Annoteren van afbeeldingen en meer
De gratis app Skitch is afkomstig uit de stal van Evernote, het online notitiesysteem waar het boek Ontdek snel: Evernote over verschenen is bij Van Duuren Media. In deze blogpost in de rubriek ‘Uit het boek…’ krijg je een voorproefje uit dit boek en kun je over deze uitermate handige tool lezen. In Ontdek snel: Evernote lees je nog veel meer handige tips en hulpprogramma’s rondom Evernote.
Skitch is bedoeld voor het annoteren van foto’s en afbeeldingen op je mobiel of tablet. Mocht de functionaliteit je bekend voorkomen, dan kan dat kloppen want in de Evernote-app zelf is deze annotatiefunctionaliteit ingebouwd. Groot voordeel van Skitch is dat je deze app ook los van Evernote kunt gebruiken, bijvoorbeeld om een afbeelding met je aantekeningen te mailen of af te drukken. De werking van Skitch is simpel, in dit voorbeeld laten we de iOS-versie zien. Na starten van de app tik je onderin beeld op FOTO’S waarna afbeeldingen op de filmrol verschijnen. Tik op een afbeelding om deze te openen.
Annoteren met Skitch
Via een tik op de rechtercirkel (met daarin standaard het pijlgereedschap getoond) open je de tekengereedschappen. Alle voorkomende annotatiegereedschappen staan paraat, waaronder de genoemde pijlen, tekenen uit vrije hand, de onvermijdelijke smileys en andere pictogrammen, een pixelate-hulp en een teksttool. Kortom: genoeg om welke afbeelding dan ook te voorzien van – al dan niet verhelderende – opmerkingen. Met het kleurenknopje links selecteer je kleur- en lijndikte, mits dit op het gekozen tekengereedschap van toepassing is.
Als je klaar bent met annoteren tik je rechtsboven in beeld op het exportpictogram. Om alle exportmogelijkheden te tonen selecteer je vervolgens helemaal onder in beeld de optie OPSLAAN. Naast – uiteraard – een exportmogelijkheid naar Evernote vind je hier ook een knop FOTO’S, hiermee bewaar je de geannoteerde afbeelding lokaal op je apparaat. Selecteer je onderin de optie DELEN, dan kun je je afbeelding onder meer via e-mail versturen maar ook rechtstreeks uploaden naar Facebook. Via de knop Meer in iOS zijn onder OPSLAAN overigens nog extra mogelijkheden beschikbaar, zoals afdrukken of iCloud-fotodelen. Als je de geannoteerde afbeelding hebt bewaard, dan kan het spel opnieuw beginnen door onder in beeld op de knop NIEUW te tikken.
Kaarten
Behalve dat je met Skitch afbeeldingen kunt annoteren is het ook mogelijk om kaarten van annotaties te voorzien. Handig als je iemand snel de weg wilt wijzen of een bepaald gebied wilt markeren. Selecteer onder in beeld de optie KAART en tik (als je niet je huidige locatie als uitgangspunt wilt nemen) op Adres. Tik vervolgens het gewenste adres (straatnaam, eventueel huisnummer en plaatsnaam) gevolgd door een tik op de virtuele Enter-toets van het schermtoetsenbord. Als het adres daadwerkelijk bestaat krijg je hiervan direct een kaart te zien, in- en uitzoomen kan op de bekende manier via knijpen. Heb je precies het gewenste kaartdeel in beeld, tik dan op Vastleggen rechtsboven.
Vanaf het vastlegmoment werkt het precies eender als net beschreven voor het annoteren van afbeeldingen. Via Skitch kunnen op dezelfde wijze ook ‘snapshots’ gemaakt met de interne browser worden bewerkt, de conversie naar een afbeelding zorgt wederom voor een exact gelijke werking.
Om Skitch helemaal compleet te maken is ook voorzien in een PDF-annotator, voor deze functie dien je echter wel € 1,99 Euro te betalen. Je krijgt dan de beschikking over een op de al bekende leest geschoeide annotatiegereedschappen. Overigens met een belangrijk pluspunt: als je pdf-bestanden gaat annoteren worden de annotaties in haarscherp vectorformaat aan de pdf toegevoegd, dus ze blijven ook scherp bij afdrukken op (al dan niet) groot formaat. Om een pdf-bestand in Skitch te openen – bijvoorbeeld vanaf een website of via een andere app – gebruik je de functie Openen in. Kies als doel-app Skitch en het annoteerfestijn kan beginnen.
Windows
Skitch is ook in Windows-uitvoering verkrijgbaar, in dit geval krijg je er ook nog een handige ‘screenshot-maker’ bij. Ideaal als je bijvoorbeeld aan studenten of collega’s bepaalde handelingen in een of ander programma duidelijk wilt maken. De Windows-versie kan (nog?) niet overweg met pdf-bestanden maar alleen met een flink aantal grafische bestandsformaten.
Over het boek Ontdek snel: Evernote
Evernote is een superhandig stuk gereedschap waarmee je in een handomdraai aantekeningen, notities, gebeurtenissen en andere zaken centraal vastlegt. Of je nu onderweg bent, met de studie bezig bent of op kantoor zit; met Evernote heb je je ‘gedachten’ altijd bij je. Maar niet alleen in een zakelijke of studieomgeving is Evernote handig, ook bij de dagelijkse huis-tuin-en-keuken-beslommeringen kun je al snel niet meer zonder. Dit kleurrijke boek gaat uitgebreid in op de werking van Evernote, bevat handige tips, beschrijft nuttige apps en gaat in op desktop- en mobiel gebruik.
Je kunt het HIER bestellen.
‘Dit boekje is perfect geschikt voor die mensen die Evernote nog niet gebruiken, maar er al wel veel over hebben gehoord. Het lezen zet je op het goede spoor om Evernote zelf effectief te kunnen gaan gebruiken.’ – Fokke Kooistra, Think Productive Benelux (thinkproductive.nl)
Ontdek snel: Evernote
Auteur(s): Ronald Smit
ISBN: 978-90-5940-801-2 (9789059408012)
Uitvoering: Boek, 128 pagina’s
Prijs: € 14,95
Gepubliceerd in 2015

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.