beveiligen van je Android 11-smartphone

Ontgrendelen en beveiligen van je Android-smartphone

Beveiligen van je Android-smartphone is noodzakelijk. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat dieven eenvoudig toegang krijgen tot je gegevens. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn boek Ontdek de Android Phone, 8e editie.

Wanneer u uw Android-toestel even niet gebruikt, gaat het scherm uit om stroom te besparen. Tegelijkertijd zorgt deze feature voor beveiligen van je Android 11-smartphone. U activeert het scherm met een druk op de aan/uitknop aan de zijkant van uw toestel. Hiermee krijgt u het ontgrendelingsscherm te zien.

beveiligen van je Android 11-smartphone

Dubbeltikken om te activeren Op veel toestellen van de laatste generatie hebt u ook de mogelijkheid om het scherm weer te activeren door er met uw vinger twee maal snel op te tikken. Een beetje alsof u op de deur klopt om te zien of er iemand thuis is, klop-klop.

beveiligen van je Android 11-smartphone
Het ontgrendelingsscherm op een Samsung, met de vraag te ontgrendelen met de vingerafdrukscanner of een pincode. Let op de icoontjes onderaan voor telefoon en camera.

Ontgrendelingsschermen werken steeds op dezelfde manier. Indien uw telefoon nog niet beveiligd is, dan zet u uw vinger centraal in de onderste helft van het scherm en maakt u een veegbeweging naar boven. U krijgt nu het standaard startscherm te zien.

beveiligen van je Android 11-smartphone

Camera snel openen Op een aantal modellen ziet u in het ontgrendelingsscherm een camera-icoontje. Hiermee kunt u vanuit het vergrendelingsscherm onmiddellijk de camera openen en een foto nemen, door te vegen vanuit dat icoontje. Dat kan ook iemand anders doen, zelfs wanneer uw telefoon beveiligd is met een code of vingerafdruk!

Meestal ziet u op het ontgrendelingsscherm ook meldingen verschijnen. Zoals over het aantal gemiste oproepen, het aantal ongelezen e-mails en hoeveel sms-berichten u ondertussen hebt ontvangen. Tik eerst op de melding die u wilt openen en na het ontgrendelen opent meteen het betreffende scherm om actie te kunnen ondernemen.

Uw telefoon vergrendelen

Het standaard ontgrendelingsscherm waar u alleen over het scherm dient te vegen, is niet veilig. Iemand die per toeval uw telefoon in handen krijgt, kan al uw gegevens inkijken of andere ondeugende dingen doen. Tijd dus om het beveiligen van je Android 11-smartphone serieus aan te pakken!

Open de Instellingen en zoek via het zoekvak bovenaan naar vergrendeling. Indien u deze niet onmiddellijk terugvindt, zult u hem vinden in de optie Beveiliging.

beveiligen van je Android 11-smartphone
De instellingen voor de schermvergrendeling en beveiliging.

De standaardinstelling is vegen. U kunt ook kiezen voor het invoeren van een numerieke pincode of een alfanumeriek wachtwoord. Dat zijn over het algemeen veilige manieren om een slot op uw telefoon te zetten, zolang u hier geen al te eenvoudige cijfercombinaties als 123456 of 111111 gebruikt. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de namen van uw partner, kind of huisdier. Dat zijn de meest voor de hand liggende woorden die anderen proberen in te voeren om uw wachtwoord te raden. Kies dus voor originelere combinaties die door anderen niet geraden kunnen worden.

Een leukere manier om uw telefoon te ontgrendelen is het vegen van een vooraf bepaald Patroon. Ook dit is een veilige manier qua beveiligen van je Android 11-smartphone.

beveiligen van je Android 11-smartphone

Patroon veegsporen! Als u gebruikmaakt van een patroon om uw scherm te ontgrendelen, denk er dan aan regelmatig van patroon te wisselen. Als u elke dag een aantal maal steeds hetzelfde patroon op uw scherm veegt, blijven er sporen van die bewegingen achter. Die kunnen betrekkelijk gemakkelijk ontdekt worden.

