(On)handig aan het werk met wifi op je Nikon-camera

Wat zou jij verwachten van een camera met een wifi-verbinding? Dat je je foto’s makkelijk naar andere apparaten in dat wifi-netwerk kan versturen. Je loopt rond in je fotostudio, neemt foto’s met je camera en die verschijnen automatisch op je computer, het liefst al in Lightroom natuurlijk. Zoiets verwacht je, maar de werkelijkheid van de ingebouwde wifi in bijvoorbeeld de Nikon D5300 of D7200 is heel anders. Hoe ga je om met wifi op je Nikon-camera?

Foto’s sturen met een mobieltje

Nu ik de Nikon D7200 een tijdje te leen heb van Nikon voor een update van het boek Bewuster en beter fotograferen met de Nikon D7000/D7100 en D80/D90, probeer ik uit te zoeken wat er nu zo handig en leuk is aan die ingebouwde wifi in de camera. Kan je vanaf de camera er rechtstreeks een bestand naar je computer mee sturen? Nee, tethering zoals dat heet, kun je er niet mee. Dat kan vanuit Lightroom met een plug-in of met de software van Nikon zelf Camera Control Pro 2. Wat kun je dan wel? Foto’s sturen naar je mobieltje en vanaf een afstand een foto maken met je camera.

Wifi op je Nikon-camera

Nikon noemt deze manier van foto’s naar je mobiele apparaten sturen tegenwoordig SnapBridge en heeft er een beetje dom filmpje over online staan. Je ziet een vrouw een sportwedstrijd van haar kind fotograferen met haar Nikon.  Ze wil die foto’s graag delen met haar man, die aan het werk is. Dat kan zo handig… En ja hoor, de man pakt achter zijn bureau zijn mobieltje en kijkt glimlachend naar de foto. In het vervolg van het filmpje zie je een man zijn Nikon-camera op een tafel leggen en hij holt snel naar twee dames waar hij dan tussen gaat zitten. Hij pakt zijn mobieltje en ja hoor, hij kan vanaf zijn mobiel de camera bedienen en hop! hij neemt de foto, een soort selfie.


Handig. Dat laatste in ieder geval. Waarom hij zo snel nadat hij de camera op tafel heeft gezet, naar zijn gezelschap terug holt, is niet helemaal duidelijk. Het is net alsof hij de zelfontspanner heeft aangezet, en binnen tien seconden moet zitten en glimlachen. Maar hij heeft alle tijd. Hij kan de camera vanaf zijn mobiel bedienen. Geen haast.

Het is net alsof hij de zelfontspanner heeft aangezet, en binnen tien seconden moet zitten en glimlachen.

Van die sportwedstrijd en de foto die je snel even naar iemand kan sturen, dat werkt niet zo simpel als in het filmpje wordt voorgesteld. Hoe gaat dat in werkelijkheid? Je neemt de foto. Zet de wifi aan in de camera. Die maakt een klein wifi-netwerk. Je gaat naar je mobieltje en kiest daar voor het netwerk van je camera. Je hebt nu een privé wifi-verbinding tussen je camera en je telefoon. De verbinding met de buitenwereld is verbroken. Je kunt niet meer surfen, geen mail ontvangen, alleen je telefoon en je camera kunnen met elkaar praten. Je stuurt de foto die je wilt delen naar je mobieltje. Dan zet je de wifi op je telefoon weer uit. Als je buiten bent maakt je telefoon weer een dataverbinding met je mobiele provider en nu kun je de foto versturen of op sociale media plaatsen. Handig? Mwah, een beetje handig.

Wireless Mobile Utility

Als het jou wel erg handig lijkt, dan is dit de manier om met je van Wi-Fi-voorziene Nikon-camera en je smart-apparaat aan het werk te gaan. (Ik schrijf Wi-Fi in plaats van wifi, want Nikon gebruikt in de handleidingen en in de camera-menu’s Wi-Fi, al is de officiële spelling wifi.)

Met de ingebouwde Wi-Fi van je Nikon camera kun je verbinding maken met je smartapparaat, met een Android- of iOS-apparaat. Nikon noemt dat een smartapparaat. Het kan een tablet zijn of een smartphone.

Allereerst heb je een app nodig op je smartapparaat. In de Google Play of iOS App Store kunt je de bijbehorende app downloaden. Zoek in de stores naar de ‘Wireless Mobile Utility’. Installeer de Wireless Mobile Utility-app op je mobiele apparaat voordat je de Wi-Fi van je camera aanzet. Het is daarbij handig als je van te voren de uitgebreide handleiding voor de app download vanaf de site van Nikon. Nikon heeft voor de app op iOS en Android handleidingen beschikbaar. Hier vind je die voor iOS en HIER voor Android.

