Volgens iFixit is de nieuwe MacBook Air redelijk zelf te repareren. Dat is altijd goed nieuws, maar verwacht geen wonderen qua upgradebaarheid.
Hoewel de MacBook Air compact en klein is, blijkt hij makkelijker uit elkaar te halen dan de veel duurdere MacBooks en MacBook Pro’s. Dat is althans wat IFixit contstateert tijdens het openen van Apple’s nieuwste en goedkoopste laptop (foto boven afkomstig van de ontmanteling van de MacBook Air door iFixit). Het is nog altijd wat meer gedoe dan bij een gemiddelde ‘standaard’ Windows-laptop, maar de Air stelt zeker niet teleur. Behalve schroeven gebruikt Apple traditioneel dubbelzijdig tape en (of) lijm om onderdelen vast te zetten. Bij de Air is gekozen voor een eenvoudig te verwijderen tapevariant; kwestie van trekken en los.
Echt upgraden kan niet
Is het dan allemaal dik in orde? Tja, om de batterij te vervangen moet je nagenoeg echt de hele Air uit elkaar halen, deze zit aan de andere kant van het moederbord. Op zich geen drama, maar het maakt ’t geen klusje voor iemand zonder enig gevoel voor finesse. Anderzijds betekent het wel dat waarschijnlijk iedere zichzelf respecteren repairshop dit klusje snel moet kunnen klaren. Het zorgt in ieder geval voor perspectieven en een mogelijke verlenging van de levensduur van je MacBook Air. De bekende minpunten van Apple’s laptops vinden we verder ook terug in de Air: vrijwel alles zit vastgesoldeerd op het moederbord. Je zult dus vergeefs zoeken naar bijvoorbeeld een vervangbare SSD-drive. Het opslaggeheugen bestaat uit op het moederbord gesoldeerde chips. Hetzelfde geldt voor de RAM-modules. Upgraden van het werkgeheugen is dus niet mogelijk. Je moet dus vooraf goed bedenken wat je wilt. Vooralsnog is de standaard 8GB RAM ruim voldoende voor de meeste toepassingen, en of dat in de toekomst spectaculair gaat veranderen wagen we te betwijfelen.
Design
De reden dat Apple steeds weer kiest voor (bijna) geen upgrademogelijkheden heeft alles te maken met design. Dun, dunner, dunst, je kent het wel. Tegelijkertijd biedt de werkwijze ook extra stevigheid: de kans op loszittende of corroderende contacten is dankzij het vele soldeerwerk vrijwel nihil. Best praktisch voor een laptop die vaak overal mee naartoe wordt gezeuld. Nadeel is dat zelf repareren dus vaak een drama is. Alleen: wie repareert er eigenlijk überhaupt z’n eigen laptop nog tegenwoordig, ongeacht of dat nou een Mac of Windows-exemplaar is? Wat écht jammer is, is dat zaken als RAM en SSD niet vervang- of uitbreidbaar zijn. Oké, het voorkomt gezeur met niet (helemaal) compatibele onderdelen en daaruit voortvloeiende vage hardwareproblemen. Maar voor een systeem voorzien van een Apple-prijskaartje is het natuurlijk jammer als je na een paar jaar tot de conclusie komt dat het ding niet meer voldoet omdat je iets basaals als een SSD kunt upgraden. Staat tegenover dat macOS ultrastabiel is en wars van pushy gedrag. Dilemma’s…
Wil je alles weten over MacOS Mojave? Dan is er het gloednieuwe Handboek macOS Mojave van Bob Timroff. Bomvol tips, trucs, wetenswaardigheden en meer. Een absolute aanrader voor Mac-gebruikers.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.