De Windows herfst-upgrade is er (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/park-herfst-tuin-bank-blad-boom-66001/)

Nieuw in Windows 10 ‘herfst 2017’

Het is je gelukt om te upgraden naar de nieuwste herfst-update van Windows 10? Dan wil je vast weten wat er nu nieuw is!

De sinds gisteren aangeboden herfst-update is beter bekend onder de Engelse naam Windows 10 Fall Creators. Waarschijnlijk is een van de eerste dingen die je merkt na het implementeren van de upgrade dat er dingen zijn verdwenen. Een van de meest opvallende items die zijn gesneuveld is de mogelijkheid tot het maken van systeemimages. Ook het geliefde Paint is niet meer. Maar wat dát betreft heeft Microsoft toch een beetje pas op de plaats gemaakt nadat gebruikers duidelijk lieten weten hier niet blij mee te zijn. Paint is dan ook via de Windows Store alsnog – gratis – te downloaden. Zo is die softwarewinkel ook nog eens ergens goed voor.

Story Remix

De echte vernieuwingen van de herfst-upgrade bevinden zich eigenlijk vooral onder de motorkap. Daar is nu bijvoorbeeld Fluent Design ingebakken. Een methode waardoor de gebruikersinterface er nét iets anders uit komt te zien. Denk aan doorzichtig(er) uiterlijk van vensters en aan de achtergrond aanpassende kleuren van diezelfde vensters. Daarbij geldt wel dat apps geschikt moeten zijn voor deze functies. Een voorbeeld is de vernieuwde rekenmachine-app. Ook vernieuwd is de Foto-app, hieraan is het onderdeel Story Remix toegevoegd. Hiermee maak je snel een multimedia-show van bijvoorbeeld je vakantiefoto’s, allemaal een beetje vergelijkbaar met het oude Movie Maker.

Energiebeheer

Als je bij gebruik van een laptop op het batterijpictogram rechtsonder in de Systeemwerkbalk klikt, zie je een schuifregelaar verschijnen. Hiermee stel je zelf de balans in tussen prestaties en batterijduur. Precies dit onderdeel zorgt overigens ook voor hoofdbrekens bij veel laptopgebruikers na de herfst-upgrade: hun notebook is ineens een stuk trager dan voor de upgrade. Logisch, want standaard heeft Microsoft de regelaar precies in het midden gezet, óók voor netstroomgebruik. Even helemaal naar rechts schuiven lost de stotterende traagheid snel op.

Problemen

Verwacht na de herfst-upgrade dus geen totaal nieuwe Windows-omgeving, het is meer een soort van finetunen en uitbreiden van al bestaande functionaliteit. Denk aan bijvoorbeeld Edge (die na de upgrade bij veel gebruikers overigens niet goed meer bleek te werken) en andere apps en onderdelen. Net als altijd zijn een aantal privacy-instellingen weer ongevraagd ten faveure van Microsoft gewijzigd, even goed nalopen dus. En helaas is het inmiddels ook duidelijk dat veel gebruikers weer tegen de bekende upgrade-problemen aanlopen die steeds weer opduiken. Variërend van vage foutmeldingen en een niet installeerbare upgrade tot een compleet niet meer startend systeem. Laat vooral eens weten hoe de upgrade bij jouw verlopen is!

Meer lezen over Windows 10 updates en upgrades? Klik hier!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.