Op veel toestellen is er nu ook de mogelijkheid voorzien om te ontgrendelen via het inscannen van uw vingerafdruk. Het is dan op het scherm vooraan of een speciale knop achteraan of opzij van uw toestel die dient als vingerafdrukscanner. Eerst dient u deze ontgrendelingsmanier te configureren waarbij u verscheidene malen een vinger over de scanner legt. Daarna is het scherm te ontgrendelen door eenmaal dezelfde vinger over de scanner te leggen.

beveiligen van je Android 11-smartphone

Veilige pincode De beste keuze voor een veilige vergrendeling blijft de klassieke pincode van minstens zes verschillende cijfers, die trouwens ook blijft dienen als back-up van uw ingescande vingerafdrukken. Waarom minstens zes cijfers? Dat aantal cijfers geeft veel meer veiligheid voor slechts een klein beetje meer moeite.

Smart Lock of Slim Ontgrendelen

Als u eenmaal een schermvergrendeling hebt ingesteld – en dus liefst een pincode van zes cijfers en/of via vingerafdruk – is er dus al een hele zorg minder dat de dief niet in uw persoonlijke zaken kan neuzen indien uw Android-toestel onverhoopt gestolen zou worden. Maar thuis of in de auto zal die pincode eerder lastig zijn dan voordelen bieden, want daar is de kans van diefstal toch wel zeer klein. Met Smart Lock kunt u instellen dat uw telefoon op die plaatsen niet vraagt om de pincode.

beveiligen van je Android 11-smartphone
Smart Lock activeren.

In de Instellingen van uw toestel zoekt u de optie Smart. Daar zult u dan weer de optie Smart Lock terugvinden. Deze zal alleen actief zijn indien u voordien een schermvergrendeling ingesteld hebt. Indien desondanks de optie Smart Lock toch niet actief zou zijn, tikt u eerst in Beveiliging op Trust-agents en zet u Smart Lock aan.

In Smart Lock kunt u vervolgens meestal deze opties gebruiken om de schermvergrendeling te sturen:

• Lichaamsdetectie Aan de hand van diverse sensoren detecteert uw Android-toestel dat u het meedraagt. Deze Smart Lock-optie is sowieso de minst veilige. Er is immers geen echte zekerheid dat een dief zich niet min of meer op dezelfde manier zal bewegen als uzelf…

• Vertrouwde plaatsen Via geolokalisatie zal uw Android-toestel bepalen dat het zich in een veilig afgebakend gebied bevindt, bijvoorbeeld wanneer u thuis bent of op kantoor.

• Vertrouwde apparaten U kunt hiermee instellen dat wanneer uw Android met een bepaalde NFC-tag in contact komt, of verbonden is met een Bluetooth-toestel zoals een carkit of een draadloze luidspreker, er geen pincode meer gevraagd zal worden. Dat is apparaatspecifiek, wat wil zeggen dat Smart Lock alleen met de specifieke verbonden apparaten werkt, niet met andere. Bijvoorbeeld enkel met uw eigen carkit, maar niet met de carkit van iemand anders.

• Vertrouwd gezicht De voorste camera van uw Android-toestel herkent hiermee de specifieke kenmerken van uw gezicht. Het wordt soms ook Face Unlock genoemd. Algauw werd duidelijk dat deze manier van ontgrendelen relatief gemakkelijk omzeild kon worden. Een gewone foto van de eigenaar van een toestel was soms voldoende om de telefoon om de tuin te leiden. Vandaar dat deze manier van ontgrendeling nauwelijks nog wordt aangeboden.

• Vertrouwde stem Uw telefoon blijft ontgrendeld wanneer via de microfoon uw eigen stemtimbre herkend wordt.

Ontdek de Android Phone

Ontdek de Android Phone, 8e editie

Android is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan tachtig procent van alle smartphones draait op Android. In het boek Ontdek de Android Phone, beschrijft Joris de Sutter wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 11 van Android.

Meer tips over Androidtelefoons:

Nog meer tips en trucs over Android? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Android-tips op dit blog vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.