Ontdek Photoshop Elements 14: de instructiemodus

9789059408661Photoshop Elements 14 is de nieuwste versie van deze veel gebruikte fotobewerkingsapplicatie. Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het boek Ontdek Photoshop Elements 14 van auteur André van Woerkom gaat daar uitgebreid op in en laat je spelenderwijs ervaren hoe je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert en bewerkt. Aan de hand van talloze voorbeelden laat de auteur zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. We geven op het blog een voorproefje uit het boek. Dit is het eerste deel van hoofdstuk 3 over de Instructiemodus. Deel 2 over de Instructiemodus vind je HIER. (H.F.)

Instructiemodus

In dit hoofdstuk gaan we met foto’s aan de slag, en wel met behulp van de instructiemodus van de Editor. Hier kunnen we allerlei taken uitvoeren die tot een verrassend resultaat leiden zonder dat we ons in de onderliggende techniek hoeven te verdiepen. Vervolgens gaan we aan de slag met de Photomerge-functie, waarbij we meerdere afbeeldingen met elkaar samenvoegen.

De instructiemodus (klik op de tekst Met instructies) is een taakgerichte modus waarin u op een gestructureerde manier tot een leuk eindresultaat komt. Vaak wordt deze voorgesteld als beginnersmodus, maar dat is iets te kort door de bocht; ook meer ervaren gebruikers kunnen hier best ‘zaken’ doen. Maar waar de expertmodus zegt: “Hier is de keuken, hier de pannen en lepels, daar de ingrediënten, gaat uw gang”, zegt de instructiemodus: “We gaan nu een appeltaart bakken.” Met andere woorden, bij de instructiemodus is het vooraf duidelijk is naar wat voor soort eindresultaat wordt toe gewerkt, en ja, dat gaat gepaard met veel instructie.

In totaal zijn er wel veertig taken verdeeld over zes rubrieken (Basisbeginselen, Kleur, Zwart-wit, Grappige bewerkingen, Speciale bewerkingen en Photomerge) die tezamen en groot deel van de mogelijkheden van het programma bestrijken. Sommige taken zijn enkelvoudig, andere omvatten meerdere stappen. Gebruik de knop Volgende rechtsonder om naar de volgende stap te gaan. Bij de laatste stap kunt u kiezen wat u met het resultaat wilt doen: opslaan, in andere modi verder bewerken of delen op sociale media. Voor beginners: soms duikt een pop-upvenster op (bijvoorbeeld bij Niveaus, rubriek Basisbeginselen), maar dat kan danig in de weg zitten. Sleep dit dus eerst naar een handiger plek alvorens ermee aan de slag te gaan. Voor gevorderden: de expertmodus toont hoe het resultaat qua laagopbouw in elkaar zit. Vaak wordt een masker toegepast, en dat masker kunt u naar eigen inzicht manipuleren voor een nog beter resultaat. Meer over lagen vindt u in hoofdstuk 7.

Rubrieken en taken in de instructiemodus.
Rubrieken en taken in de instructiemodus.

Met de knop Klaar (of Annuleren) komt u terug in het overzicht. Merk op dat deze knoppen niet werken als u midden in een handeling zit. Stel dat u het uitsnijraster op het scherm hebt, dan moet u eerst die handeling afronden. Met de knop Afbeelding herstellen bovenin keert u terug naar de begintoestand. Aangezien veel taken een overeenkomstige werkwijze hebben en de bijgevoegde instructie meestal duidelijk genoeg is, beperken we ons tot een ruime bloemlezing:

• Huidskleur corrigeren (rubriek Basisbeginselen) Dit is bedoeld voor portretfoto’s. klik met het pipet op een huidskleur. Hiermee kunt u een huidtint subtiel veranderen of een blosje op de wangen naar voren halen. Merk op dat de achtergrond helaas ook mee kleurt. Als u dit niet wilt, dient u vooraf in de andere modi een selectie te maken.

Ook de instructiemodus kent een voor- en na-venster. Hier het effect Huidskleur corrigeren uit de rubriek Basisbeginselen.
Ook de instructiemodus kent een voor- en na-venster. Hier het effect Huidskleur corrigeren uit de rubriek Basisbeginselen.

  • Vigneteffect (rubriek Basisbeginselen)  Dit zorgt voor lichtafval langs de randen. Dit maakt een foto al snel wat intiemer. Het effect heeft ook een variant waarbij u de randen juist kunt overbelichten.

