Opstartprocessen bij macOS opschonen met App Cleaner

Gisteren, vlak voordat ik het stukje over de Lima-privé-cloud op het Computer Creatief-blog plaatste, begon mijn iMac raar te doen. De spinning beachball bleef maar draaien. Er zat op een gegeven moment niets anders meer op dan het ding te herstarten. Toen begon de ellende pas echt. De Lima-software gaf de mededeling dat er problemen waren en dat ik een bug-report naar ze moest sturen. En de Mac bleef traag als dikke stroop. Nog eens herstarten, maar wat ik ook deed de Lima kreeg ik niet meer aan de praat. Er zat niets anders op dan af te dalen in de krochten van het macOS. Tijdens het starten zat iets de Lima in de weg. Maar wat? App Cleaner kwam me te hulp.

Inlog-applicaties

inlog-applicaties-gebruikers-en-groepen
De Systeemvoorkeuren met de inlog-applicaties bij Gebruikers en groepen

Bij de Systeemvoorkeuren op de Mac kun je bij Gebruikers en groepen kijken welke applicaties automatisch worden geopend als je je Mac start. Daar ging ik dus het eerste naartoe. Het waren AdobeRecoursesynchronizer, iTunesHelper, Android File Transfer Agent, Google Chrome, Back-up en sync van Google en de Lima. Er zat eigenlijk niets vreemds tussen. Misschien de Lima. Toch starten er meer applicaties op. Bijvoorbeeld OneDrive van Microsoft, dat ik niet gebruik, maar dat automatisch mee komt bij de Office Suite. Daarnaast had ik een maand of wat geleden van de firma F-secure een beta-versie van XFENCE geïnstalleerd. XFENCE is bedoeld om je Mac beter te beveiligen tegen hackers, phishing malware enzovoort. Het leek me interessant om te proberen, maar ik had te weinig tijd om er goed naar te kijken. Het was ook een proces dat startte als ik de Mac aanzette. Ik wilde van OneDrive en XFENCE af. Ze stonden echter niet tussen deze voorkeuren.

Opstartprocessen opschonen

app cleaner-launch-agents
Bij de Extensions in App Cleaner vind je alle opstartprocessen, de Launch agents.

XFENCE kon ik met geen mogelijkheid de-installeren. Er was niets in de installer die dat mogelijk maakte. Ik googlede op deinstall XFENCE, kreeg wat scripts te zien, die ik probeerde, maar XFENCE bleef onaangetast. Hoe kom ik van dat !&%&^$%#!!-XFENCE af? En dan was er nog OneDrive, waar ik al eeuwig vanaf wilde. Ineens herinnerde ik me de app die ik een tijd geleden in de App Store had gekocht: App Cleaner (HIER). Ik startte App Cleaner – alles ging nog steeds in slowmotion op de Mac – en App Cleaner begon tergend traag alle geïnstalleerde applicaties op een rijtje te zetten. Ongeduldig typte ik XFENCE in. Eindelijk verscheen het in het venster met alle dingen die daarbij hoorden. Ik tikte alles aan wat bij deze software hoorde en weg ermee! Bij de Extensions-tab van App Cleaner trof ik tussen allerlei Launch Agents ook het opstartproces van OneDrive aan. Hahaah! Daar had ik hem te pakken: weg ermee! (Onder Windows had ik OneDrive al van mijn laptop verdreven.) Meteen de Lima software eraf, die installeerde ik dan later opnieuw.

App Cleaner

Na de herstart van de Mac liep alles weer redelijk. Het duurde wel eeuwig voordat mijn mail weer leesbaar was, toch had ik de indruk dat de Mac weer behoorlijk draaide. Nu nog opnieuw Lima installeren en nog een keer herstarten. En ja hoor, daar was de Lima-schijf weer op de desktop! Ik kon na dit gedoe eindelijk de blogpost over de Lima online zetten. Natuurlijk weet ik niet echt wat het probleem heeft veroorzaakt. Misschien had het opnieuw installeren van Lima al geholpen. Er leek, doordat de hele Mac bijzonder traag was, echter meer aan de hand. Het hele gedoe heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik niet telkens meer na het starten OneDrive moet uitzetten. Het wees me ook weer eens op het nut van App Cleaner, waarmee je hele installaties van applicaties kunt verwijderen, maar ook precies kunt zien wat er allemaal start als je je Mac aanzet.

Meer lezen over macOS? Op dit blog vind je HIER meer artikelen. Het handboek over macOS Sierra kun je HIER bestellen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Opstartprocessen bij macOS opschonen met App Cleaner”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.