Begin deze week zijn er weer een heleboel nieuwe emoji’s verschenen. 157 om precies te zijn, dus je kunt je lol weer op.
Emoji’s ofwel emoticons zijn die kleine plaatjes die je als een tekstkarakter kunt invoegen in een bericht, mail of ander tekstdocument. Ze waren oorspronkelijk bedoeld om emoties weer te geven. Je kunt immers niet altijd aan een korte zin in bijvoorbeeld een tweet zien of iemand iets serieus bedoeld of als grapje. Voor de komst van de emoji werden teksttrucjes gebruikt om emoties te tonen. Denk aan :o) of :-] om maar wat te te noemen. Uiteindelijk evolueerde dat mede dankzij sociale media in getekende smileys. Weer later werden aan deze ‘karakterset’ nog allerlei andere symbolen toegevoegd. Een beetje moderne smartphone, tablet of computer kan deze probleemloos laten zien. En nu zijn er dus weer 157 nieuwe toegevoegd.
Breed inzetbaar
We zijn het tijdperk van de simpele smileys allang voorbij. Tegenwoordig worden er complete miniatuur-figuren toegevoegd. Maar ook bijvoorbeeld gezichten en andere lichaamsdelen in alle beschikbare huidtinten. Ook in de nieuw toegevoegde exemplaren ontbreekt het daar niet aan. Zo zijn er bijvoorbeeld kaalhoofdige mensen bij gekomen. En weer wat lichaamsdelen. Maar ook superhelden ontbreken niet. De kans is echter levensgroot dat u van al dit moois nog niets op uw smartphone, tablet of computer aantreft. Meestal worden de nieuwe emoji’s pas toegevoegd bij een grote update (eigenlijk upgrade) van het besturingssysteem van je apparaat. In geval van bijvoorbeeld iOS moet je dus wachten tot dit najaar. Android-gebruikers krijgen de nieuwelingen pas te zien in Android P. Als die versie überhaupt ooit beschikbaar komt voor hun toestel. :-/

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Er is nog een andere reden waarom emoji’s even op zich laten wachten. Deze speciaaltekens moeten ook voorzien zijn van een Unicode-encoding om probleemloos uitwisselbaar te zijn tussen verschillende systemen. Vroeger hanteerden we de zogenaamde ASCII-set van tekens. Daarbij waren er 256 tekens beschikbaar waarvan er ongeveer 250 voor lettertekens. Als er meer dar 250 nodig waren gebruikte men dezelfde ASCII-set met een andere characterset. Denk maar aan de Expert-fonts van Adobe waarbij bv de kleinkapitale letters op dezelfde posities kwamen als de kapitale letters. De opmaaksoftware zorgde voor de wiiseling van het font. Datzelfde gold voor bv Griekse en Turkse letters. Bovendien waren de lettersamenstellingen van Mac en Windows verschillend waardoor en veel fouten ontstonden bij het wisselen van OS of fontsoorten. Truetype had al grotere charactersets. Bij Opentype is dat systeem verbeterd doordat bijna alle op de wereld voorkomende tekens een unieke code kregen. Dat is de Unicode encoding waarbij alle lettertekens, speciaaltekens, geaccentueerde letters en verschillende soorten cijfers een eigen code hebben. Er zijn nu ruim 70.000 tekens gedefinieerd waaronder de Nederlandse ij en IJ. Er is destijds ook wereldwijd afgesproken dat computer- en bv telecomboeren die Unicode encodingen zullen ondersteunen. De emoji’s horen dus ook in de Unicode encoding opgenomen te worden. Pas dan kunnen ze tussen verschillende OS-en en verschillende toepassingsprogramma’s probleemloos uitgewisseld worden.
Precies dat is ook gebeurd, de emoji’s zijn ‘vrijgegeven’ door het Unicode Consortium en daarmee – wat die kant van de zaak betreft – per direct beschikbaar.