online bankieren

Online bankieren, het blijft behelpen

Online bankieren is in theorie natuurlijk geweldig. In de praktijk regelmatig ook. Maar al even vaak minder geweldig. Soms snap je de (on)logica van een bank gewoon echt niet.

Het is er weer die tijd van het jaar voor. Tussen het hoesten en proesten door (ook die tijd dus, helaas…) moet er ook een en ander op administratief vlak geregeld worden. De Belastingdienst wil immers graag van je weten hoeveel er binnengekomen is. En wat je wilt aftrekken. Dat soort zaken. Een compleet jaar aan alle transacties op een rekening downloaden als PDF is bij ING goed te doen. Kwestie van de gewenste periode instellen en op downloaden klikken. Dan komt buitenbeentje creditcard. Ook daar wil je graag een net jaaroverzicht als pdf van, om snel te checken of daar nog aftrekbare kosten op te vinden zijn. Bovendien is zo’n PDF ideaal om te delen met bijvoorbeeld je administratiekantoor (als je dat gebruikt). Helaas: het maken van een pdf van je creditcardgegevens hoort dan weer niet tot de mogelijkheden bij de ING. In plaats daarvan moet je periode voor periode binnenhalen tot het hele gewenste jaar onder elkaar op een pagina staat. Die zou je dan alsnog naar een PDF (of op papier) kunnen afdrukken. Zou…

Printpuinhoop

online bankieren
Wat moet je hier nu mee? Half door elkaar gedrukte pagina’s zonder de relevante – wél in de browser zichtbare – gegevens.

Probleem is dat de websiteprogrammeur van ING zich blijkbaar in zijn of haar meest wilde fantasieën nooit het scenario voor de geest heeft kunnen halen dat en nederige eindgebruiker een pagina met gegevens wil afdrukken. In Firefox leidt het in ieder geval tot door elkaar heen lopende teksten, wat headers en footers en vooral heel veel wit. De gewenste gegevens ontbreken totaal. Dan Safari maar eens proberen. Die heeft immers de mooie mogelijkheid aan boord om webpagina’s met behoud van opmaak als PDF te bewaren. Dat gaat vaak prima, tenzij de programmacode van een site dusdanig (overbodig) complex is opgezet dat er geen chocola meer van te maken is. In ons geval was het eindresultaat welgeteld één wit A4’tje. Gaat de Belastingdienst niet blij van worden, wij ook niet. Uit arren moede dan maar een afdruk vanuit Safari gemaakt, maar dan als PDF. Halleluja! Dat werkt ineens wel. Kortom: de webcode die ING gebruikt is zodanig opgesteld dat afdrukken een kwestie van hit-and-miss is. Bewust of onbewust? Tja, we mogen toch hopen dat ze daar snappen dat je bepaalde gegevens gewoon geordend in één bestand bij elkaar wilt hebben. Een jaaroverzicht aan creditcard-transacties is dan toch wel een vrij essentieel iets dat daarbij hoort, zeker als het om zakelijk gebruik gaat. Online bankieren leidt nu vaak tot een soort van gouden kooi.

PayPal, ook zo’n grappenmaker

Ach, het kan nog veel erger. PayPal. Een uitstekende betaaldienst die gezorgd heeft voor een revolutie en doorbraak op het vlak van moeiteloos internationaal betalen. Maarrrrr: de betaaloverzichten zijn nagenoeg waardeloos. Bomvol betalingscodes, nietszeggende getallen en meer. Achteraf terughalen wat bedrag x betaald op datum y ook alweer precies was, is nagenoeg onmogelijk. Het is dus altijd zaak om na het betalen via PayPal direct je betalingsbewijs (factuur, invoice etc) te bewaren. Dát is helder en helpt je dingen terug te vinden. Losse PayPal-afschrijvingen op je bankafrekeningen traceren? Vergeet het. Dat was overigens anders in het verleden, toen bevatten de PayPal-afschrijvingen human readable tekst. Maar da’s om onbekende reden al jaren niet meer zo. Vele klachten hebben niets geholpen, de macht van een monopolist weer eens. Net als bij online bankieren zien we ook hier duidelijk gemiste kansen.

