Nieuw in macOS Big Sur

Nieuw in macOS Big Sur

MacOS Big Sur kent een berg aan vernieuwingen. In deze blogpost vertellen we wat er nieuw in macOS Big Sur. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Big Sur.

Als u overstapt van een oudere macOS-versie naar Big Sur zal het ongetwijfeld opvallen dat er weer een en ander is veranderd aan het uiterlijk van Finder. Programmavensters zijn lichter en menu’s en dialoogvensters bieden extra witruimte om de leesbaarheid te verbeteren. Dialoogvensters worden voortaan ook gedimd en in het midden van de app weergegeven. Het dock is transparanter en hangt iets boven de rand van het scherm. De iconen zijn nu vierkant met afgeronde hoeken, net als op iOS. Sommige onderdelen, zoals de navigatiekolom in een Finder-venster maken gebruik van extra kleur en de menubalk is iets hoger en transparant. Het contrast van een menu past zich aan de kleuren van het bureaublad aan.

Het gehoor wil ook wat, dus de systeem- en waarschuwingsgeluiden zijn eveneens gewijzigd en ook het opstartgeluid is terug van weggeweest. Daarnaast zijn er nog talloze nieuwe functies die niet direct zichtbaar zijn, maar wel degelijk het functioneren van uw Mac verbeteren. Zo kunnen bijvoorbeeld macOS-updates worden geïnstalleerd op de achtergrond en beschermt Big Sur het systeemvolume door de exacte lay-out van de vaste schijf in de gaten te houden en in te grijpen bij manipulatie van buitenaf.

In macOS Catalina namen we afscheid van enkele programma’s. Van Dashboard bijvoorbeeld, een voorziening met handige widgets. Veel gebruikers waren bepaald niet blij dat de voorziening plotsklaps verdween. In Big Sur vinden we widgets terug in Berichtencentrum. Widgets en meldingen worden hierin gezamenlijk weergegeven en gegroepeerd per applicatie. U kunt direct in de widget reageren op berichten, uw favoriete podcast beluisteren, uw agenda raadplegen en meer. U bepaalt zelf welke plek ze in Berichtencentrum krijgen. De widgets zijn beschikbaar in drie verschillende afmetingen.

macOS Big Sur
Widgets zijn weer helemaal hip. Maar vooral erg handig.

Het bedieningspaneel

Het bedieningspaneel is een nieuwe functie in macOS die rechtstreeks afkomstig is uit iOS en iPadOS. Het nieuwe menuonderdeel maakt het mogelijk om sneller toegang te krijgen tot veelgebruikte functies en voorzieningen, zoals de instellingen voor wifi, Bluetooth, AirDrop, nachtmodus en meer, zonder Systeemvoorkeuren te hoeven openen. U kunt instellen welke functies u in het paneel plaatst. Menuopties die u het meest gebruikt kunt u vastzetten in de menubalk waardoor u nog sneller toegang hebt tot deze onderdelen.

macOS Big Sur
Het bedieningspaneel biedt sneller toegang tot veelgebruikte functies en voorzieningen.

Safari

De nieuwe versie van Safari – volgens Apple eigen zeggen de grootste Safari-update ooit – bevat naast talloze zichtbare ook onzichtbare verbeteringen, zoals een lager energiegebruik en een langere batterijduur op draagbare Mac-modellen.

De gebruikersinterface van Safari bevat enkele subtiele aanpassingen en we kunnen het uiterlijk van het startscherm nu personaliseren met items zoals leeslijst, favorieten, iCloud-tabbladen, een privacyrapport en een achtergrondafbeelding. De nieuwe vormgeving van Safari zorgt ervoor dat u meer tabbladen tegelijk ziet. Als we de cursor boven een tabblad houden, verschijnt een voorvertoning van de pagina.

Om de inhoud op een webpagina te vertalen, hebt u geen externe website zoals Google Translate meer nodig, maar kan de pagina direct in Safari worden vertaald vanuit – of naar – het Engels, Spaans, Chinees, Frans, Duits, Russisch en BraziliaansPortugees.

