Office 700 voor de iPad

Office 700 voor de iPad

Microsoft Office heeft de naam, maar zeker voor mobiele werkers is dat niet de meest ideale oplossing voor onderweg. Office 700 voor de iPad heeft veel meer te bieden!

Het is toch steeds weer apart om te zien dat Microsoft voor de breed inzetbare iPad nog altijd de sterk versimpelde ‘smartphone-variant’ van MS Office voor iPadOS aanbiedt. Zelfs de instapmodellen van Apple’s tablet hebben meer dan genoeg power om een volledige versie van een Office-pakket te draaien. Dat bewijst bijvoorbeeld een suite als Office 700. Voor een habbekrats haal je hiermee de volledige versie van het open source pakket Open Office naar je iPad. En dan ook écht de volledige versie. Een enorm verschil dus met MS Office, waar je het moet doen met een mager aftreksel van het origineel. En vergis je niet: met Office 700 voor de iPad kun je de meest complexe taken uitvoeren. Inclusief het openen, bewerken en opslaan van ODF (ofwel Open Document Format)-bestanden en zowel de oude als nieuwe MS Office-bestanden (denk aan bijvoorbeeld .doc en .docx).

Gebruikersinterface

De maker van Office 700 voor de iPad (alhier de gratis versie met advertenties en hier de Pro-versie zonder advertenties en wat extraatjes als cloudopslag)  heeft ervoor gekozen om zowel de eigen originele gebruikersinterface van OpenOffice alsook een voor iPadOS ‘native’ gebruikersinterface toe te voegen. Een ieder zal zich dus snel thuisvoelen in het pakket; je kunt beide opties zelfs door elkaar heen gebruiken. Toch zijn er nog wel wat kleine op- en aanmerkingen wat de gebruikersinterface. Je ziet in de OpenOffice-eigen gebruikersinterface bijvoorbeeld dat bijschriften bij knoppen net een tikkie te groot zijn, wat voor een wat rommelige aanblik zorgt. Geen drama, maar zo’n welbekend puntje op de i. Ook is het meegeleverde digitale woordenboek voor Nederlandse spelling wat beperkt. Moderne woorden als bijvoorbeeld iPad en dergelijke worden rood onderkringeld. Ook geen drama, maar je zult dus zo af en toe onterechte foutmeldingen krijgen. Is trouwens geen fout van Office700, maar van het ‘achterliggende’ OpenOffice. Gelukkig krijgt Office700 met grote regelmaat updates, dus wellicht wordt dat allemaal nog eens opgelost.

Office 700 voor de iPad
Gerbuik de OpenOffice-eigen knoppenbalk, of klik op … rechtsboven in beeld en maak gebruik van de voor iPadOS aangepaste menu’s.

Volledige onderdelen

Wat OpenOffice in ieder geval te bieden heeft is een volwaardig Office-pakket voor de iPad, waar je heel veel plezier aan kunt beleven. Ook (en wellicht juist) als professional die een weg zoekt uit de vele andere gelimiteerde Office-apps die beschikbaar zijn. OpenOffice (en het daarvan direct afgeleide LibreOffice) is an sich natuurlijk ook een inmiddels gerenommeerde standaard die meer en meer gebruikt wordt door bedrijven, overheden en individuen die willen dat hun documenten ook leesbaar zijn voor het nageslacht. Omdat de Microsoft Office-bestandsformaten gesloten formaten zijn is dat bij gebruik daarvan zonder meer afwachten.

Office 700 voor de iPad
Office 700 (aka OpenOffice) bestaat op de iPad uit een tekstverwerker, presentatieprogramma en spreadsheet (hier in actie te zien); alles dus voor het betere kantoorwerk.

Toekomstbestendig

De afgelopen decennia hebben we al gezien dat oude bestanden van allang niet meer bestaande computersystemen niet meer te openen zijn, omdat niemand meer weet hoe een bestand is opgebouwd. Dat kan over 50 jaar – een eeuwigheid in IT-tijd, maar makkelijk binnen een mensenleven passend – ook zomaar het geval zijn met documenten gemaakt door software die we nu gebruiken. Het ODF-bestandsformaat is daarom volledig gedocumenteerd, zodat zelfs een IT’er die over 300 jaar leeft er in principe nog chocola van kan maken, mocht dat nodig zijn. Extra voordeeltje: OpenOffice en LibreOffice zijn verkrijgbaar voor zo ongeveer elk besturingssysteem, inclusief het ook al open source OS Linux. Wat over diezelfde 300 jaar indien nodig ook wel weer geherconstrueerd kan worden indien nodig.

Office 700 voor de iPad
Wie weet blijkt die bedrijfspresentatie van je over een paar eeuwen van historisch belang geweest…

Open source

Gelukkig zien we langzaam aan meer initiatieven betreffende uitgebreide Office-apps. Een tijdje terug keken we bijvoorbeeld al eens naar Collabora Office, dat is gebaseerd op LibreOffice. Net iets minder uitgebreid dan Office700, maar Office700 draait dan ook alweer langer mee. Kortom: kijk zo af en toe eens verder dan die standaard Office-apps van Microsoft of Apple. Er is beslist meer moois onder de zon voor de mobiele en (of) thuiswerker!


 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.