Ieder voor zich

Het blijft jammer om te zien dat zelfs in een klein land als Nederland elke bank z’n compleet eigen standaarden hanteert op het vlak van beheer van rekeningen en online bankieren. Het zou natuurlijk veel mooier en logischer zijn als er een universeel bestandsformaat – voor mijn part een Excel-sheet – uit iedere bank te trekken was. Met bijvoorbeeld een jaaroverzicht betreffende alle transacties van alle rekeningen en creditcards in één klap. En dat dat bestand dan zodanig was opgebouwd, dat het naadloos integreerde in de software die een administratiekantoor gebruikt. Maar dat zal wel altijd een utopie blijven, helaas…

online bankierenBeetje moe van alle onlogica die je zoal tegenkomt bij de helaas onvermijdelijke maar geestdodende administratieve werkzaamheden die voor velen óók bij de ‘eindejaarsfestiviteiten’ behoren? Lees dan eens een (logisch opgebouwd) boek. Van Duuren Media heeft er meer dan voldoende in het assortiment. Bijvoorbeeld het nieuwe Handboek macOS Catalina van Bob Timroff. Een boek onmisbaar voor elke macOS-gebruiker, beginner of gevorderde. En het komt ook prima van pas als je je oude Windows 7-computer deze maand echt aan de wilgen  hangt. Want waarom de komende jaren geen macOS gebruiken?

2 gedachten over “Online bankieren, het blijft behelpen”

  1. Jij beschrijft de slechte diensten van ING. De Rabo kan er ook wat van. Men had destijds een compleet overzicht (“Inzicht”) van de inkomsten en uitgaven en veel standaard categorieën waarbij de gebruiker zelf extra categorieën (bv onderhoud voertuig) kon aanmaken. Je kon zelf bedragen toewijzen en het systeem vergeleek een budget met de werkelijke kosten. Er werden prima pdf-bestanden aangemaakt voor je eigen gebruik. Perfecte oplossing.
    In de loop van dit jaar introduceerde men “Waar gaat mijn geld naar toe?” Met 36 categorieën die je niet kunt wijzigen. Een onhandig hulpmiddel waar je niet kunt totaliseren, niet kunt vergelijken en er ook geen pdf’s van kunt vervaardigen. Met 2 verschillende browsers (Safari en Chrome) complete pdf’s zelf aanmaken is ook onmogelijk. Nu het jaar ten einde is, is de Rabo zelfs nog niet in staat geweest de gegevens van januari 2019 in het systeem te importeren. Bij mijn vraag over de afdrukproblemen adviseerde de medewerker om er maar screenshots van te maken. Tja!
    Al met al een – volgens mij – vrijwel onbruikbare oplossing waaarbij de oude oplossing niet meer werkt op het nieuwe platform. De Rabo moest zich schamen!

    1. Ach, ik zou deze ‘bug’ bij ING niet direct onder de noemer slechte dienstverlening willen laten vallen. Het is meer dat er duidelijk lang niet altijd nagedacht wordt over de behoefte van klanten. Zeker niet nu het leger aan ZZP’ers en freelancers groter is dan ooit. En juist die groepen hebben specifieke behoeften ivm onder meer belastingaangifte. Rabo klinkt iig nog veel dramatischer als ik dit zo lees, bij ING kun je tenminste sinds jaar en dag pdf’s over te kiezen perioden (bijvoorbeeld van 1 januari tm 31 december van een jaar) laten maken. Ook Rabo ziet dus duidelijk niet wat klanten willen. Mogelijk een kwestie van dat de meerderheid happy is met het huidige systeem. Maar je sluit daarmee wel een hele berg zakelijke klanten uit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.