Welke ontwikkelvoorinstellingen moet je toepassen tijdens het importeren van je foto’s? Met het deelvenster Ontwikkelinstellingen kun je een ontwikkelvoorinstelling toepassen (zie vorige blogpost) op de foto’s tijdens het importeren. Er zijn allerlei manier voor het toepassen van ontwikkelvoorinstellingen in Lightroom Classic…
Uitgangspunt voor ontwikkelen
Zo’n ontwikkelvoorinstelling kan het uitgangspunt zijn voor de ontwikkeling van een foto. Een Raw-bestand moet nu eenmaal eerst ontwikkeld worden voordat je er iets mee kunt doen. Je kunt een voorinstelling maken voor landschappen, portretten enzovoort. Een dergelijke voorinstelling heeft dan de eerste aanpassingen van het raw-bestand die je altijd zou doen bij een portret of landschap. Maar er zijn nog andere mogelijkheden die je kunt toepassen tijdens het importeren. Je kunt bijvoorbeeld voor elke camera die je gebruikt een aparte voorinstelling gebruiken.
Veel mogelijkheden

Eerlijk gezegd heeft Adobe het niet makkelijk gemaakt om te kiezen uit alle verschillende mogelijkheden die er zijn. Vooral in de Nederlandse vertaling van Lightroom Classic is een en ander nogal verwarrend. We hebben het hier over de RAW-standaardinstellingen. Die vind je bij de Voorkeuren in het tabblad Voorinstellingen. (Windows: Bewerken > Voorkeuren > Voorinstellingen, macOS: Lightroom Classic > Voorkeuren > Voorinstellingen.) In het bovenste deel van dat venster vind je de Standaardinstellingen Raw.
Standaardinstellingen Raw
In het pop-up-menu Origineel staat in eerste instantie Adobe-standaard gekozen. Bij het onderdeel Origineel vind je:
- Adobe-standaard
- Camera-instellingen
- Voorinstelling
Als je je foto’s importeert, worden de foto’s voor het eerst ontwikkelt. Als je bij Toepassen tijdens importeren bij de Ontwikkelinstellingen niets kiest (Ontwikkelinstellingen: Geen), kiest Lightroom een ontwikkelvoorinstelling voor je. Wat er gekozen wordt is afhankelijk van de instellingen bij Standaardinstellingen Raw. Staat Adobe-standaard gekozen, dan ontwikkelt Lightroom de foto’s met Adobe Kleur als profiel.
Kies je voor Camera-instellingen dan gebruikt Lightroom het gekozen profiel uit de camera. Als je bij een Fujifilm-camera hebt gekozen voor ASTIA/zacht, dan zal Lightroom bij het ontwikkelen kiezen voor het Camera ASTIA/zacht-profiel. Bij een Canon-camera heb je in de camera bijvoorbeeld gekozen voor Landschap, Lightroom kiest dan het overeenkomstige Canon-profiel in Lightroom. Als er voor jouw camera geen profielen bij Lightroom te vinden zijn, dan valt Lightroom terug op Adobe-standaard en wordt de foto ontwikkelt met Adobe Kleur. Bij Voorinstelling kun je een van je eigen Voorinstellingen kiezen. Die instellingen worden dan automatisch toegepast zonder dat je wat hoeft te kiezen bij Toepassen tijdens importeren.

Een camera
Dit laatste is handig als je met één camera werkt. Je hebt een goede Voorinstelling gemaakt voor de basisontwikkeling van je foto’s. Die instellingen kun je automatisch toepassen door ze bij Standaardinstellingen Raw bij Voorinstelling te kiezen. Bij Toepassen tijdens importeren kun je dan voor extra ontwikkelingen kiezen, bijvoorbeeld bepaalde ruisonderdrukking.
Meer camera’s
Heb je meer camera’s dan één, dan wordt het iets ingewikkelder. Met meerdere camera’s kun je voor elke camera apart een voorinstelling kiezen die tijdens het importeren automatisch wordt toegepast. Het is even puzzelen om die instellingen goed te zetten. Om te beginnen moet je voor elke camera een eigen basisontwikkelinstelling maken. In het tabblad Voorinstellingen in de Voorkeuren vink je Stramieninstelling voor specifieke camera’s overschrijven aan.

NB. Door de krakkemikkige Nederlandse vertaling is het soms moeilijk te begrijpen wat er in Lightroom Classic bedoeld wordt. In de Engelse versie heet het menu Origineel: Master. Wat je de daaronder kunt aanvinken heet in het Engels Override master setting voor specific cameras. Vertaald zou dat moeten zijn: Masterinstelling overschrijven voor specifieke camera’s. De Master-instelling is bijvoorbeeld Adobe-standaard, als er een specifieke camera is met andere instellingen, dan wordt niet voor Adobe-standaard gekozen maar voor de ontwikkelinstellingen van die specifieke camera. Het onzinwoord in de Nederlandse versie Stramieninstelling komt verder nergens voor en komt nogal uit de lucht vallen. Misschien had het Originele instelling moeten zijn (vanwege het pop-up-menu Origineel).
In deze blogpost legden we uit hoe je ontwikkelvoorinstellingen toepast in Lightroom Classic. In DEZE volgende blogpost maken we een specifieke ontwikkelvoorinstellingen voor een camera’s die je tijdens het importeren van je foto’s automatisch toepast. De eerste blogpost over dit onderwerp vind je HIER.
Meer tips over Lightroom vind je HIER.
Wil je meer over Lightroom Classic leren? Van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks is de 3de editie van Ontdek Lightroom Classic verschenen. Deze nieuwe editie is bijgewerkt tot en met Lightroom versie 10. Leer alles over het werken met profielen, het automatiseren van de import van je foto’s, hoe je met Color Grading aan het werk gaat en nog veel meer. En – als geschreven woorden tekort schieten – worden de mogelijkheden van Lightroom Classic je duidelijk gemaakt aan de hand van allerlei filmpjes.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.