is journalist…

    Lees hier verder…

  • Affinity Photo: een lichte interface, een spiekbriefje en een handleiding

    Er was deze week wat Affinity Photo-nieuws. Het nieuws is dat er een lichte versie komt van de gebruikersinterface en dat die omstreeks Pasen te verwachten valt. Het schijnt een veelgevraagde ‘feature’ te zijn. Toen ik naar het oorspronkelijke nieuwsbericht op zoek ging, vond ik nog twee andere interessante dingen: een cheat sheet met toetsenbord-afkortingen…

    Lees hier verder…

  • Eindelijk is de bèta van Affinity Photo voor Windows er!

    We schreven al eerder over Affinity Photo als alternatief voor Photoshop. Affinity Photo is goedkoop, je betaalt eenmalig  €49,95- en je bent klaar. Je hebt geen lidmaatschap nodig en geen maandelijkse kosten zoals bij Photoshop. En de mogelijkheden om je foto’s te bewerken zijn groot. Probleem tot nu toe was dat deze applicatie alleen beschikbaar…

    Lees hier verder…

  • Mensen wegwerken met Photo Stacking

    Al die mensen die het uitzicht ontnemen op een mooi gebouw dat je in je vakantie wil fotograferen. Overal is het druk, druk, druk en je had je net zo verheugd op een mooie foto van die piramides bij het Louvre zonder mensen er voor. Er is een oplossing, je moet alleen wat geduld hebben…

    Lees hier verder…

  • Nieuwe versie van Affinity Photo in de herfst

    We schreven al eerder over Affinity Photo als betaalbaar alternatief voor Photoshop. Het wachten is nog steeds op een versie voor Windows. Misschien komt daar schot in met een nieuwe versie voor de Mac, een update die dit najaar op komst is. Versie 1.5 belooft leuke vernieuwingen. Er is inmiddels een bèta-versie. Hans Frederiks Hans…

    Lees hier verder…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.