Nooit meer doen, Lightroom CC met Lightroom Classic mixen! Deel 2

Gisteren schreef ik over het probleem dat Lightroom CC in samenwerking met Lightroom Classic kan geven. Nog even recapituleren: de raw-foto’s die je onderweg in de mobiele versie van Lightroom CC (de app) importeert, synchroniseren wel met Lightroom Classic op de desktop, maar niet op de plek die je normaal gesproken zou willen. Die foto’s uit Lightroom CC komen terecht in een eigen mobiele map, niet op een plek in de Bibliotheek die je zelf zou uitkiezen. Valt dat op te lossen? Ja, maar het zijn wel een paar handelingen…

Onderweg bewerken in de Lightroom CC-app

De raw-foto’s die ik op mijn Chromebook had geïmporteerd in Lightroom CC (in het Album Tijdelijk) verschenen na het synchroniseren in de Verzameling Tijdelijk in Lightroom Classic, een Verzameling die ik in Lightroom gebruik om tijdelijk foto’s met Lightroom CC te synchroniseren. Alle foto’s die je onderweg, op iPad, iPhone of Android-apparaat, toevoegt aan Lightroom CC, komen ook nog eens terecht in een map voor mobiele foto’s van Lightroom CC ergens op je harde schijf. De foto staat maar één keer in je Catalogus. Een Verzameling in Lightroom Classic is alleen maar een verwijzing naar een foto-bestand ergens op de harde schijf. Het foto-bestand dat je onderweg in Lightroom CC hebt geïmporteerd, wordt ook gesynchroniseerd met Lightroom Classic en komt terecht in de map wat ik maar de mobiele synchronisatie noem. Daar staat de ‘fysieke’ foto.

Thuis, in Lightroom Classic

Volg je het nog? De foto’s die ik in januari en februari had gemaakt en tijdens mijn vakantie had bewerkt, kwamen – bij thuiskomst in Lightroom Classic – bij mij terecht op mijn harde schijf in de map Mobile-nieuw (een naam die ik zelf gegeven had) en die kwamen tijdens het importeren van alle foto’s niet nog een keer terecht in de datum-mappenstructuur waarin ik normaal gesproken mijn foto’s bewaar. Ik vind dat heel onprettig. Ik wil alle foto’s die ik op 8 februari maakte in de map van 8 februari terugzien, de foto’s die ik op 9 februari maakte in de map van 9 februari, enzovoort. Nu mis ik er in totaal 140 in de diverse mappen!

Geen dubbele foto’s!

Je kunt, voorafgaand aan het importeren, ‘Mogelijke dubbele foto’s niet importeren’ aan of uitzetten.

In het algemeen wil je geen dubbele foto’s in de Lightroom Catalogus. Daarom staat bij het importeren bij mij standaard Mogelijke dubbele foto’s niet importeren aangevinkt. Lightroom checkt dan tijdens het importeren of een foto al in de Catalogus aanwezig is. Lightroom Classic ziet dus tijdens het importeren dat er vanuit Lightroom CC foto’s zijn gesynchroniseerd naar Lightroom Classic. De 140 foto’s die ik tijdens de vakantie in Lightroom CC had bewerkt worden dus niet nog een keer geïmporteerd in Lightroom Classic. Ze staan er op een andere plek al in, in de mobiele foto’s!

Of wel dubbele foto’s?

Je kunt de ontbrekende foto’s dus eenvoudig importeren in je eigen mappenstructuur door Mogelijke dubbele foto’s niet importeren niet aan te vinken. Dan heb je ze dubbel in je Bibliotheek en de bewerkingen die je in Lightroom CC hebt gedaan zitten niet in de laatst geïmporteerde foto’s. Liefst wil ik de foto’s maar één keer in de Bibliotheek met de bewerkingen uit Lightroom CC en dan ook nog in de juiste map. Het valt op te lossen, maar het kost wat stappen.

Bewerkelijke stappen

Mijn – bewerkelijke – oplossing is het volgende. De eerste stap: het exporteren van de bewerkte raw-foto’s vanuit de desktopversie van Lightroom CC. Zet ze tijdelijk in een nieuwe map. Kies in Lightroom CC in het menu Bestand, bij Opslaan in, voor Origineel + Instellingen. Op deze manier krijg je de bewerkingen die je in Lightroom CC aan de foto hebt gedaan als apart XMP-bestand mee. Op je harde schijf staan dan de oorspronkelijke raw-bestanden plus de bewerkingen in XMP-format.

Exporteren als Origineel + Instellingen geeft het oorspronkelijke raw-bestand plus de bewerkingen.
Bij het verwijderen van je foto’s verdwijnen ze van alle mobiele apparaten.

Vervolgens gooi je de geëxporteerde foto’s weg uit Lightroom CC. Bij Lightroom CC moet je de foto verwijderen bij Alle foto’s. Je krijgt de waarschuwing dat de foto’s verwijderd worden op al je mobiele apparaten. Gooi vervolgens in Lightroom Classic dezelfde foto’s weg uit de map waar Lightroom CC de mobiele foto’s bewaart. De foto’s die je hebt weggegooid uit Lightroom CC zijn ondertussen ook verdwenen uit je Verzameling in Lightroom Classic. Daar hoef je niets voor te doen, dat doet de synchronisatie.

De laatste handeling is eenvoudig. Je importeert de foto’s uit de map met de geëxporteerde foto’s uit Lightroom CC. BELANGRIJK: Zet – als je die gebruikt – je standaard ontwikkelinstellingen tijdens het importeren uit! Tijdens de import worden namelijk de XMP-bestanden meegenomen. Als je vervolgens die foto’s in Lightroom Classic opent hebben die dezelfde bewerkingen als ze in Lightroom CC hadden.

Nooit meer doen, Lightroom CC met Lightroom Classic mixen?

Héhé! Wat een gedoe. Nu ik weet hoe ik het kan oplossen, zal ik onderweg waarschijnlijk toch de verleiding niet kunnen weerstaan om wat raw-foto’s in de Lightroom CC-app te gaan bewerken. Ik zou ook niet weten hoe Adobe dit in de twee verschillende Lightroom-versies zou kunnen oplossen. Synchroniseren vanuit Lightroom Classic naar CC is niet het probleem, andersom is het gedoe, als je je Classic-Bibliotheek op orde wilt houden.

Meer leren over Lightroom en Lightroom CC? Dat kan met een boek.  Bijvoorbeeld met de bijgewerkte versie van Ontdek Lightroom CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Of met Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic?, van Scott Kelby natuurlijk. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.