Raspberry Pi 4

Nieuwe Raspberry Pi 4 sneller dan ooit

Er is een nieuwe versie van de Raspberry Pi verschenen: de Raspberry Pi 4. En eindelijk is daarbij gedacht aan (veel) meer RAM!

We vroegen ons pas af hoe het toch eigenlijk zit met die aloude Raspberry Pi. Want hoewel een alleraardigst systeempje, begon het toch wat bejaard te worden. Zelfs in de 3B+ variant was er nog altijd geen op volle snelheid werkend Gigabit ethernet bijvoorbeeld. En USB 3 was ook ver te zoeken. Grootste remmende factor was echter het wel heel bescheiden werkgeheugen van 1 GB. Vergeet dat alles echter maar heel snel: de nieuwe Raspberry Pi 4B (zoals de nieuweling officieel heet) is in één klap helemaal bij de tijd! Je kunt ten eerste kiezen uit versies met 1, 2 of zelfs 4 GB RAM. Daarmee wordt serieus werk mogelijk. En we zijn er nog niet, want eindelijk is nu ook voorzien in echt Gigabit ethernet en – naast USB 2 ook USB 3! De kleine microcomputer is daarmee volwassen geworden.

4GB, USB, Gigabit en 4K

De specificaties van de nieuwe Raspberry Pi 4 betekenen dat je het systeempje moeiteloos in kunt zetten als meer allround computertje. Kies in dat geval wel voor de variant met 4GB werkgeheugen, in prijs scheelt dat ten opzichte van de 1 GB-versie niet zo heel veel. En het plezier met de ruimere hoeveelheid RAM is vele malen groter. Je kunt nu bijvoorbeeld zonder een centje pijn zwaardere pakketten als Libre Office draaien en tegelijkertijd lekker multitasken. In dat opzicht is de Raspberry Pi 4 ineens ook wel heel interessant voor bijvoorbeeld scholen. Plak een Pi achterop een monitor en je hebt een bruikbaar werkstation voor een habbekrats. Voor thuisgebruik geldt min of meer hetzelfde: plak het ding achterop de tv in de huiskamer en je hebt daar voortaan altijd een volledige computer achter de hand. Prettig is dat 4K-resolutie wordt ondersteund, zodat je altijd het maximale uit een tv met eveneens 4K-resolutie haalt. Praktisch ook voor LibreELEC, de in het startpakket aanwezige op Kodi gebaseerde mediaspeler. Harwarematig worden zowel h.264 als h.265 gedecodeerd; h.265 tot en met 4K-resolutie.

Raspberry Pi 4
De nieuwe Raspberry Pi 4 blieft een USB C-voedingskabel (bron afbeelding: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:USB-C.png)

USB-C voeding

Een weer snellere 1,5 Ghz 64 bits SoC (system on a chip) met 4 cores geeft het kleinduimpje onder de computers vleugels. Wel zijn de eisen aan de voeding wat verhoogd. Aanbevolen wordt een 3 Ampere-exemplaar (bij 5 Volt). Bovendien wordt nu een USB-C plug gebruikt. Verder treft u voortaan twee (micro) HDMI-connectors op het bord aan. Want inderdaad: aansluiten van meer dan één monitor is geen enkel probleem. Al met al een indrukwekkend geheel dat net zoveel stof doet opwaaien als bij de introductie van het allereerste model. Het is goed om te constateren dat er overduidelijk nog leven en toekomst zit in het concept!

Rspberry Pi 4De Raspberry Pi 4 is bij uitstek geschikt om te leren programmeren. Het standaard besturingssysteem is Linux, waarvoor een scala aan gratis open source programmeerhulpmiddelen beschikbaar is of zelfs al ingebouwd. Denk eens aan Bash, wil je daarmee aan de slag, lees dan het boek Bash-scripts programmeren (auteur: Henk van de Kamer) maar eens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.