opslagruimte van je Synology NAS uitbreiden

Opslagruimte van je Synology NAS uitbreiden

De opslagruimte van je Synology NAS uitbreiden is prima te doen. Wel kost de klus wat tijd, maar je hoeft er gelukkig niet bij te blijven zitten!

Als je een Synology NAS koopt met bijvoorbeeld vier sleuven (of zelfs meer) voor harde schijven, hoef je niet alle harddisks in één keer te kopen. Dat is prettig voor je portemonnee, en je kunt de schijfruimte in je NAS rustig aan mee laten groeien met je behoefte in de tijd. Wij hebben hier een NAS staan met ruimte voor zes schijven. Inmiddels is deze een jaar in gebruik en begint het paartje 3TB schijven vol te raken. Of nou ja, vol… Er komt zicht in dat eindpunt. Het zou nog best een maand of wat zo door kunnen draaien, maar ik liep toevallig tegen een strakke aanbieding van 4 TB-schijven aan. Kortom: met een noodzakelijke maar nu nog niet dringende uitbreiding in het verschiet maar toegeslagen. Het inbouwen van de schijven in de meer recente modellen Synology’s is simpel. Er komt niet eens een schroevendraaier aan te pas, simpelweg een kwestie van clips vastklikken, drive-houder terugplaatsen en klaar.

SHR

Op zich hoef je de NAS niet eens uit te zetten bij het inprikken van nieuwe harddisks. Maar om elke vorm van welk risico dan ook uit te schakelen, het ding toch maar uitgezet. Is wat old school, wellicht, maar better safe than sorry. Met de schijfhouders ingeprikt de NAS weer aangezet. Vervolgens is het tijd om de opslagruimte daadwerkelijk te vergroten. Standaard maken Synology NASsen gebruik van SHR, wat staat voor Synology Hybrid Raid. Is gewoon een RAID-configuratie, waarbij tot en met vier schijven één schijf kapot mag gaan. Gebeurt dat, dan kun je de defecte schijf verwijderen en een nieuwe plaatsen, waarna je geen bit aan gegevens kwijt bent geraakt. Het uitbreiden van een SHR-volume is ook wel heel eenvoudig. Klik op de startknop linksboven in beeld, gevolgd door een klik op Opslagbeheer in het geopende startmenu.

Opslagpool

In het venster Opslagbeheer klik je op Opslagpool (met daarin het aantal schijven dat je NAS mag gebruiken voor het volume waarin je je gegevens opslaat). We zien onze twee 3TB-schijven. Overigens: de werkelijke capaciteit in GB is lager dan wat harddiskfabrikanten beloven; zij gebruiken van oudsher een iets optimistischer rekenmethode…).

opslag uitbreiden van je Synology NAS
Hier zie je het bestaande setje schijven, tijd om de nieuw ingebouwde exemplaren toe te voegen!

Nieuwe schijven aan de pool toevoegen

Klik op de knop Actie en dan op Schijf toevoegen. Selecteer de beide nieuw ingeprikte schijven (als dat niet standaard al gebeurd is) en klik op Volgende en dan Toepassen. Neem de waarschuwing betreffende het feit dat eventuele op de toegevoegde schijven aanwezige data wordt overschreven ter harte, al hoef je daar bij nieuwe exemplaren natuurlijk niet bang voor te zijn. Feitelijk is daarmee de opslag uitbreiden van je Synology NAS voltooid.

schijfruimte uitbreiden van je Synology NAS
Kies de net ingeprikte schijven om toe te voegen aan het opslagcluster.