Met een Nikon D5500 maak je op de volgende manier een verbinding tussen je camera en je smart-apparaat:

 1. Selecteer op de camera Wi-Fi in het menu Setup en druk op OK.
 2. Selecteer Netwerkverbinding, en druk op OK.
 3. Kies voor Inschakelen en eindig met OK.
 4. Bij Netwerkinstelling kies je vervolgens voor de methode waarmee je de verbinding met het smartapparaat wilt maken. SSID weergeven werkt zowel op iOS als op Android.
 5. Start de Wireless Mobile Utility-app op je smartapparaat. In de linker bovenhoek van het scherm van de utility zie je een wifi-symbooltje met een streep er doorheen. De Wireless Mobile Utility is nog niet met je camera verbonden. Tik op dat symbooltje. Je gaat naar de Wi-Fi-instellingen van je smartapparaat.
 6. Kies voor het netwerk van je camera. De verbinding wordt gelegd. Je zit in je eigen kleine netwerkje, het netwerkje van je camera en je smartapparaat. De verbinding met de buitenwereld is tijdelijk verbroken.

Vanuit de app kunt je nu de foto’s op de camera bekijken en ze vervolgens op je smartapparaat binnen halen. Ook kun je foto’s rechtstreeks van je camera naar je smartapparaat sturen.

De meest handige functie van de Wireless Mobile Utility is dat je er vanaf afstand mee kunt fotograferen. Als je bijvoorbeeld in de vrije natuur aan het fotograferen bent, kun je met de app op je smartapparaat vanaf een afstand de camera bedienen, zonder dat je daarbij, met je plotselinge verschijning, dieren opschrikt. Je moet de camera wel van te voren instellen. Instellingen veranderen vanaf je smartapparaat is niet mogelijk.

figadd_13
Vanuit het menu Setup kies je Wi-Fi, Netwerkverbinding inschakelen.
Vanuit het menu Setup kies je Wi-Fi, Netwerkverbinding inschakelen.
Als de Netwerkverbinding aanstaat, kies je voor Netwerkinstellingen. De keuze SSID weergeven werkt zowel bij iOS als bij Android.
Als de Netwerkverbinding aanstaat, kies je voor Netwerkinstellingen. De keuze SSID weergeven werkt zowel bij iOS als bij Android.
Op je smartapparaat kies je bij de Wi-Fi-instellingen voor het Nikon-netwerk van je camera. Dit netwerk begint altijd met Nikon_ (het afgebeelde scherm is van een Android-apparaat).
Op je smartapparaat kies je bij de Wi-Fi-instellingen voor het Nikon-netwerk van je camera. Dit netwerk begint altijd met Nikon_ (het afgebeelde scherm is van een Android-apparaat).
Vanuit het Weergavemenu op je camera kun je foto’s selecteren die je draadloos naar je smartapparaat wilt sturen.
Vanuit het Weergavemenu op je camera kun je foto’s selecteren die je draadloos naar je smartapparaat wilt sturen.
Tik op 'Pictures on camera' om te zien welke foto's er op je camera staan. De voorvertoningen worden naar je smartapparaat geladen.
Tik op ‘Pictures on camera’ om te zien welke foto’s er op je camera staan. De voorvertoningen worden naar je smartapparaat geladen.
Je kunt nu een foto kiezen die je naar je smartapparaat wilt uploaden.
Je kunt nu een foto kiezen die je naar je smartapparaat wilt uploaden.

De ware SnapBridge

Dat het niet helemaal lekker werkt met die Wi-Fi en de Wireless Mobility Utility is Nikon ook duidelijk. En daarom kondigde Nikon begin januari de nieuwe SnapBridge aan, die werkt met een Bluetooth-verbinding tussen het smartapparaat en de camera. Maar daarover in een andere blogpost.

Wil je alles uit je camera halen wat er maar mee mogelijk is? Dan zijn de boeken over de verschillende Nikon Camera’s zeker interessant voor jou. Van Dré de Man verschenen bij Van Duuren Media o.a. het Handboek Nikon Full-Frame-camera, Fotograferen met de Nikon D7500 en Fotograferen met Nikon D5500 en D5600. Van Hans Frederiks verschenen het Handboek Nikon D3000/5000-serie en Bewuster en beter fotograferen met de Nikon D7000/D71000.

