Nieuwe maskergereedschappen in Lightroom

Nieuwe maskergereedschappen in Lightroom

Een paar dagen geleden verraste Adobe ons met prachtige nieuwe maskergereedschappen in Lightroom Classic. Wilde je tot nu toe serieus aan het werk met selectieve bewerkingen in Lightroom Classic, dan moest je uitwijken naar Photoshop. Met de nieuwe maskermogelijkgelijkheden in Lightroom zul je dergelijke uitstapjes naar Photoshop niet vaak meer hoeven maken. Ik mocht van Adobe even spelen met die nieuwe maskergereedschappen. Ze zijn prachtig!

Lucht en onderwerp automatisch selecteren

Nieuwe maskergereedschappen in Lightroom
De interface van de nieuwe maskergereedschappen.

Plotseling was er dat filmpje online waarin Adobe liet zien wat er vanaf 26 oktober – Adobe MAX – in Lightroom Classic mogelijk is met de nieuwe gereedschappen voor het maken van maskers. Je kunt bijvoorbeeld automatisch een onderwerp selecteren. Alleen de lucht selecteren? Een makkie. Je kunt de maskers die je maakt op allerlei manieren combineren. Een geselecteerd onderwerp en de lucht samen combineren, selectie omdraaien en je hebt de rest van de foto als selectie. Masker, selectie, ik gebruik ze even door elkaar: met een masker maak je een selectie in de foto die je kunt bewerken.

Maskeren opnieuw uitgevonden

Nieuwe maskergereedschappen in Lightroom
Met AI automatisch een onderwerp selecteren…

Bij het Adobe Camera Raw-team schreven ze er een uitgebreid blog over: Masking reimagined ofwel Maskeren opnieuw uitgevonden. In Photoshop kun je dankzij AI al makkelijk de lucht in een foto selecteren. Zoiets wilde het team ook in Adobe Camera RAW en Lightroom. Josh Bury van het ACR-team schrijft dat dat nog niet zo makkelijk was, omdat de processing engine van ACR niet compatibel was met die AI-mogelijkheden. 

Nieuwe maskergereedschappen in Lightroom
De selectie van het onderwerp omkeren…

Wachten tot 26 oktober

Terwijl Luminar het ene na het andere AI-gereedschap kreeg bleef het stil bij Lightroom. Jaja, er kwam steeds meer kunstmatige intelligentie in Photoshop, maar in Lightroom, nee… Nu zie je dat ze bij Adobe niet stil hebben gezeten met het verder ontwikkelen van Lightroom Classic. Kijk vooral het filmpje dat Adobe online zette. Lees dat blog van Josh Bury hoe die nieuwe maskergereedschappen zijn ontwikkeld. En nu maar wachten tot 26 oktober totdat we er zelf echt mee aan de gang kunnen.

Nieuwe maskergereedschappen in Lightroom
Het masker een naam geven.

Pieter Dhaeze en ik maakten begin dit jaar een nieuwe versie van Ontdek Lightroom, bijgewerkt tot en met de laatste mogelijkheden die het op dat moment bood. Zo gauw deze nieuwe versie van Lightroom Classic uitkomt maken we een digitale update over die nieuwe maskergereedschappen in Lightroom en over al het andere nieuws dat ons misschien nog te wachten staan. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.