Wees terughoudend met toepassen van vervaging bij Perfect portret. Een straal van 2 pixels is vaak al genoeg. Gebruik het retoucheerpenseel voor grotere oneffenheden.
Wees terughoudend met toepassen van vervaging bij Perfect portret. Een straal van 2 pixels is vaak al genoeg. Gebruik het retoucheerpenseel voor grotere oneffenheden.

•  Perfect portret (rubriek Speciale bewerkingen) Alle gereedschappen om een portret een verjongingskuur te laten ondergaan zijn hier bij elkaar gebracht. De belangrijkste zijn het vervagingsgereedschap om een poreuze huid te maskeren en het retoucheerpenseel om rimpels en andere oneffenheden glad te strijken.

Het verwijderen van de gelige kleurzweem.
Het verwijderen van de gelige kleurzweem.

  • Kleurzweem verwijderen (rubriek Kleur) Kleurzweem ontstaat door een verkeerd ingestelde witbalans op de camera. Bij RAW-opnamen kunt u dat oplossen met de Raw-plug-in (zie hoofdstuk 2); JPG-opnamen zijn op deze werkwijze aangewezen. Klik met een pipet op een gedeelte dat wit, grijs of zwart zou moeten zijn en de kleurbalans wordt hersteld. Klikt u op een ‘verkeerd’ gebied, dan introduceert u juist extra kleurzweem.

Zwart-wit kleuraccent benadrukt het hoofdonderwerp door middel van kleur.
Zwart-wit kleuraccent benadrukt het hoofdonderwerp door middel van kleur.

•  Zwart-wit kleuraccent (rubriek Zwart-wit) Benadruk een onderwerp binnen de foto door de achtergrond zwart-wit te maken. Dit doet u door een ‘bewaarkleur’ te kiezen, de dominante kleur van het object. Er zijn twee methoden: kies de hoofdkleur met behulp van vier voorvertoningen of klik met een pipet op de dominante kleur van het hoofdonderwerp. Hoe meer het hoofdonderwerp een uitgesproken kleur heeft, des te sterker het contrast tussen voor- en achtergrond. U kunt het effect plaatselijk dempen of versterken met de knop Effect verfijnen. Als het hoofdobject geen onderscheidende kleur heeft of juist bontgekleurd is, kies dan variant Zwart-wit selectie. Vervolgens kunt u met een selectiepenseel de contouren van het onderwerp aangeven waarvan de kleur bewaard moet blijven.

Voorbeelden van high key (lichte foto) en low key (donkere foto) portretten.
Voorbeelden van high key (lichte foto) en low key (donkere foto) portretten.

•  High key en Low key (rubriek Zwart-wit) Hiermee kunt u van een kleurenfoto een zwart-witfoto maken waarin respectievelijk lichte tonen of juist schaduwen overheersen. Deze effecten zijn vooral geschikt voor portretten. High key maskeert eventuele oneffenheden, Low key suggereert meer drama.

Het effect Lijntekening komt het best tot zijn recht bij foto’s met contrastrijke rechte lijnen.
Het effect Lijntekening komt het best tot zijn recht bij foto’s met contrastrijke rechte lijnen.

  • Lijntekening (rubriek Zwart-wit) Dit maakt zoals de naam al doet vermoeden een lijntekening van de foto. Niet elke foto is even geschikt; deze moet voldoende contrast van zichzelf hebben.

  • Kantelen en verschuiven (rubriek Speciale bewerkingen) Deze rubriek biedt diverse opties om met scherptediepte te spelen waarvan Kantelen en verschuiven de meest opmerkelijke is. Hiermee kunt u via een lineair verloop de voorgrond en achtergrond onscherp maken, resulterend in een soort modelbaaneffect. Vooral van toepassing bij stadsgezichten en panorama’s met een horizon. De uitwerking van het effect is overigens niet alleen het resultaat van uw instellingen, maar ook de omvang van de afbeelding speelt een rol. Bij grote afbeeldingen is het effect wat genuanceerder toe te passen. Dus als u de foto wilt verkleinen, doe dat dan niet vooraf maar pas na toepassing van het effect.

Meer over Photoshop Elements 14 weten? Koop dan het boek Ontdek Photoshop Elements 14. Bestel het bijvoorbeeld bij de uitgever, bij je favoriete online boekenwinkel of je boekenwinkel op de hoek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.