Safari-extensies hebben een eigen categorie gekregen in de App Store en zijn daardoor eenvoudiger vindbaar. Ontwikkelaars kunnen ook extensies van andere browsers aan Safari toevoegen. Safari vraagt de eindgebruiker overigens nog altijd bij welke websites u een extensie toegang wilt geven. Safari biedt ook nieuwe functies die helpen uw privacy te waarborgen tijdens het bezoeken van websites. ‘Slimme trackingpreventie’ verhindert bijvoorbeeld dat anderen uw surfgedrag volgen of hieruit profielen kunnen afleiden. Een nieuw wekelijks rapport op uw startpagina laat zien hoe Safari uw privacy heeft beschermd op door u bezochte websites. Klikt u tijdens het bezoek aan websites op de bijbehorende knop in de Safari-knoppenbalk dan kunt u direct zien welke ‘trackers’ Safari op dat moment blokkeert. Bij gebruik van iCloud-sleutelhanger waarschuwt Safari voortaan ook zodra bewaarde wachtwoorden in verkeerde handen zijn terechtgekomen en helpt u om deze gegevens te wijzigen.

macOS Big Sur
Safari voorkomt dat bedrijven een profiel van u opbouwen zonder uw toestemming.

Berichten

Het programma Berichten biedt ook diverse nieuwe functionaliteit, zoals groepsgesprekken, vastgemaakte gesprekken die bovenaan in het venster van Berichten worden geplaatst. Tapbacks, typindicatoren en recente berichten verschijnen boven het vastgemaakte gesprek. Vastgemaakte conversaties worden tevens gesynchroniseerd op andere Apple-apparaten die u gebruikt met hetzelfde Apple ID.

U kunt ook direct antwoorden op specifieke berichten in een gesprek. Het oorspronkelijke antwoord wordt dan automatisch een nieuwe berichtenreeks. Zo vindt u de antwoorden in een groepsgesprek voortaan veel sneller weer terug.

De optie Groepsfoto’s zorgt dat een groep eenvoudig herkenbaar is met behulp van een afbeelding, zoals een foto, memoji of emoji.

Met de nieuwe optie, Vermeldingen, typt u een naam om eenvoudig aan te geven voor welke specifieke persoon een bericht is bedoeld. Wanneer u in een bericht wordt genoemd, wordt uw naam gemarkeerd. U kunt instellen dat u alleen meldingen ontvangt wanneer uw naam wordt vermeld in een actieve groep.

Het vinden van specifieke conversaties of bijlagen gaat ook weer sneller dankzij een lijst met relevante gesprekken, links en foto’s.

Notities

Notities maakt het in deze nieuwe versie mogelijk om de lijst met vastgemaakte notities uit te klappen of samen te vouwen. De zoekfuntie van Notities toont de beste resultaten bovenaan. De Aa-knop biedt extra opmaakopties en tekststijlen die u direct kunt toepassen op geselecteerde tekst van een notitie. Ook de Continuïteit-camera is weer verbeterd zodat u scherpere scans met uw iPhone of iPad kunt maken, die automatisch en nauwkeuriger worden bijgesneden en die meteen in de notities op de Mac verschijnen.

Herinneringen

Het doel van Herinneringen is zeer basaal, maar er valt natuurlijk altijd wel iets te verbeteren aan de manier waarop we onze ‘kattenbelletjes’ maken en ontvangen. We kunnen nu herinneringen toewijzen aan personen met wie we lijsten delen. De functie is handig voor een taakverdeling voor betrokken personen bij een project, het organiseren van een surpriseparty of andere situaties waarin we met meerdere mensen samenwerken. Iedereen kan zo precies zien wie verantwoordelijk is voor bepaalde taken en wanneer – en of – ze zijn uitgevoerd.

Herinneringen geeft voortaan slimme suggesties met betrekking tot datums en locaties op basis van vergelijkbare herinneringen die we eerder hebben ingesteld. Aan de hand van de inhoud in een e-mailbericht geeft Siri nu suggesties in Mail om een herinnering te maken. Wie veel herinneringen maakt zal ook blij zijn met de optie om slimme lijsten eenvoudig aan te passen. De verbeterde zoekfunctie draagt bij aan het sneller vinden van de juiste herinneringen doordat nu gezocht kan worden op basis van personen, locaties of door u toegevoegde notities.

Dictafoon

U kunt gemaakte opnamen met Dictafoon nu in mappen bewaren. U kunt opnamen nu ook snel en eenvoudig als favoriet markeren, zodat u ze later makkelijk terugvindt. Opnamen die u met uw Apple Watch hebt gemaakt, alle onlangs verwijderde opnamen en uw favorieten worden nu automatisch in een eigen slimme map ondergebracht.