18 gedachten over “(On)handig aan het werk met wifi op je Nikon-camera”

 1. Ik wil reageren op de Nikon wifi.
  Ik had een samsungcamera waarmee ik makkelijk mijn foto’s via wifi kon delen met je smartfone.
  Nu een Nikon p900 waar je dus ook zg een wifi op zit.Toen ik dus eindelijk door had hoe dit precies werkte lukt het mij nog niet.
  Ik denk zelf bij Nikon hebben ze er nl geen antwoord op dat de app maar met een aantal samsung smartfones werkt en dus net niet met de mijne een S 5 mini.
  Kan ik dit met een trucje misschien toch nog mijn wifi verbinding wel gebruiken.
  Alle antwoorden zijn welkom.

  1. Ik heb het zelf geprobeerd met een Samsung Galaxy Note 4 en daar werkte het met de Nikos camera die ik toen testte wel mee. Ik ben op vakantie en kan het op dit moment niet verder uitzoeken. Misschien later, als ik weer thuis ben.

  2. Hoi Ineke,

   Ikzelf ben sinds kort in bezit van een coolpix B700 en had in begin ook erg veel problemen om een wifi verbinding te maken via galaxy a3 (deze verbinding had ik dan nodig voor de camera op afstand te bedienen vanaf mijn a3).
   Na langer zoeken en proberen zag ink bij de instellingen op mijn a3 dat slimme netwerkwissel aangevinkt was en deze heb ik uit gezet op mijn a3.
   Nu doet hij wel iedere keer verbinding maken.
   Misschien dat je hier wat aan hebt

   1. In android 6.0.1 staat bij Instellingen/Gegevensverbruik een optie om mobiele gegevens aan/uit te zetten. Indien AAN wekt bij mij de nikon app met wifi niet, bij UIT werkt alles direkt.

 2. Ik heb een Nikon Coolpix camera, alleen ik kan helemaal niks vinden over wifi. Heb ik daar niet de goede camera voor of kan ik het gewoon niet vinden?

 3. Zelf heb ik de D750 met wifi… maar als ik in de studio aan t fotograferen ben gebruik ik een Eyefi kaartje in mijn kamera, om de foto rechtstreeks op mijn computer in LightRoom te krijgen. Zonde en een gemiste kans van Nikon 🙁

  Hoe moeilijk kan het zijn om een app te ontwikkelen die je foto’s van je camera (met ingebouwde wifi) naar je computer stuurt?

  Jammer!

 4. Is het iemand al gelukt om filmpjes via snapbridge op je telefoon te krijgen? Ik ben op wereldreis zonder computer en zou af en toe best een filmpje willen versturen…

 5. ik vind persoonlijk WMU echt een bout app, veel slechter komen ze niet,, ik kan iedereen aanbevelen om camera connect & control te proberen, gratis 7 dagen licentie als het voor je werkt en bevalt 6,50 euro, is het geld meer dan waard als je echt met je wifi connect wil doen,

 6. Ik heb een Nikon D5300 die ik kan verbinden met mijn smartphone. Het probleem is echter als ik de foto wil maken vanaf m’n telefoon dat ik dan geen beeld krijg op m’n telefoon. Als ik de foto heb gemaakt krijg ik de foto wel te zien, maar ja dat is natuurlijk niet de bedoeling. Weet iemand wat ik fout doe?

 7. Liesbeth: als je met de camera verbonden bent kun je in de instellingen van de app deze mogelijkheid inschakelen. Standaard staat dit blijkbaar uit.

  1. Ik krijg geen verbinding met de telefoon het lijkt dat mijn Nikon geen wifi geeft .
   Bij mijn wifi in de Nikon komt onder wachten op verbinding niet.
   misschien in het toestel een instelling aangeraakt perongeluk.

 8. Ik heb sinds 2 jaar een nikon D7200 de wifi werkte met wmu geweldig.
  Sinds 2 weken kan ik wel de wifi in en aan zetten maar onder in het scherm komt het wachten op verbindingen niet meer en het wirles antennetje onder in het scherm verschijnt niet meer.
  ik heb 2 keer met Nikon gebeld of ik een instelling verkeerd had staan het is een raadsel voor ze.
  ik heb een volle batterij mijn sd kaarten er in.
  HELP

  vind dit zo lastig gebruikte het altijd.
  Gr Jan Elsenaar

 9. heb juist een nieuw tablet aangeschaft (SAMSUNG S5e) en probeerde om verbinding te maken met mijn camera (D7200), en dit wil maar niet lukken.

  snapbridge blijft maar zoeken en kan niets vinden, op mijn tablet staat de WIFI en de bluetooth aan en ook de WIFI op mijn camera.

  als iemand een idee moest hebben wat dit zou kunnen zijn dan hoor ik dit graag, misschien dat ik iets over het hoofd zie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.