Vermijd Android-emulator Andy (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/rbulmahn/6180104944)

Pas op met Andy Android emulator

Voor velen die een Android-emulator onder Windows wilden draaien was Andy de aangewezen weg. Deze software lijkt echter stiekem een Bitcoin-miner mee te installeren…

Andy is een emulator voor Android. Je kunt er dus Android-apps mee onder Windows draaien. Dat klinkt erg interessant, maar Andy lijkt tegenwoordig vooral hét programma om te vermijden. Vorig jaar al bleek dat er samen met Andy tevens ongevraagd en stiekem een Bitcoin-miner werd mee geïnstalleerd met het programma. Het betekent dat je computer voor het berekenen van Bitcoins wordt ingezet. Leuk voor degene die ze ontvangt, maar minder leuk voor jouw systeemprestaties. De makers van Andy negeren al maandenlang vragen over opheldering, wat in zo’n geval vaak veelzeggend is. Het lijkt erop dat de mensen achter Andy gevallen zijn voor de verlokkingen van het grote geld en daarbij malware niet schuwen.

Alternatieven

Het vervelende van al dit soort stiekem meeliftende software is natuurlijk dat er niet om een bevestiging gevraagd wordt. Als Andy netjes zou vragen of ze een miner-tool mogen installeren op je pc om zo toch nog wat geld aan hun verder gratis software te verdienen: prima. Zeker als het een tool betreft die je zo kunt configureren dat deze alleen z’n ding doet als je computer weinig of niks te doen heeft kunnen gebruikers daar uit coulance best akkoord mee gaan. Of niet, en dan moet die keuze er simpelweg zijn. Dat Andy die niet biedt en verder weinig tot geen opheldering wenst te geven spreekt boekdelen. Ons advies is dan ook om Andy voortaan links te laten liggen. Er zijn voldoende schone alternatieven, zoals bijvoorbeeld het welbekende Bluestacks. Deze emulator is vooral gechikt (en geoptimaliseerd) voor gamen. Wil je een meer universele emulator, dan is er AMIDuOS, van de bekende Biosmaker AMI. Na installatie hiervan heb je een complete virtuele Android-omgeving tot je beschikking. 3D en andere zaken leveren geen enkel probleem op, dus ook bijvoorbeeld je games draaien er prima op.

Echt niet installeren

Andy moet je echt links laten liggen. Met name ook omdat de miner al in juni vorig jaar ontdekt is en er eigenlijk nog altijd geen duidelijke reactie van de makers is verschenen. Grote kans dus dat er meer ongewenste rommel geïnstalleerd wordt en dat soort risico’s wil je echt niet meer op een computer hebben draaien anno 2019. Voor de volledigheid nog even de website van Andy, maar eigenlijk kun je die gewoon het best vermijden: https://www.andyroid.net/ (we hebben de link bewust niet aanklikbaar gemaakt).

GebruikHet boek App Development Library: Apps maken voor Android voor tablet & phone van Michiel de Ronden van Android is leuk, het maken van je eigen apps is wellicht nóg leuker. Wil je weten hoe dat moet? Lees dan het boek App Development Library: Apps maken voor Android voor tablet & phone van Michiel de Rond eens. Bouw je eigen apps voor al even eigen gebruik, of verkoop ze en verdien er geld aan.

Een gedachte over “Pas op met Andy Android emulator”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.