Nieuwe versies van Photoshop Elements en Premiere Elements

Er worden tegenwoordig duizelingwekkende en onvoorstelbare aantallen foto’s en filmpjes gemaakt, die allemaal gedeeld worden. Hoe bewaar en bewerk je al die beelden? Volgens Adobe kan dat het beste met Photoshop en Premiere Elements 14.

Adobe Photoshop en Premiere Elements14 zijn zo’n beetje het laatste pakketten (nu ja, samen met Lightroom 6 dan) die Adobe nog verkoopt. Een echte doos met software die je in de winkel kunt kopen! Nu bijna alles alleen nog maar als lid van de Creative Cloud-club bemachtigd kan worden zijn dit the last boxes standing.
Wat zijn de problemen die de Elements voor je proberen op te lossen? Ze willen je het zo makkelijk mogelijk maken iets te doen met je foto’s en je filmpjes. Er is een applicatie waarin je je foto’s en filmpjes verzamelt – Elements Organizer – en van daaruit kun je naar Photoshop Elements en Premiere Elements.
Je hebt in die applicaties drie keuzes: Quick, Guided en Expert, snel iets doen met een druk op de knop, iets doen met behulp van een gids en zelf iets doen. Bij Quick heb je bijvoorbeeld Smart Fix, waarmee je een foto automatisch een beetje kunt opkrikken of Exposure, waarmee je snel je mislukte belichting kunt aanpassen enzovoort. Bij Guided word je bij de hand genomen om bijvoorbeeld wat retouche te doen, de kleuren te verbeteren enzovoort. En bij Expert heb je een versimpelde versie van Photoshop in handen.

Nieuw in Photoshop Elements!

Nu is er weer de jaarlijkse upgrade en alle drie de basisonderdelen krijgen nieuwe of verbeterde mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld die nieuwe mogelijkheid in PS Elements om mist uit je foto weg te halen, iets dat in de laatste update van Lightroom ook nieuw was. Bij PS Elements hoef je dan – als je dat niet wilt – niet aan een schuifregelaartje te trekken om te bepalen hoeveel mist je wilt weghalen. Je kunt het in PS Elements met één druk op de knop toepassen. In de Expert-modus kun je natuurlijk wel zelf bepalen hoeveel je van die mistverwijdering wil toepassen.

Mist-vermindering in PS Elements 14.
Mist-vermindering in PS Elements 14.

CameraShake
Een tweede vernieuwing in PS Elements is Camera Shake. Als je onderwerp op de foto heeft bewogen of als je de camera zelf hebt bewogen, kun je nu met CameraShake de foto scherper maken en het bewogen effect verminderen. Je kunt in PS Elements 14 makkelijker een onderwerp vrijstaand maken, het selecteren van ‘haar’ gaat nu beter en handiger. En natuurlijk zijn er veel nieuwe effecten die je kunt gaan gebruiken. Bij de Quick Effects word je foto eerst geanalyseerd – er wordt bijvoorbeeld gekeken of er mensen in zitten – en aan de hand van die analyse krijg je vijf effecten voorgeschoteld.

CameraShake voor het weer scherp maken van een bewogen foto.
CameraShake voor het weer scherp maken van een bewogen foto.

Nieuw in Premiere Elements!

Premiere Elements kan mooiere titels voor je filmpjes maken, het geluidsspoor van je films handiger bewerken en er is ondersteuning voor 4K.
Meer info over alle vernieuwingen vind je op de site van Adobe. HIER dus.

De pakketten zijn vanaf nu te koop voor €100,43 per pakket (Photoshop Elements of Premiere Elements) of €151,25 voor allebei de pakketten. Vanuit een oudere versie kun je upgraden voor een bedrag van € 82,28 voor Photoshop Elements of Photoshop Premiere of € 124,63 voor een upgrade van allebei.
De vraag is echter of je niet beter uit bent met een lidmaatschap van de fotografieCreative Cloud-club. PS Elements kan bijvoorbeeld wel je Raw-bestanden van je camera inlezen, maar maakt er nog steeds 8-bits foto’s van in plaats van ze 16-bits te laten. Zonde van de kwaliteit van die Raw-bestanden. Alleen dat al zou een verstandige vernieuwing geweest zijn in PS Elements. Geen idee waarom dat er nog steeds niet inzit…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.