oude snelmenu in Windows 11

Het oude snelmenu in Windows 11 gebruiken

Grote kans dat u het oude snelmenu in Windows 11 – dat van de rechter muisknop – mist in Microsoft’s nieuwste. Het ís er echter nog wel, maar – hoe kan het ook anders – ietwat verstopt. Onderstaand fragment is afkomstig uit mijn Handboek Windows 11.

In Windows 11 is het snelmenu van de rechtermuisknop flink gewijzigd. In plaats van een (mogelijk) lange lijst met opties, zijn altijd de mogelijkheden zichtbaar die op dat moment relevant zijn. De laatste mogelijkheid in het snelmenu is altijd (onderin) Meer opties weergeven. Dit toont het ‘oude’ snelmenu.

Dit zijn enkele mogelijkheden van het nieuwe snelmenu. Ze zijn afhankelijk van het element waarop met de rechtermuisknop is geklikt:

Bij mappen Aan het startmenu vastmaken of juist losmaken, opslaan naar een .zip-bestand, in een nieuw venster openen.

Bij afbeeldingen Afbeeldingen kunt u rechtstreeks als bureaubladachtergrond instellen, linksom of rechtsom draaien, delen met anderen via e-mail of de eigenschappen van de afbeelding (grootte, datum, auteur enzovoort) tonen.

Andere bestanden De meeste bestanden kunt u direct openen in de standaardtoepassing (druk op Enter) en altijd kopiëren, plakken enzovoort.

oude snelmenu in Windows 11
Het snelmenu van de rechtermuisknop bevat opties die voor het desbetreffende type bestand het meest worden gebruikt.

Meer opties weergeven

Altijd is onder in het snelmenu van de rechtermuisknop de mogelijkheid Meer opties weergeven aanwezig. Hiermee wordt het ‘oude’ snelmenu getoond. Misschien bent u hier bekender mee. De opties zijn grotendeels hetzelfde (knippen, kopiëren, plakken), maar ook minder gebruikte mogelijkheden staan in dit menu, zoals afdrukken, bewerken en meer.

U kunt het moderne snelmenu overslaan door een bestand te selecteren (klik er één keer op met de muis of markeer het via het toetsenbord) en daarna op Shift+F10 te drukken. Dan opent u rechtstreeks het oude snelmenu dat u ook in de afbeelding ziet.

oude snelmenu in Windows 11
Het oude snelmenu is nog aanwezig via de mogelijkheid Meer opties weergeven of met de sneltoets Shift+F10.

Kopiëren naar

Eén optie in het oude snelmenu lichten we eruit, omdat deze regelmatig werd gebruikt, maar niet meer beschikbaar is in het standaard snelmenu van Windows 11. Dit is de opdracht Kopiëren naar:

1 Klik met de rechtermuisknop op een map of bestand en kies Meer opties weergeven of druk op Shift+F10 om het oude snelmenu te openen.

2 Kies Kopiëren naar uit het snelmenu.

3 Klik in het vervolgmenu op de optie waar de map naartoe moet worden gekopieerd. Deze optie is vooral praktisch als u een map of bestand snel via e-mail wilt versturen of naar een USB-stick of geheugenkaartje wilt kopiëren.

In het oude snelmenu zijn ook de standaardopdrachten voor knippen, kopiëren en plakken van mappen en bestanden aanwezig. Deze gebruikt u op de gewone manier.

oude snelmenu in Windows 11
De opdracht Kopiëren naar in het oude snelmenu is vooral handig om mappen en bestanden naar vooraf gedefinieerde stations of standaardmappen te kopiëren.

Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen aan zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!

 

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou zijn, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.