pas op met refurbished computers

Pas op met refurbished computers

Ongeacht of het nou gaat om een pc, notebook, Mac of MacBook: pas op met refurbished computers. De kans dat je er binnen ergens een tot drie jaar niets meer aan hebt is levensgroot.

Het mag als bekend verondersteld worden dat Microsoft nogal wat limiterende systeemeisen over het draaien van Windows 11 heeft geïntroduceerd. Zo is een TPM 2-chip verplicht en mag de CPU niet ouder zijn dan ongeveer een jaar of drie. Wat de systeemeisen voor Windows 12 worden is niet bekend, mogelijk worden die weer verder scherpgesteld. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Apple, dat in de afrondingsfase zit wat betreft de overgang van Intel naar eigen CPU’s. Wat daarbij vooral dit jaar met de aankondiging van macOS Ventura pijnlijk duidelijk werd, is dat ‘oudere’ Intel-Mac’s veel sneller worden afgeschreven dan gedacht.

En daarmee komen we terecht op een voorheen interessante markt voor consumenten (en instellingen) die ’t geld niet (over) hebben voor de nieuwste pc’s of Mac’s. Tot voor de de komst van Windows 11 en de overgang naar Apple Silicon waren refurbished en tweedehands computers een interessante en betaalbare optie om goedkoop aan een systeem te komen.

Oudere computers verouderen razendsnel

Die refurbished en tweedehands computers worden nog steeds aangeboden, vaak door hierin gespecialiseerde bedrijven en winkels. Maar zeker ook door particulieren op bijvoorbeeld Marktplaats of eBay. Wat daarbij momenteel opvalt, is dat het – wat gewone pc’s betreft – vooral systemen zijn met Windows 10 erop, al dan niet in de Pro-uitvoering. Klinkt mooi, tot u bedenkt dat het in de herfst van 2025 over en uit is met welke versie ook van Windows 10. De meer capabele refurbished Windows 10 pc’s kosten nog altijd een paar honderd Euro, laptops vaak nog wat meer. Zelfs voor de gevraagde relatief lage prijzen is een praktische levensduur van slechts drie jaar feitelijk zonde van het geld (met een uitzondering, waar we zo op terugkomen).

Pas op met refurbished computers
Pas op met mooie aanbiedingen van oudere refurbished en tweedehands pc’s… (bron afbeelding: https://www.pexels.com/photo/old-computer-with-keyboard-near-wall-5985264/)

Ook gij, Apple

Voor de Mac’s en MacBooks van Apple is het nog veel onduidelijker hoe lang een ouder exemplaar meegaat. Systemen uit 2016 krijgen deze versie al niet meer. Wel – waarschijnlijk – nog twee jaar updates voor het huidige Monterey, maar zeker is dat niet omdat Apple de supporttijd voor oudere versies van macOS nooit officieel heeft bevestigd. Hoe dan ook: als je nu een refurbished iMac uit 2016 zou kopen, krijg je vanaf dit jaar al geen upgrades van macOS meer. Waarschijnlijk geldt dat vanaf volgend jaar voor de 2017 en wellicht zelfs alle Intel-modellen van de iMac. Een MacBook Air – om nog maar een voorbeeld te geven – moet minimaal uit 2018 stammen om een upgrade naar Ventura te krijgen.

Kortom: voor je het weet geef je enkele honderden (en soms meer) Euro’s uit aan een Mac die eigenlijk vanaf dit jaar al verouderd is en hooguit nog twee jaar veiligheidsupdates krijgt. Da’s best zonde van het geld!

pas op met refurbished computers
Ook ‘oude’ Intel-Mac’s verouderen sneller dan voorheen vanwege de overgang naar Apple Silicon (bron afbeelding: https://pxhere.com/en/photo/911811)

Wachten

Het lijkt ons verstandig om te wachten met de aanschaf van een tweedehands PC en vooral een tweedehands Mac. Tenzij in laatstgenoemde computer al een Apple-eigen CPU aanwezig is; soms duiken in het tweedehandscircuit al op de M1 gebaseerde Mac’s op. Die zijn relatief veilig om aan te schaffen, maar vaak ook gelijk beduidend hoger geprijsd. Als de stofwolken rondom de Intel-Apple Silicon-transitie over een jaar of twee, drie zijn neergedaald kun je weer eens voorzichtig op de refurbished-markt gaan snuffelen.

Check en dubbelcheck

Wat refurbished en tweedehands Windows-pc’s betreft: als je een oudere pc of notebook koopt, vraag dan altijd na of deze volgens de leverancier of verkoper in staat is om (officieel en zonder trucs) Windows 11 te draaien. Wordt dat beloofd, spreek dan af als blijkt dat dit toch niet het geval is bij thuiskomst – waar je dan gelijk Windows 11 moet proberen te installeren – je het systeem terug kunt geven en je je geld terugkrijgt. Een indicatie dat een tweedehands Windows-systeem overweg zou moeten kunnen met Windows 11 is de aanwezigheid van een recente TPM 2-chip. Als die computer dan ook niet ouder is dan een jaar of twee, hooguit drie dan zit je mogelijk goed. Maar nogmaals: altijd afspreken dat je de gekochte computer kunt retourneren en je je geld terugkrijgt als dat niet het geval blijkt.

Voor Linux maakt het niks uit!

Enige uitzondering is als je Linux in plaats van Windows 11 wilt gaan draaien. Dán is er genoeg moois aan refurbished spullen te koop. Waarbij geldt dat niet Windows 11-compatibele systemen voor dumpprijzen over de toonbank gaan. Linux heeft geen enkele moeite met ‘oudere’ hardware en kent de limiteringen van Microsoft niet. In principe is ook op de ‘oude’ Intel-Mac’s Linux te installeren. Dat kan interessant zijn als je eens een Linux all-in-one-systeem met een goed scherm wilt opzetten. Maar let heel erg op de prijs: is het je honderden Euro’s waard om te spenderen aan verouderde hardware?

overstappen naar LinuxOp ons blog vind je inmiddels een gestaag groeiende verzameling Linux-gerelateerde artikelen. Da’s niet voor niets, want het is toch een beetje ‘t systeem van de toekomst. En feitelijk ook het heden, want vrijwel elk slim apparaat draait een variant van Linux. Bovendien bij uitstek geschikt voor (volgens Microsoft en Apple) ‘oude’ computers. Wil je eens wat meer te weten komen over Linux, dan is het boek Overstappen naar Linux, door Henk van de Kamer en Ronald Smit zeer aanbevelenswaardig. Heel moeilijk is het allemaal niet, kunnen we alvast verklappen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.