Onderweg Raw-foto’s bewerken: Lightroom Mobile of Snapseed?

Je bent onderweg, je hebt met je camera een foto in Raw geschoten en wil die snel even bewerken. Je hebt echter alleen een mobiel apparaat bij je. Je kunt zo’n Raw-bestand op je tablet of mobieltje met verschillende apps bewerken. Bijvoorbeeld met Lightroom Mobile en Snapseed. Hoe je er mee aan het werk kunt gaan verschilt per platform. iOS kan in Snapseed allerlei verschillende Raw-formaten aan, Android kan alleen overweg met DNG. Lightroom Mobile kan alles aan waar Lightroom Desktop mee overweg kan. Ook op Android.

Je kunt niet zomaar een Raw-bestand op je mobiele-apparaat openen, daar zul je dat bestand eerst op moeten zien te krijgen. Je zult je er van te voren op moeten voorbereiden: je moet een verloopstekkertje hebben om je camera of je kaartlezer aan je mobieltje of tablet te kunnen hangen. Voor iOS heb je daarvoor bijvoorbeeld de camera-connection kit nodig: een Lightning naar Camera Adapter (bijvoorbeeld deze, maar er zijn goedkopere te vinden). Voor Android heb je een On The Go (OTG) stekkertje/kabeltje nodig, zoals bijvoorbeeld deze. Vergeet niet dat die Raw-bestanden groot zijn, dus de opslag van je mobiele apparaat kan snel vollopen.

Snapseed, Lightroom Mobile en Raw

Snapseed kan overweg met Raw-bestanden, maar de twee platforms – iOS en Android – waarop Snapseed draait, gaan er verschillend mee om. Bij iOS kun je talloze verschillende Raw-bestandsformaten inlezen en bewerken, bij Android helaas alleen DNG-bestanden. Dat laatste is mooi als je een mobiele telefoon hebt die in DNG kan schieten maar voor de rest heb je er voor je Raw-bestanden van je Nikon, Canon of Fuji niet veel aan. Als je op een computer je Raw-foto eerst moeten omzetten naar een DNG, kun je op die computer net zo goed verder met het oorspronkelijke foto.

Als je voor je iPhone of iPad een iOS Camera Connection kit hebt, kun je je Raw-foto naar het iOS-apparaat overpompen en aan de gang gaan met Snapseed of Lightroom Mobile. Het aardige van Lightroom Mobile is dat het voor de verschillende platforms precies gelijk is. Ook op Android kun je de meeste Raw-bestanden inlezen en bewerken, alles wat Lightroom Desktop ook kan. Dus als je onderweg bent met je Android-telefoon of – tablet en je wilt een bestand even snel bewerken en doorsturen: Lightroom Mobile.

Snapseed

Als je een Raw- of DNG-bestand in Snapseed hebt geopend, dan is het bewerken niet echt anders dan het bewerken van een jpeg-bestand. Snapseed herkent dat het bestand een Raw-bestand is. Je krijgt in eerste instantie de mogelijkheden van Afstellen op je scherm om de foto te ontwikkelen: Helderheid, Contrast enzovoort. Als je klaar bent wordt er een jpeg gemaakt aan de hand van je aanpassingen en kun je die foto delen op de sociale media of bijvoorbeeld naar die ongeduldige klant sturen die er op zit te wachten.

Lightroom Mobile

Lightroom Mobile doet het eleganter. Het werkt in principe net als Lightroom Desktop: de bewerkingen worden bij het Raw-bestand opgeslagen en pas als je de foto wilt delen wordt er een jpeg-bestand gecreëerd. Als je al bekend bent met Lightroom Desktop, kun je zonder problemen aan het werk met Lightroom Mobile.

Voor het bewerken van Raw op je mobiele apparaten is Lightroom Mobile de beste oplossing. Snapseed is mooi, kan veel, maar is in het geval van Raw de mindere van Lightroom Mobile.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.