Oude foto's opnieuw bewerken in Lightroom

Oude foto’s opnieuw bewerken in Lightroom Classic

Nu iedereen wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven, zit het er dik in dat je wat minder foto’s maakt. Aan de ene kant: jammer, want het is zo lekker om buiten in een mooi landschap of een drukke stad foto’s te maken. Maar wees niet getreurd… Je hebt je oude foto’s nog! Misschien ben je al jaren bezig in Lightroom en heb je een hele catalogus vol met foto’s. Dit is hét moment om eens door je catalogus heen te gaan en oudere, favoriete foto’s die je een tijd geleden bewerkt hebt, nog eens met een bezoek te vereren.
De manier waarop Lightroom de Raw-foto’s ontwikkelt is in de loop der jaren alleen maar beter geworden. Jouw Lightroom-kennis en – kunde zijn dat vast en zeker ook. Waarschijnlijk zul je een foto die je 5, 6 jaar of nog langer geleden bewerkt hebt nu heel anders aanpakken. Het is echt de moeite waard om je oude foto’s opnieuw te bewerken in Lightroom Classic.

Er zit nog leven in die lucht…

Oude foto's opnieuw bewerken in Lightroom
Links het deelvenster Standaard met de ‘oude’ ontwikkelmogelijkheden van Lightroom (ACR 2.4), rechts de huidige mogelijkheden.

De manier waarop Lightroom de omzettingen doet van Raw naar een ordentelijke foto zijn in de loop der jaren stukken beter geworden. Lightroom kan steeds meer uit een Raw-bestand halen. Kon je met een oudere versie niets meer uit die overbelichte lucht peuteren, met een nieuwere versie bleek er toch nog wat leven te zitten in die uitgebeten lucht. Daarnaast heb je op een geven moment in Lightroom de beschikking gekregen over Upright en over Nevel verwijderen. En zo is er nog wel meer verbeterd in de loop van de 13 jaar dat Lightroom op de markt is.

Je smaak is anders

Ooit maakte ik bijna dagelijks een foto van de Oosterkerk die ik vanuit ons huiskamerraam kan zien. Sneeuw, regen, zon, regenbogen, storm, opkomende maan, allerlei variaties van die Oosterkerk met achtergrond. Ik had er een tentoonstelling van in die Oosterkerk en maakte een boekje met een selectie van de foto’s. Als ik ze nu bekijk, als ik kijk naar de manier waarop ik mijn Raw-bestanden ontwikkelde, denk ik: Wat saai! Wat ingehouden! Het zijn dus niet alleen de nieuwe en verbeterde mogelijkheden in Lightroom die een bezoekje aan oude foto’s de moeite waard maken, het is ook je smaak die veranderd is.

Van ACR 2.4 naar Adobe Landschap

Of die smaak veranderd is doordat ik in de loop van de tijd meer durfde, of dat de algemene trend van meer contrast, meer verzadiging mij ook in de greep heeft gekregen? Ik weet het niet. Dankzij bijvoorbeeld Luminar (als plug-in in Lightroom) kun je snel een lucht een beetje meer aanzetten, schaduwen wat sneller opengooien. Het Landschap-profiel in Lightroom geeft ook meer punch aan een foto. En dan even een klik op de Auto-ontwikkel-functie en zo’n oude foto ziet er ineens veel frisser en gedurfder uit.

De manier waarop ik de foto had ontwikkeld in Lightroom in 2006 met ACR 4.4
Mijn huidige interpretatie met de mogelijkheden van Lightroom 2020, met gebruik van het Adobe Landschap-profiel.

Ga aan de gang met je oude foto’s. Kies een van de moderne profielen van Adobe en tik eens op Auto in het deelvenster Standaard bij de module Ontwikkelen. Je zult verbaasd zijn wat Lightroom ineens uit je foto’s haalt… Nog één tip voordat je begint: als je je oude instellingen wilt bewaren, maak dan een virtuele kopie van je foto (cmd-’ op de Mac, ctrl-’ onder Windows) en je hebt een virtuele kopie van de foto waarop je je kunt uitleven, zonder dat je de oude ontwikkelinstellingen kwijt raakt.

Meer over Lightroom Classic leren? Bij Van Duuren Media zijn er verschillende boeken die Lightroom Classic behandelen. Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks, de boeken van Scott Kelby over Lightroom of Photoshop en Lightroom Classic voor fotografen Classroom in a book van Adobe. Meer blogposts over Lightroom Classic vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.