Nieuwe versies: Lightroom Classic 7.5 en Lightroom CC 1.5

Voor de leden van Creative Cloud of van een van foto-lidmaatschappen zijn er nieuwe versies van Lightroom Classic en Lightroom CC beschikbaar. Het zijn geen spectaculaire updates met veel nieuwe mogelijkheden. Als je gebruik maakt van de module Boek in Lightroom Classic is het misschien wél een interessante update.

Natuurlijk zijn er de nieuwe camera’s en lenzen die in deze nieuwe versies worden ondersteund. Als je de Parrot Anafi, de Sony DSC-RX100M5A of de Sony DSC-RX100M6 als camera gebruikt, dan is er nu ondersteuning voor hun Raw-files. Welke lenzen er in Lightroom Classic en Adobe Camera RAW ondersteund worden kun je HIER vinden. Wat Lightroom CC versie 1.5 betreft is het nu mogelijk om de foto’s van een album op je harde schijf te bewaren en – zonder internet – te bewerken. Als je later weer wel verbinding hebt worden de bewerkingen automatisch gesynchroniseerd. Lightroom CC op de Mac kon al overweg met het HEIC-bestandsformaat (van Apple), nu geldt dat ook voor de Windows-versie.

Lightroom Classic 7.5

Er zijn, naast wat bugfixes, twee vernieuwingen in Lightroom Classic 7.5: verbeteringen in de module Boek en verbeteringen op het gebied van Profielen en Voorinstellingen (Presets). Als je in Lightroom Classic de module Boek gebruikt, dan kom je uiteindelijk bij het bestellen van een boek terecht bij Blurb. Blurb biedt wat goedkopere mogelijkheden aan voor het produceren van geprint materiaal. Je kunt nu kiezen voor Magazine of Trade book, die bijvoorbeeld dunner papier hebben, waardoor de kosten lager zijn. Ook de Windows-versie van Lightroom Classic kan nu overweg met het HEIC-bestandsformaat.

Updaten

Nieuwe versies: Lightroom Classic 7.5 en Lightroom CC 1.5
DE nieuwe Blurb-mogelijkheden in de module Boek in Lightroom Classic.

De verbeteringen in Lightroom Classic 7.5 bij Profielen en Voorinstellingen zijn beperkt, maar wel handig. Je kunt nu profielen en voorinstellingen in bulk importeren in plaats van één voor één. De nieuwe camera’s en lensprofielen worden natuurlijk ook ondersteund in Adobe Camera Raw versie 10.5. Vergeet die ook niet te updaten, als je aan de gang gaat. De updates verschijnen vanzelf in je Creative Cloud-app. Het is altijd verstandig om een weekje of wat te wachten met het updaten van je applicatie. Als er nog fouten in zitten komen die in die week wel aan het licht. Wil je precies weten wat er nieuw is in deze versie van Lightroom Classic? Op de site van Laura Shoe kun je – in het Engels – lezen wat er precies anders en beter is.

Bij Van Duuren Media zijn er diverse boeken over Lightroom Classic te vinden. Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks en Bewuster en beter werken met Lightroom Classic van dezelfde auteurs. Van Scott Kelby is er Het Photoshop Lightroom 6/CC boek voor digitale fotografen. In november verschijnt een nieuw boek van Kelby over Lightroom: Hoe doe je dat in Lightroom Classic. Daar moet je nog even geduld voor hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.