In zijn boek Het grote reisfotografieboek besteedt Scott Kelby een hoofdstuk aan onderwerpen die je wel en die je beter niet kunt fotograferen. De onderwerpen die je wel moet fotograferen liggen voor de hand: stadsgezichten van bovenaf, waar Kelby een mooie foto van Parijs met de Eiffeltoren toont. Kathedralen, musea en paleizen, interessante architectuur en fotograferen tijdens het blauwe uur. Onderwerpen die je beter kunt laten zijn bijvoorbeeld dieren, rommelige taferelen, Instagramclichés en kunst van anderen. In deze blogpost geven we vier voorbeelden van wat je volgens Scott Kelby op reis beter wel en beter niet moet fotograferen. (H.F.)
Fotografeer: stadsgezichten van bovenaf
Dit is nog een van die onderwerpen die je zo vaak ziet: een levendig stadsgezicht dat van bovenaf is gefotografeerd, zoals deze foto, genomen vanaf de Arc de Triomphe in Parijs. De beste plek voor een stadsgezicht van Parijs is waarschijnlijk het observatorium op de top van de Tour Montparnasse, het op een na hoogste gebouw van Frankrijk, waardoor je een nog ruimer uitzicht hebt op de stad of de Eiffeltoren. Als er geen hoge torens of gebouwen zijn van waaruit je kunt fotograferen, probeer het dan vanaf het dakterras van een hotel of een bar. Je hebt dan vaak geweldige vergezichten om te fotograferen en over het algemeen rekenen ze geen kosten. Of boek een kamer in het hoogste hotel in de stad en vraag om een kamer met uitzicht op een zo hoog mogelijk verdieping. En als je dan door het glas van een raam moet fotograferen, plaats je lens dan voorzichtig tegen het glasoppervlak om de reflecties te verminderen die je krijgt als je de lens zelfs maar een paar centimeter van het glas houdt.
Fotografeer: het eten!
Wanneer onderzocht wordt waarom mensen graag reizen, is een van de belangrijkste dingen die naar voren komt dat mensen graag gerechten uit de regionale keukens proeven. Ze houden ervan om de lokale smaken, koffie, desserts, maaltijden en drankjes te proberen, dus als je het eten fotografeert, maak je foto’s die mensen graag zien. Vaak zie je dit soort foto’s ook in reistijdschriften. Erg populair zijn foto’s waarbij je de ober het gerecht ziet brengen, of waarbij een kopje koffie op tafel wordt gezet. Dat voegt een menselijk element toe aan je foto’s, zoals deze foto linksboven, in Wenen, waarop de ober een rondje bier aflevert. Ik heb een recept voor het maken van foto’s van gerechten dat heel goed werkt (zie bladzijde 244), maar plaats voorlopig het eten dat geserveerd wordt bovenaan je reisfotolijst met wat ‘je moet fotograferen’.
Overslaan: Instagramclichés
Ik ben er tamelijk zeker van dat je deze foto van mij, leunend op de Grote Piramide van Gizeh, nog nooit eerder hebt gezien en dat is maar goed ook. Ik zie op Instagram elke dag heel veel van dit soort foto’s. Ze zijn oké, gewoon voor de lol, maar vraag jezelf af: hoe reageren mensen als ze zo’n soort foto zien? De mensen kreunen. Ze rollen met hun ogen. Misschien grinniken ze een beetje, maar niemand zegt ooit: ‘Geweldige foto!’ Er is natuurlijk een hele reeks van dergelijke clichéfoto’s die op Instagram echt niet meer in de smaak vallen. Ze zijn er klaar mee om die steeds weer te zien en delen je dat ook graag mee. Dus ik adviseer je om ze niet meer te maken. In deze categorie vallen ook: foto’s op het strand waarop je vanuit je strandstoel je in sandalen gestoken voeten laat zien, foto’s waarop je de maan vasthoudt of foto’s waarbij je uit het raam van het vliegtuig kijkt. Laat deze clichéfoto’s een vredige dood sterven en fotografeer iets wat mensen wel graag zien.
Overslaan: de kunst van anderen
Dit is een prachtig beeld dat ik in Santa Fe, New Mexico, zag, maar als ik een foto van andermans kunst maak, wordt die foto geen kunst en het maakt die foto zeker niet mijn kunst. Dit is een foto van andermans kunst en hoewel ik het prima vind zo’n foto als aandenken te maken, is het geen foto die ik zou delen omdat ‘het andermans kunst is.’ Het kunstwerk staat niet op de achtergrond van de foto of als standbeeld voor een gebouw dat onderwerp van de foto is, het is hier het hoofdonderwerp van de foto. Daarom moet je het overslaan.
Het zijn adviezen waar je natuurlijk van af kunt wijken. Mooie of lelijke beeldhouwwerken die je op een mooie of leuke manier vastlegt: niks mis mee. Zo als alles bij fotografie: het ligt aan je eigen blik en creativiteit of je een interessante foto maakt. (H.F.)


Scott Kelby is de bestverkopende auteur ter wereld van boeken over fotografische technieken. Hij is tevens hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Lightroom Magazine, producer van LightroomKillerTips.com, hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en presentator van de invloedrijke wekelijkse live-talkshow over fotografie The Grid. Scott is ook algemeen directeur van KelbyOne.com en geeft over de hele wereld workshops over fotografie en Lightroom. Hij is bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers, de reeks Scott Kelby over digitale fotografie; Het grote flitserboek en Het Adobe Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen. Al zijn boeken vind je HIER.