Soms vraag je je af waarom softwaremakers hun software niet met rust kunnen laten. Damn you, Google! dacht ik bij het zien van het nieuwe logo en de nieuwe interface van Google Foto’s. Een nieuw en makkelijker Google Foto’s, melden ze als je de nieuw app voor het eerst start. Het nieuwe logo is lelijk en die nieuwe interface van Google Foto’s vind ik echt niet makkelijker dan de vorige versie…
Synchronisatieproblemen
Eigenlijk had ik al een tijdje flink wat te mopperen over Google Foto’s. Ja, het is de meest populaire Google app (op Gmail na waarschijnlijk). Het klinkt ideaal om al je foto’s gesynchroniseerd op al je verschillende apparaten te hebben, maar het is alleen ideaal als het ook werkt. En, eerlijk gezegd: het werkt steeds slechter. Had ik eerst regelmatig synchronisatieproblemen met Google Foto’s op mijn iPad, nu had ik dat ook met de Android-apps op mijn Chromebook en mijn Android-telefoon. Alleen als ik via de browser naar mijn foto’s ga – https://photos.google.com/ – dan zie ik altijd alles up-to-date. Dus gebruik ik nu op mijn Chromebook, mijn Pixel-telefoon en iMac de PWA (Progressive Web App) van Google Foto’s.
Makkelijker?
Nu is er dus dat nieuwe logo en die nieuwe interface. Over dat logo las ik in een twitterstream veel geschamper. Mooi vind ik het logo ook niet, maar er me echt aan storen, nou, dat ook weer niet. Als de app maar goed werkt. Met deze nieuwe versie is het synchronisatieprobleem niet opgelost. Jammer, een gemiste kans. En die nieuwe interface? Die is anders. Makkelijker? Dat ligt er maar aan wat je gewend bent. Als je kunt lezen en schrijven met de interface van een applicatie, dan vergt een heel nieuwe interface gewenning.
Bieb of Bibliotheek?
Weg zijn de Drie-puntjes- en Drie-streepjes-menu’s. Weg zijn de schermen voor Albums, Assistent en Delen. Bovenaan links zie je nu een onduidelijke icoontje waarmee je bij Delen komt. Rechts bovenaan zie je een Cast-icoontje met daarnaast een cirkeltje met daarin het icoontje van jouw Google-account. Via dat rechter account-icoontje kom je nu bij je Instellingen. Onderin heb je de schermen voor Foto’s, Zoeken en Bieb (op de iPad heet de Bieb gewoon Bibliotheek). De zoekbalk bovenin is dus verdwenen. Daar is nu het scherm met het vergrootglas voor: het zoekscherm. In dat zoekscherm zie je als extra Locaties waarbij je op de kaart je foto’s kunt verkennen.
Een vergaarbak
Het scherm Bieb is een ander geval. Bovenin dat scherm heb je de Fotoboekenwinkel. Het is duidelijk dat Google graag hebt dat je fotoboeken maakt van de foto’s in je fotobibliotheek. Daaronder Favorieten, Tools, Archief en Prullenbak. Tools? Dat is een beetje een vergaarbak van dingen, dingen die je bijvoorbeeld in het oude scherm van de Assistent kon vinden. Voorgestelde rotaties, voorstellen voor foto’s die naar het Archief moeten worden verplaatst. Als je verder scrollt zie je de mogelijkheden tot het maken van nieuwe items: Animaties, Collage en Film. Een rommeltje.
Geef mij maar de PWA!
Ik gebruik deze interface nu één dag, dus er aan gewend ben ik nog niet. En er aan wennen hoef ik ook nog niet. Ik gebruik de progressive web-app van Google Foto’s, die heeft de nieuwe interface van Google Foto’s nog niet gekregen. Laat dat ook nog maar een tijd je zo, Google! Deze web-app is qua synchronisatie tenminste altijd up-to-date. De apps uit de Apple Store en Android store werken niet goed. Ik zou zeggen: doe daar eerst eens wat aan!
Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s. Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang, met als specialisatie panorama’s, landschappen en podiumfotografie. De boeken van Hans vind je hier.