Op vakantie met Apple Foto’s

Je gaat op vakantie en neemt mee… Nou in elk geval geen spiegelreflexcamera, want je maakt tenslotte ook prima foto’s met de iPhone. Dat scheelt weer handbagage. Behalve een goede camera biedt je iPhone ook nog Apple Foto’s, de applicatie waarmee je al je foto’s bekijkt, beheert, bewerkt en natuurlijk deelt. Op vakantie met Apple Foto’s!

Laat even weten waar je bent

Niet alleen voor de thuisblijvers is het handig dat ze weten waar je tijdens je vakantie verblijft, maar laat vooral ook Apple Foto’s weten waar je bent door tijdens het fotograferen gps-gegevens aan je foto’s toe te voegen. Dat hoef je niet zelf te doen, maar je moet de functie wel even aanzetten. Meestal wordt er de eerste keer dat je een app gebruikt aan je gevraagd of de app gebruik mag maken van de functie locatievoorzieningen. Als je de functie op dat moment niet hebt aangezet is er geen man over boord. Doe het volgende:

 1. Open de app Instellingen in het beginscherm van je iPhone.
 2. Scrol naar Privacy en tik hierop.
 3. Kies vervolgens Locatievoorzieningen.
 4. Zet Locatievoorzieningen aan.
 5. Scrol nu omlaag naar Camera en tik hierop.
 6. Activeer Bij gebruik van app.
 7. Tik op Vorige. Scrol  omlaag naar Foto’s, tik hierop en activeer Locatievoorzieningen.

Laat Foto’s weten waar je bent.
Dat is bijvoorbeeld handig voor gebruik met het album Plaatsen.

TIP • iOS-apparaten gebruiken WiFi en Bluetooth om je locatie te bepalen. Plaatsbepaling op basis van gps en mobiele netwerken is beschikbaar op de iPhone en op de WiFi + Cellular- modellen van de iPad.

Deel je vakantie-album

Misschien zijn ze juist blij dat je even een tijdje uit het zicht bent, maar als je familie en kennissen echter wél geïnteresseerd blijken in je vakantieperikelen, dan is het gebruik van Gedeeld Album een heel leuke manier om anderen te laten meegenieten van je dagelijkse activiteiten. Er zijn meerdere manieren om een Gedeeld Album te maken:

 1. Open Albums en tik op Alle foto’s.
 2. Tik op Selecteer (rechts bovenaan) en kies de foto’s die je aan het – nog niet bestaande – Gedeelde album wil toevoegen.
 3. Tik op de Deel-knop en hierna op Gedeelde albums.
 4. Het hierop volgende dialoogvenster bevat de optie Gedeeld album. Tik hierop en vervolgens op het plus-teken, of op Nieuw gedeeld album.
 5. Geef het album een naam.
Op vakantie met Apple Foto's
Selecteer de gewenste foto’s.
Op vakantie met Apple Foto's
Voeg desgewenst tekst toe.
Op vakantie met Apple Foto's
Maak een nieuw gedeeld album.
Op vakantie met Apple Foto's
Geef het gedeelde album een naam.

Personen toevoegen

De volgende stap is het toevoegen van de personen die toegang krijgen tot het gedeelde album.

Tik op de knop Albums en scrol eventueel naar beneden voor het onderdeel Gedeelde albums.

Open het zojuist gecreëerde gedeelde album. Onderaan het scherm vind je de tab Personen. Tik hierop. Tik op Nodig anderen uit. Typ het e-mailadres handmatig in of tik op het plus-teken (rechts bovenaan) en voeg personen uit je contactenlijst toe.

Als je met meerdere mensen vakantie viert, kun je die eveneens toevoegen en ze toestemming verlenen om ook foto’s aan het album toe te voegen. Activeer hiervoor de optie Abonnees kunnen posten. Abonnees kunnen je desgewenst ook op de hoogte houden van het reilen en zeilen aan het thuisfront. Om toch even te laten zien dat het in Nederland óók mooi weer is bijvoorbeeld.

Goed voorbereid op vakantie met Apple Foto’s

Overigens kun je alles ook eerst – thuis – voorbereiden voordat er nog maar één foto is gemaakt of gedeeld.

 1. Open de tab Albums en scroll naar het onderdeel Gedeelde albums.
 2. Tik vervolgens op Toon alles en kies Wijzig.
 3. Tik op het plus-teken – links bovenaan – en typ een naam voor het gedeelde album.
 4. Typ de namen in van de personen – of groepen – die je wilt toevoegen. Of gebruik het plus-teken om mensen te selecteren met behulp van je contactenlijst.
 5. Tik op Maak aan.

Je gedeelde album is nu klaar en je kunt hierna op elk gewenst moment foto’s toe te voegen aan het album. Hiervoor selecteer je de foto(’s) en tik je de knop Delen. Kies Gedeelde albums en het juiste album. Voeg desgewenst nog tekst toe aan je foto(’s) en selecteer het gewenste album met de optie Gedeeld album.

Openbare website

Voor je denkt dat abonnees moeten zijn geassimileerd door het ecosysteem van Apple, is het voor familie en vrienden zonder iPhone, iPad of Mac evengoed mogelijk om op de hoogte te blijven van jouw vakantie. Gedeelde albums biedt hiervoor de optie Openbare website. Dit maakt het mogelijk dat ook mensen zonder Apple-apparatuur het album kunnen bekijken. Je hoeft niet bang te zijn dat je ongenodigde gasten krijgt, want de url wordt niet door zoekmachines geïndexeerd of op andere manieren zonder jouw toestemming gedeeld.

Om de optie aan te zetten tik je op het gedeelde album en vervolgens op de tab Personen. Zet Openbare website aan en tik op Deel koppeling. Kies vervolgens een methode of app waarmee je de url wilt delen. De ontvanger kan dan jouw album bezoeken met een webbrowser. Hij kan de foto’s eventueel (schermvullend) bekijken, een diavoorstelling starten of specifieke foto’s downloaden.

Je familie vrienden met Windows en Android kunnen eveneens meegenieten met jouw vakantie-uitspattingen.

Wil je alles weten over het werken met Apple Foto’s? Dan is het boek Zo werkt Apple Foto’s iets voor jou. Apple Foto’s is geen ingewikkelde app en iedereen met een beetje ervaring met iOS kan ermee werken. De app bevat echter heel veel mogelijkheden die misschien niet direct in het oog springen, maar waarmee het organiseren, bewerken en terugvinden van foto’s een stuk aangenamer wordt. In dit boek leer je snel en efficiënt werken met het programma. Je maakt niet alleen kennis met de vele mogelijkheden, maar leert ook werken met de functies in Apple Foto’s aan de hand van de vele voorbeelden en oefeningen die dit boek telt.
Op dit blog gaven we eerder wat voorbeelden uit het boek. HIER en HIER kun je er twee van lezen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Op vakantie met Apple Foto’s”

 1. Op vakantie met Apple foto’s…..
  Laat even weten waar je bent
  Punt 5>> Scrol nu omlaag naar Foto’s en tik hierop.>> Moet dit niet [Camera] zijn..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.