De grafiek laat duidelijk zien dat we aan het begin van een nieuw computertijdperk zitten

Nieuw computertijdperk nakend

We schreven er al eerder over, maar het tijdperk van de klassieke computer is op z’n retour. En dat is heel goed te zien in een interessante grafiek: een nieuw computertijdperk is onderweg.

Soms kom je tijdens het browsen op de digitale snel- en landwegen hele aardige pagina’s tegen. Zoals deze van Asymco, eigenlijk geschreven naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de iMac. Veel interessanter is eigenlijk de grafiek die u er na een stukje omlaag scrollen aantreft. Hier is heel mooi de geschiedenis van ‘de computer’ te zien. Of beter: de personal computer. En daar vallen natuurlijk ook de allereerste homecomputers onder, die u aan de rechterkant van de grafiek aantreft. Vanaf begin jaren tachtig zien de eerste Windows-pc’s het levenslicht. Computers op dit besturingssysteem draaiend bereiken qua verkoop het hoogtepunt eind jaren negentig, begin 2000. vanaf 2005 is een scherpe daling te zien die vooralsnog niet is stopgezet. Dat jaar is tevens de tijd dat de eerste smartphone (of beter: feature phone) – met Nokia’s Symbian – door begint te breken. Rond 2008 met de komst van Android en iOS krijgt ‘de pc’ het nog moeilijker. Inmiddels is duidelijk waar de grote groei zit: echt personal computing, ofwel smartphones en tablets. Een nieuw computertijdperk is aangebroken.

Apple’s geluk

Zoals in het genoemde artikel eveneens wordt opgemerkt heeft Apple de eerste iMac precies op het hoogtepunt van de populariteit van de personal computer uitgebracht. Hadden ze dat niet precies op dat moment gedaan, dan was het mogelijk heel anders afgelopen met Apple. Een ‘lucky shot’, zo lijkt het. Al weet je natuurlijk nooit zeker of het puur en alleen een kwestie van geluk was of uitstekende kennis van de markt gekoppeld aan een verrassend nauwkeurige blik op de toekomst. Hoe dan ook, dit soort artikelen en bijbehorende grafieken zijn altijd verdraaid interessant. Ook omdat ze een trend mooi zichtbaar in beeld brengen. En aangeven waar de toekomst ligt. In dit geval dus persoonlijker dan ooit. Wat overigens niet wil zeggen dat de personal computer volledig zal verdwijnen. Maar hij keert zonder meer terug naar de plek waar hij oorspronkelijk voor bedacht is: het bedrijfsleven. Om daar tot in lengte van dagen voor productieve doeleinden ingezet te worden. Of deze systemen over vijftien jaar ook in diezelfde bedrijven nog massaal Windows als besturingssysteem draaien wagen we overigens te betwijfelen. Maar dat is écht koffiedik kijken.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.