Ontdek Photoshop Elements

Ontdek Photoshop Elements 2024

Photoshop Elements wordt vaak omschreven als ‘het kleine broertje van Photoshop’. Dat klinkt een beetje of Photoshop Elements niet echt veel kan, maar het tegendeel is eigenlijk waar. Er worden vaak nieuwe mogelijkheden in Photoshop Elements uitgeprobeerd die je pas later in het ‘grote’ Photoshop terugziet. En Photoshop Elements is door de opbouw van de applicatie veel makkelijker te begrijpen. Je hebt écht niet alles nodig uit dat grote Photoshop. Nu is er weer een nieuwe versie van Photoshop Elements én een nieuw boekOntdek Photoshop Elements 2024 – van André van Woerkom.

Met Photoshop Elements beheer je je complete fotoverzameling met de Organizer en bewerk je de foto’s met de Editor. Een belangrijk onderdeel van PS Elements is de Instructiemodus. De instructies voor allerlei effecten in de Instructiemodus zorgen ervoor dat je moeiteloos een effect in je foto kunt bereiken. Als je het maken van zo’n effect eenmaal in de vingers hebt, schakel je over naar de Expertmodus, waarbij je dat effect creatiever, met eigen invulling kunt toepassen. Als je fotobewerking nog niet beheerst, helpt Photoshop Elements je, door je bij de hand te nemen en je foolproof een bewerking te laten doen.

Wat is er nieuw in Photoshop Elements?

Snelle overlay

Nieuw is Snelle overlay bij het onderdeel Grappige bewerkingen. Het idee achter die Snelle overlay is, dat je door wat elementen op de voorgrond te zetten, meer diepte in een foto kunt krijgen. Door bijvoorbeeld een paar boomtakken bovenin een landschap te plaatsen, krijgt dat landschap meer diepte. Je vindt dat soort elementen in de bibliotheek van Overlays.

Door het plaatsen van bijvoorbeeld wat takken in Snelle overlay geef je een foto wat meer diepte.
Bewegende elementen

In de versie 2021 van Photoshop Elements was het al mogelijk om beweging aan een foto toe te voegen. Een beweging in een foto leidt uiteindelijk tot een animatie. Nieuw in de 2024-versie is Bewegende elementen. Met die functie kun je onder andere een waterval laten stromen of wolken langs de horizon laten bewegen. Je selecteert bijvoorbeeld de waterval en vervolgens geef je met pijlen aan hoe die waterval moet bewegen. Van boven naar beneden natuurlijk, hoewel je, als je lollig wilt zijn, je hem ook van beneden naar boven kunt laten stromen.

Fotocollages

Er zijn nog meer vernieuwingen. Photoshop Elements is sneller geworden en er is inmiddels ook een versie die geschikt is voor de nieuwe processors van Apple. De sjablonen voor het maken van fotocollages zijn uitgebreid. En in de instructiemodus kun je nu zoeken naar instructies. Typ bijvoorbeeld termen als landschap, tekst, collage, beweging of achtergrond en je krijgt de onderdelen te zien die iets met dat onderwerp doen.

Je hebt de keuze uit allerlei sjablonen voor het maken van collages.

Meer lezen over Ontdek Photoshop Elements

Op dit blog hebben we uit het boek Ontdek Photoshop Elements verschillende voorproefjes gepubliceerd. Wil je weten hoe je met tekst kunt omgaan in Photoshop Elements? Daar is een blogpost over. Meer weten over Bewegende overlays in Photoshop Elements? Daar is ook een blogpost over. Je kunt alle blogposts over deze applicatie vinden in het menu bij Fotografie en video.

Ontdek Photoshop Elements

Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.


Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.