Nieuwe Windows 10 computer gekregen?

En, heb je de alweer voorbije kerstdagen een nieuwe Windows 10 computer gekregen? Als dat niet het geval is, en je draait op jouw oude beestje nog altijd Windows 7 dan is de kans dat je dat voorlopig gewoon blijft doen levensgroot.

Hoewel Microsoft hoopte dat tegen het eind van het jaar iedereen wel over zou zijn op Windows 10, blijkt dat in de praktijk erg tegen te vallen. Minstens 200 miljoen gebruikers van Windows 7 werken nog altijd met het geliefde besturingssysteem en hebben geen enkele behoefte aan 10. Daar zijn duizend-en-een reden voor te verzinnen, maar de meest gehoorde angst is het strakke update-regiem gekoppeld aan ongekend veel en ongevraagd gebruikersgegevens verzamelen. Hoe dan ook, als je besluit om 7 nog een tijdje te gebruiken dan kan dat natuurlijk. Hoewel Microsoft zonder twijfel nog meer ‘zeurschermen’ en andere trucs in de strijd zal gooien om je te overtuigen over te stappen. Maar als je gewoon het geld niet (over) hebt voor wéér een nieuwe laptop of pc en je hebt ook geen zin om een alternatief besturingssysteem als Linux te gebruiken, dan kan dat ook na half januari. Alleen moet je dan wel op een aantal zaken letten.

AV-pakket

nieuwe Windows 10 computer
Met een beetje slim beleid en een forse dosis voorzichtigheid kún je Windows 7 nog wel een paar maanden blijven gebruiken… (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/pestoverde/26627094621)

Ten eerste is het wellicht onverstandig om op de ingebouwde virusscanner van Windows 7 te blijven vertrouwen, mocht je die gebruiken. Kies bij voorkeur een AV-pakket van een derde partij. Denk Kaspersky, Bitdefender, Norton en ga zo maar door. Kies zeker ook voor een pakket dat niet alleen een virusscanner bevat, maar tenminste ook een firewall. Die firewall van Windows 7 wordt immmers ook niet meer van updates voorzien en is een van de meer belangrijke onderdelen als het gaat om online beveiliging. Stop verder direct met het gebruik van Internet Explorer als je die zwaar verouderde browser überhaupt nog gebruikte. Kies een bekende, alternatieve browser. Beste keuze in dit geval is Firefox. Chrome van Google is zwaarder en bevat nogal wat ‘phone home’-opties. Stop ook direct met Windows 7 e-mailprogramma’s als Windows mail. Schakel over naar ofwel webmail (waarbij u uw mail via een website benadert en deze dus niet meer op je computer belandt) of – wellicht praktischer- een mailprogramma als het welbekende (en gratis) Thunderbird.

Voorzichtig!

Gebruik geen of zo min mogelijk programma’s die standaard met Windows 7 worden meegeleverd. Let extra op bij het bezoeken van websites, het downloaden van bestanden en het installeren van gedownloade software. Feitelijk moet je je Windows 7-computer simpelweg als ‘bevroren in de tijd’ gaan zien. Een oldtimer waar je best nog wel eens mee mag rijden, maar waarvan je het gas niet te diep in moet trappen. En we adviseren je zeker ook voor halverwege volgend jaar echt over te stappen op een alternatief. Na een half jaar zonder updates draaien is – onder Windows – echt de houdbaarheidsdatum wel verlopen! Kies dan alsnog voor een nieuwe Windows 10 computer (als je écht niet zonder Windows kan) of zeg vaarwel tegen dat hele verstikkende Windows-ecosysteem.

nieuwe Windows 10 computerKies je er uiteindelijk toch voor om over te stappen naar Windows 10, dan is het aanbevelenswaardig het boek Leer jezelf snel… Windows 10, 3e editie van Bob van Duuren eens grondig te lezen. Hoewel de meeste Windows 7-gebruikers zich vrij snel thuis zullen voelen in 10, zijn er ook wel degelijk diverse essentiële zaken gewijzigd. Na het lezen van dit boek zijn er wat dat betreft geen geheimen meer voor je!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.