Wachten

Nu ja, dat is ietwat optimistisch. Het is in ieder geval zo dat jij niks meer hoeft te doen. Vanaf nu gaat de NAS hard aan het werk om de nieuwe en oude schijven samen te smeden tot één groot geheel. En dat kost tijd, denk aan een dag of twee, drie. Geen drama, want jij kunt ondertussen iets nuttigs doen met je leven. Officieel is het zelfs mogelijk om de NAS tijdens het herinrichten gewoon te gebruiken, al kan het allemaal wat trager zijn dan normaal. Toch adviseren we je ook hier voorzichtigheid. Ga bijvoorbeeld geen honderden Gigabytes aan data bewaren, om maar wat te noemen. De kans dat er ergens een kromme bit tussen sluipt is misschien niet zo heel groot, maar áls er iets mis gaat ben je de pineut. Misschien ben ik ook hier te voorzichtig, maar anderzijds: als jij een klusje als dit bijvoorbeeld in een weekend of een ander moment dat je de NAS toch niet per se nodig hebt laat uitvoeren is dat wel zo veilig.

Ademruimte!

Overigens: het uitbreiden gebeurt per schijf. Ofwel: als je in de eerste ronde al blij begint te worden als de voortgangsteller de 100% nadert, moet dezelfde klus nog voor de andere ingeprikte schijf uitgevoerd worden. Maar je geduld wordt uiteindelijk beloond: als de heropbouw voltooid is, zie je uiteindelijk een totale hoeveelheid opslagruimte die flink verruimd is. Omdat SHR efficiënter omgaat met opslagruimte dan meer traditionele RAID-varianten, zul je ook zien dat die hoeveelheid schijfruimte flink gestegen is. In mijn geval – met 2 x 3 en 2 x 4 TB erbij in totaal naar 8,7 TB. Kan ik weer jaren mee vooruit. De opslagruimte van je Synology uitbreiden werkt simpel. Mocht je van plan zijn een NAS te kopen, overweeg dan zeker een exemplaar met plek voor minstens vier drives. Dat maakt het ding een stuk toekomstzekerder!

opslagruimte van je Synology NAS uitbreidenVeel meer over het gebruik van je Synology NAS (en andere exemplaren) lees je in het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer en Ronald Smit. Een network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk. Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

4 gedachten over “Opslagruimte van je Synology NAS uitbreiden”

  1. Ik lees jullie nieuwsbrieven met interesse maar vraag mij, door de opmerkelijk vele aanbiedingen, wel af in hoeverre jullie nieuwsbrieven nog echt onafhankelijk en kritisch genoeg zijn en niet al teveel door commercie gestuurd worden

    1. Nog even hoe dit blog in elkaar zit: ComputerCreatief is een – bijna – dagelijks blog en is een uitgave van uitgeverij Van Duuren Media, uitgever van boeken over computers, creatieve software, informatica en boeken over camera’s en fotografie. Het blog is een actuele aanvulling op de boeken. Met dit blog hebben we de mogelijkheid om de lezers van onze boeken actueler, breder en dynamischer te informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hard- en software, fotografie en camera’s.
      De blogposts die we plaatsen zijn dus gerelateerd aan de onderwerpen van de boeken van Van Duuren Media, maar worden geschreven door twee onafhankelijke journalisten. In de nieuwsbrieven is er wel altijd een commerciële component in de vorm van informatie en aanbiedingen over en van de boeken van Van Duuren Media.

  2. In de loop der jaren heb ik twee NAS aangeschaft. Sindsdien heb ik een nieuwe computer (PC) en nu kan ik de NAS niet meer echt vinden! Ik heb hun opnieuw aangesloten (met de kabels) en ik zie ze ook wel in het netwerk (met mijn man), maar ik kan er niet meer in. Is het mogelijk om hierover enig woord te zeggen/schrijven? Over hoe opnieuw contact maken met een bestaande NAS (zonder alles dat erop staat kwijt te spelen)??

    1. Als u de gebruikersinterface kunt openen in de browser (via het IP-adres van de NAS), dan zijn we al een stuk verder. In dat geval is het een kwestie van gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Bent u die vergeten, dan kan op de Synology’s een reset daarvan uitgevoerd worden zonder alle andere instellingen en gegevens kwijt te raken. Maar eerst moet duidelijk worden wat precies niet lukt. De webinterface openen, inloggen of allemaal niet?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.