Dictafoon bevat in deze versie ook een functie om achtergrondgeluid en storende echo in de opname te verwijderen.

Foto’s

Foto’s heeft er eveneens enkele nieuwe functies en bewerkingsmogelijkheden bijgekregen. Zoals de mogelijkheid om videomateriaal te bewerken. U kunt de video roteren, bijsnijden en ook de bewerkingsfilters gebruiken. De retoucheertool gebruikt kunstmatige intelligentie om een foto van vlekjes, stofdeeltjes en andere oneffenheden te ontdoen.

Hoewel het terugvinden van een specifieke foto in veel gevallen prima werkt met de beeldherkenningstechnologie in Foto’s, kan het gebruik van onderschriften voorheen beschrijvingen – bij uw foto’s en video’s hier nog beter aan bijdragen. U bekijkt en bewerkt onderschriften in het infopaneel. Als u de functie iCloud-foto’s hebt ingeschakeld, worden alle onderschriften automatisch gesynchroniseerd op alle andere apparaten waarop u hetzelfde Apple ID gebruikt.

Foto’s stelt nu ook een nog relevantere collectie foto’s en video’s samen met terugblikken. De videostabilisatie in de terugblikken is verbeterd en u hebt meer keuze uit muzieknummers, waarvan de lengte automatisch aan de film wordt aangepast.

Kaarten

Kaarten maakt nu optimaal gebruik van het grote scherm van uw Mac, waardoor u nog makkelijker een route kunt plannen. Een nieuwe functie zorgt dat u een bestemming vooraf uitgebreid kunt bekijken. Wie een nieuwe plek zoekt om te lunchen, winkelen of te wandelen, kan de door anderen samengestelde gidsen raadplegen, maar u kunt ook zelf gidsen maken voor uw eigen favoriete plekken en die met anderen delen.

Google Maps biedt natuurlijk al jaren Streetview waarmee we een uitgestippelde route helemaal van tevoren tot in de details kunnen bekijken. Kaarten biedt nu eindelijk ook de mogelijkheid om locaties op een dergelijke manier te bekijken.

Kaarten toont voortaan ook hoogteverschillen, actuele verkeersinformatie en meer. Zodra de optie in ons land beschikbaar komt, wordt het ook heel eenvoudig om uw perfecte fietsroute te plannen en deze naar uw iPhone te sturen voordat u op de fiets stapt. De optie voor het bekijken van routes voor de elektrische auto toont nu ook de laadstations die u onderweg tegenkomt.

macOS Big Sur
Kaarten biedt nu de optie om ook eerst even rond te kijken voordat u op pad gaat.

App Store

De App Store is een belangrijke schakel voor nieuwe software en updates. Het is dus logisch dat Apple wil dat u zich veilig voelt op deze plek. De App Store voorziet voortaan elke app van informatie over de wijze waarmee een app met uw gegevens omgaat Net als bij etiketten op voedselproducten, weet u dus eindelijk wat u mogelijk in huis haalt. Apple verplicht ontwikkelaars om u, voordat u een app downloadt, zo transparant mogelijk te informeren of en hoe uw gegevens worden verzameld.

macOS Big Sur

 

macOS Big Sur

macOS Big SurAls je (veel) meer wilt weten over Apple’s nieuwste desktopbesturingssysteem, dan is er mijn boek Ontdek macOS Big Sur. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Big Sur ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.

Uit de inhoud:

  • Introductie: maak kennis met macOS Big Sur, het bureaublad, het dock, Finder en de menu’s.
  • Bestanden: voel u thuis in de thuismap en maak en bewaar documenten in iCloud Drive.
  • Navigeren: navigeer, zoek met Siri en organiseer met programmatabbladen, tags, Bedieningspaneel, Mission Control, Spaces, Spotlight, AirDrop, slimme mappen en het dock.
  • Voorkeuren: stel voorkeuren in voor uzelf, het systeem, hardware, internet en het netwerk.
  • Programma’s: leer werken met de map Apps, ontdek hulpprogramma’s, Berichtencentrum, Widgets, Continuity, Side Car, Handoff en werp een blik op extra apps, zoals iMovies, Garageband, Pages, Keynote en Numbers
  • Aan de slag: vind uw weg in Contacten, Agenda, Muziek, Foto’s, Fotolader, Photo Booth, QuickTime Player en Time Machine.
  • Internet: maak verbinding met internet en werk met Mail, Safari, Berichten en iCloud.

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.