Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2

Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2

In Affinity Photo 2 beschik je voor het eerst over Niet-destructieve RAW-ontwikkeling. Je kunt RAW-bestanden bewerken zonder de originele gegevens te verliezen. Je kunt bovendien de ontwikkelinstellingen op elk moment wijzigen, zelfs nadat je andere aanpassingslagen of maskers hebt toegevoegd. Om alle functionaliteit van Affinity Photo te gebruiken met RAW-bestanden is het noodzakelijk het bestand eerst te optimaliseren met een zogeheten RAW-converter. In Affinity Photo is dat de persona Develop. Deze informatie is afkomstig uit mijn boek Aan het werk met Affinity Photo 2

Werken met Develop

De persona Develop bevat handige gereedschappen om RAW-opnamen snel en eenvoudig te optimaliseren, te bewerken en te converteren. Als je een bestand met een ondersteunde RAW-indeling opent in Affinity Photo, beland je automatisch in de persona Develop. Als je tevreden bent met je bewerkingen klik je op de knop Develop en kun je de foto verder bewerken in een andere persona. Develop maakt het mogelijk om de bewerkingen aan het RAWbestand niet-destructief toe te passen. Je kunt de originele onbewerkte afbeelding weer op elk gewenst moment opnieuw ‘ontwikkelen’, zonder het originele bestand te veranderen.

In Develop kun je:

  • Toonaanpassingen maken met de functies in de panelen Basic en Tones.
  • Het beeld verscherpen en ruis verwijderen in het deelvenster Details.
  • De gebruikte camera-instellingen voor de foto bekijken.
  • Lenscorrecties maken met behulp van het paneel Lens.
  • Delen van het beeld beschermen tegen aanpassingen met de gereedschappen van Overlays.
  • De afbeelding roteren en bijsnijden.
  • Onvolkomenheden in afbeeldingen corrigeren met het gereedschap Blemish Removal.
  • Informatie bekijken over de luminantie en chrominantie in een afbeelding met behulp van verschillende meet- en weergavemethoden in het paneel Scope.

RAW-engine

Windows, macOS, Android en iOS bieden ondersteuning op systeemniveau voor de RAW-structuren van veel camera’s. Dit onderdeel van het besturingssysteem noemen we de RAW-engine. Ondersteuning voor meer (nieuwe) RAW-structuren wordt toegevoegd tijdens systeemupdates.

Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2
Kiezen voor een RAW-engine.

Affinity Photo biedt twee engines. De eerste is SerifLabs RAW, die kan worden gebruikt door zowel macOS- en Windows-gebruikers. Daarnaast is er Apple Core Image RAW, een RAW-engine die alleen op een Mac kan worden gebruikt. Apple-gebruikers kunnen een engine selecteren in het paneel Assistant Options in de werkbalk van Develop.

NB: Eigenlijk is er geen algemeen geaccepteerd RAW-bestandsformaat. Veel camerafabrikanten ontwikkelden helaas een eigen RAW-bestandsformaat. Soms variëren die ook nog per cameramodel. Hierdoor is er een wildgroei aan RAW-structuren en extensies ontstaan, zoals CRW/CR2 (Canon), KDC (Kodak), ARW (Sony), NEF/DNG (Nikon) en ga zo maar door. Het RAW-formaat DNG (Digital Negative) is een gratis en open gedocumenteerd bestandsformaat dat in 2004 werd geïntroduceerd door Adobe. Sindsdien wordt die bestandsindeling gebruikt door talloze fabrikanten en ontwikkelaars, zo ook door Affinity Photo.

De werkbalk van de persona Develop.

Het bewerken van afbeelding met een RAW-structuur vraagt om andere gereedschappen dan in de persona Photo. De standaardopties in de werkbalk van de persona Develop zijn:

Before / After
  • Sync Before synchroniseert de weergave Before met de weergave After.
  • Sync After brengt de afbeelding in After terug naar de weergave in Before.
  • Swap keert de toegepaste instellingen van de weergaven Before en After om.
Clipping Alarms
  • Show Clipped Highlights toont een rode markering in de hoge lichten in de afbeelding wanneer we de maximale waarden overschrijden.
  • Show Clipped Shadows Een blauwe markering geeft aan wanneer de schaduwtonen detail verliezen omdat ze te donker zijn.
  • Show Clipped Tones Middentonen met een te hoge waarde worden geel gemarkeerd tijdens bewerkingen van foto’s in RAW.
Niet-destructieve RAW-ontwikkeling in Affinity Photo 2
CClipping Alarms: het blauw en geel op deze afbeelding geven aan welke gebieden buiten het bereik van de kleurruimte vallen.

