Nieuwe versies van Lightroom Classic en Lightroom met de Textuur-schuifregelaar

Een nieuwe maand, en daar zijn ze weer: nieuwe versies van Lightroom. Aan de naamgeving van de applicaties is weer eens gesleuteld. Lightroom Classic CC en Lightroom CC hebben de ‘CC’ eraf gestrupt en heten nu gewoon Lightroom Classic en Lightroom. De grootste vernieuwing: de Textuur-schuifregelaar.

Textuur

Textuur
De Textuur-schuifregelaar als eerste bij Presentie.

Textuur is een nieuwe niet-destructieve schuifregelaar in Lightroom. Textuur kan globaal – over de hele foto – worden toegepast of lokaal met bijvoorbeeld het penseel. Je kunt Textuur gebruiken om het effect van een ‘textuur’ , de structuur, in een foto te verminderen of te vergroten, waarbij de fijne details behouden blijven. Als je de schuifregelaar Textuur naar links verplaatst, worden ongewenste, middelgrote details – zoals het uiterlijk van een ruwe onregelmatige huid – verminderd. De huid wordt dus gladder. Als je de schuifregelaar Textuur naar rechts verplaatst, verbeter je de middelgrote details in een foto, bijvoorbeeld de bast van een boom, een structuur van een muur of die van gebladerte.

Lightroom op Android en iOS

De Home-knop bij iOS met bovenaan de recente toegevoegde foto’s en daaronder de Interactie Zelfstudies.

Er wordt hard gewerkt aan de mobiele applicaties in de Lightroom-familie. Lightroom op de desktop (néé, niet Lightroom Classic, maar Lightroom. Houd die nieuwe namen in je hoofd.) krijgt ook de Textuur-schuifregelaar en daarnaast Defringe (Rand verwijderen). Bij de versies voor Android en iOS gebeurt nog meer. Bij iOS en Android is er een Home View, een knop met het icoon van een huisje. Tik je op dat huisje, dan zie je de meest recent toegevoegde foto’s, met daaronder, bij Leren allerlei tutorials (Interactieve zelfstudies) om bepaalde aspecten van de app en fotografische trucs beter onder de knie te krijgen.

Instellingen plakken

Textuur
Instellingen kopiëren…

Op Android kun je nu de aanpassingen kopiëren die je aan een afbeelding hebt gedaan en ze op meerdere afbeeldingen tegelijk toepassen. Maak eerst de gewenste wijzigingen in één afbeelding. Selecteer vervolgens Instellingen kopiëren in het Drie-puntjes-menu. Ga vervolgens naar de rasterweergave en selecteer de foto’s waarop je de bewerkingen wilt toepassen. Kies uit het Drie-puntjes-menu Instellingen plakken. Lightroom past vervolgens de bewerkingen op elke foto toe.

Meer lezen over de Textuur-schuifregelaar? Max Wendt van het Adobe Camera Raw-team legt het in deze blogpost uit.

Heb je een beetje genoeg van Lightroom en Lightroom Classic? Kom dan morgen naar de Kennisdag van Van Duuren Media en Computer Creatief. Daar laat ik in twee korte sessies de mogelijkheden van Luminar en Luminar Flex zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.