Nieuw in macOS Ventura

Er is veel nieuw in macOS Ventura, soms kleine verbeteringen en soms veel meer in het oog springende veranderingen. In mijn boek Ontdek macOS Ventura leg ik vanzelfsprekend alles haarfijn uit. Hieronder een ‘sneak preview’ met een selectie uit alle nieuwigheden. De complete lijst (en diepgravende uitleg) vind je in het boek!

Als u overstapt van een veel oudere macOS-versie naar Ventura zal het wellicht opvallen dat er een en ander is veranderd aan het uiterlijk van Finder; programmavensters zijn lichter en menu’s en dialoogvensters bieden extra witruimte om de leesbaarheid te verbeteren. Dialoogvensters worden gedimd en in het midden van de app weergegeven. De iconen zijn vierkant met afgeronde hoeken, net als op iOS.

Daarnaast zijn er weer talloze nieuwe functies die niet direct zichtbaar zijn, maar die het functioneren van uw Mac sterk verbeteren. Zo worden bijvoorbeeld macOSupdates op de achtergrond geïnstalleerd en beschermt Ventura het systeemvolume door de exacte lay-out van de vaste schijf in de gaten te houden en in te grijpen bij manipulatie van buitenaf. Ook kunt u gebruikersgegevens en hieraan gekoppelde apps van het systeem verwijderen, zonder macOS opnieuw te hoeven installeren. Bewaarde wachtwoorden voor applicaties en websites kunt u beheren in Systeeminstellingen (voorheen Systeemvoorkeuren). Wachtwoorden kunt u tevens importeren en exporteren. Ventura biedt bovendien een zogeheten authenticator die verificatiecodes genereert die u kunt gebruiken om veilig in te loggen op websites of in applicaties.

Selectie aan andere nieuwtjes

Het onderdeel iCloud in de navigatiekolom bevat een extra item, Gedeeld, waarin alle gedeelde documenten worden weergegeven, inclusief informatie over bewerkingen aan het bestand.

Het voortgangsvenster dat u ziet tijdens het kopiëren of verplaatsen van bestanden is verbeterd. Het is tevens mogelijk om het kopiëren of verplaatsen van bestanden te stoppen of te annuleren als blijkt dat dit veel tijd in beslag zal nemen. U kunt deze opdracht dan later hervatten wanneer u de Mac niet meer (intensief) gebruikt.

Opdrachten en Siri

De app Opdrachten uit iOS en iPadOS is ook beschikbaar in macOS. Dit maakt het mogelijk om opdrachten te laten uitvoeren met behulp van bijvoorbeeld Siri- of menucommando’s. Siri ‘begrijpt’ steeds beter de context van uw opdrachten, zodat u kunt verwijzen naar wat u net daarvoor hebt gevraagd. Siri geeft ook automatische suggesties voor een volgende actie na het voltooien van een opdracht. Siri-opdrachten verschijnen desgewenst in het menu Snelle taken.

nieuw in macOS Ventura

Siri In macOS werkte Siri voorheen soms anders dan in iOS. Zo was het niet mogelijk om met Siri een timer op uw Mac in te stellen. In plaats hiervan werd hiervoor een herinnering gemaakt, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. De toevoeging van de app Klok in macOS Ventura maakt het nu echter wél mogelijk om een timer of wekker te activeren met behulp van Siri. De digitale assistent bevat daarnaast ook enkele subtiele aanpassingen die beter zijn afgestemd op macOS

Spotlight

Op het eerste gezicht lijkt Spotlight onveranderd, maar de zoekfunctie biedt ook in Ventura weer enkele nieuwe opties. Spotlight toont nu bijvoorbeeld afbeeldingen die u bewaart in Foto’s, Berichten, Notities en andere macOS-applicaties, en zoekt ook naar afbeeldingen op internet. Als u zoekt naar artiesten, contacten sportuitslagen enzovoort, verschijnt de informatie weer net iets overzichtelijker dan voorheen. U kunt resultaten in een snelle voorvertoning bekijken door een zoekresultaat te selecteren en hierna op de spatiebalk te drukken.

Spotlight
Spotlight toont ook afbeeldingen die u bewaart in macOSapps.

Systeeminstellingen

Typ een zoekterm om te achterhalen waar u specifieke instellingen kunt veranderen.

Het onderdeel Systeemvoorkeuren heet nu Systeeminstellingen. Het paneel heeft een nieuw ontwerp gekregen dat sterk doet denken aan de app Instellingen voor iOS en iPadOS: Systeeminstellingen toont links een navigatiebalk waarmee u een onderdeel selecteert. De instellingen en opties verschijnen vervolgens in het rechtervenster. Sommige instellingen zijn ook anders ingedeeld dan voorheen. Opties zet u ook niet meer aan met een zogeheten selectievakje, maar met een schakelaar. De nieuwe indeling is misschien even wennen, maar biedt sneller toegang tot alle instellingen. Als u even niet meer weet waar u een specifieke instelling kunt aanpassen, typ dan een trefwoord in het zoekvak linksboven. Er verschijnt dan een overzicht met alle onderdelen die de instellingen bevatten.

nieuw in macOS Ventura
Typ een zoekterm om te achterhalen waar u specifieke instellingen kunt veranderen.

Zoals gezegd: veel meer nieuwigheden in mijn boek!

Nieuw in macOS Ventura is bijvoorbeeld ook de Stage Manager. Daar schreven we op dit blog ook over. Een uitgebreid verhaal over die Stage Manager vind je HIER. Nog meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind je HIER.

Met macOS Ventura heeft Apple een volgende stap gezet in de ontwikkeling van hun Mac-computers. Ventura is de nieuwste versie van het besturingssysteem en bevat vele verbeteringen en vernieuwingen. Bovendien is het zeer stabiel en ziet het er gelikt uit. Ontdek macOS Ventura loodst u uitgebreid door bestaande en nieuwe mogelijkheden heen. De vernieuwde zoekfunctie in Mail toont nog nauwkeuriger resultaten en geeft zelfs al suggesties voordat u begint te typen. Haal een e-mail terug die u net hebt verzonden. Plan uw berichten in en laat ze op ieder gewenst moment versturen, of ontvang een herinnering om een bericht later te bekijken. Deel tabbladen en bladwijzers, stuur berichten of start een FaceTime-gesprek, rechtstreeks vanuit Safari.

De recentste tips en trucs over macOS:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.