Let op! Om er zeker van te zijn dat er tijdens het aanpassen van de foto in Develop geen belangrijke kleurinformatie verloren gaat, raden we aan de zogenoemde Clipping Alarms te activeren. Zodra je de maximale waarden overschrijdt, schaduwtonen of detail dreigt te verliezen is dat direct zichtbaar.

Zo werkt Affinity Photo 2

Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in Aan het werk met Affinity Photo 2 haarfijn uit de doeken worden gedaan. Auteur Bob Timroff bespreekt onder andere de volgende onderwerpen:

  • De nieuwe functies in Affinity Photo 2.0
  • De persona’s van Affinity Photo
  • Voorkeuren en instellingen bepalen
  • Kennismaken met de gebruikersomgeving
  • Kleurmanagement en kleurcorrecties maken
  • RAW-bestanden (niet-destructief) bewerken
  • Geavanceerde bewerkingen met Liquify
  • Werken met lagen, maskers en filters
  • Tekengereedschappen gebruiken

  • Instellen van Affinity Photo als Externe Editor bij Lightroom

    Een van de handige mogelijkheden om je gereedschapspalet in Lightroom uit te breiden is het kunnen werken met Externe Editors. Externe Editors zijn applicaties buiten Lightroom die extra mogelijkheden geven om je foto’s mee te bewerken. Als je Photoshop op je computer hebt geïnstalleerd is in eerste instantie Photoshop. Heb je geen Photoshop, maar bijvoorbeeld…

    Lees hier verder…

  • Lightroom en Affinity Photo: een mooie combinatie…

    Affinity Photo is een uitstekende applicatie voor het bewerken van je foto’s. En het heeft een prima prijs, op dit moment in de aanbieding voor € 39,99. Geen maandelijks lidmaatschap, een vaste lage prijs en het is een applicatie die actief wordt doorontwikkeld. Wat er nog mist in Affinity Photo? De bibliotheek zoals je die…

    Lees hier verder…

  • Een panorama maken met Affinity Photo

    Een panorama maken met Affinity Photo

    Voor het maken van panorama’s gebruik ik meestal de functie Photo Merge in Lightroom. Als het resultaat me niet helemaal bevalt – bijvoorbeeld omdat de horizon van een landschap gebogen is en niet recht – wijk ik uit naar Photoshop. Daar stel ik het panorama samen en gebruik ik Adaptive Wide Angle om de gebogen…

    Lees hier verder…

  • Wat biedt Affinity Photo de fotograaf – Develop Persona

    Als je in Raw fotografeert is de eerste stap altijd het ontwikkelen van een foto in een Raw-editor. Dat kan bijvoorbeeld Lightroom, Adobe Camera Raw bij Photoshop, of een gespecialiseerde applicatie als Capture One zijn. Is Affinity Photo een goed en goedkoop alternatief voor deze applicaties? In deze aflevering bekijken we de Develop Persona uit…

    Lees hier verder…

  • Wat biedt Affinity Photo een fotograaf – 1

    Misschien – voordat ik begin aan een onderzoek van Affinity Photo – zou ik moeten definiëren wat ik er van verwacht. Als ik geen Photoshop of Lightroom meer zou hebben, bijvoorbeeld omdat mijn lidmaatschap van Creative Cloud is afgelopen, wat zou ik dan nodig hebben om verder met mijn foto’s te kunnen? Aan die voorwaarden…

    Lees hier verder…

  • Affinity Photo, een alternatief voor Photoshop?

    Je fotografeert veel. Steeds meer eigenlijk. Je bent ook in Raw gaan fotograferen om meer uit je foto’s te kunnen halen. Op jouw computer – Mac of Windows – heb je een app die Photos heet en waarmee je leuk aan het werkt kunt. Maar je wilt meer. Het ligt dan voor de hand dat…

    Lees hier verder…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.