Windows 11 op een oude computer

Pas op met Windows 11 op een oude computer!

Collega Hans installeerde Windows 11 op een oude computer. Leuk voor een experiment. Maar gebruik zo’n systeem nooit voor serieus werk. Al was het maar vanuit veiligheidsoogpunt.

Zoals je weet heeft Microsoft een aantal toch wel apart te noemen systeemeisen aan Windows 11 gesteld. Zo moet er een TPM-chip aanwezig zijn in je systeem, en onder de streep is een processor ouder dan anderhalf tot twee jaar eveneens een no go. Mogelijk heeft dat laatste iets te maken met een een-tweetje tussen Microsoft en Intel, waarbij de processorfabrikant graag zo snel mogelijk af wil van qua ontwikkeling dure microcode-updates die zeer regelmatig nodig blijken om Spectre en Meltdown-veiligheidslekken te patchen. Wel flauw dat die ellende vervolgens op de consument wordt afgewikkeld, zij hebben die domme fouten immers niet ingebouwd!

Het kán, maar doe het niet

Wat de reden ook is: de wereldwijde afvalberg aan afgeschreven pc’s en laptops zal de komende tijd snel groeien als het aan Microsoft ligt. Nu al is een toename aan verkoop van nieuwe systemen te zien. Vind jij het ook onzin om je vier jaar oude computer al aan de wilgen te hangen, dan kún je – zoals Hans gisteren beschreef – via trucs toch Windows 11 op een door Microsoft geweigerde computer installeren. Dat dit kan is niet heel bijzonder: Windows 11 is niks meer dan Windows 10 met een iets gewijzigde gebruikersinterface. Technisch gezien is er dus geen enkele belemmering om Windows 11 niet op een computer die ook Windows 10 draait te installeren. De controle op de TPM-chip en processorgeneratie wordt dan ook voorafgaand aan de eigenlijke installatie uitgevoerd. Omzeil je die check, dan installeert de zaak gewoon. Toch is het verstandig om deze weg niet te bewandelen, helaas.

Stok achter de deur

Probleem is dat Microsoft zich ook terdege bewust is van het feit dat de knullige hardwarecheck omzeild kan worden. Doe je dat, dan heeft de softewaregigant een stok achter de deur. Je krijgt na installatie van Windows 11 op een door Microsoft afgeschreven systeem namelijk geen enkele ondersteuning en ook naar broodnodige updates kun je fluiten! Bovendien vervalt de garantie van je computer, als je die toevallig nog had. Nu was de ondersteuning van Windows door Microsoft zelve altijd al een ramp en zullen de meeste Windows 10-systemen inmiddels wel uit de garantieperiode zijn, dus dat zijn geen drama’s om te verliezen. Wel ernstig is het gebrek aan updates.

Missende veiligheidspatches

Windows heeft zeer regelmatig updates nodig, met name om veiligheidslekken te dichten. Inmiddels zijn de eerste serieuze patches voor 11 dan ook alweer uitgerold. Als je Windows 11 op de illegale manier installeert, krijg je die niet. Klinkt heerlijk: nooit meer maandelijkse updates. Helaas werkt dat in de realiteit anders. Hackers zullen zich – natuurlijk – op niet gepatchte Windows 11-computers gaan richten. Het is verder ook niet helemaal duidelijk of de in Windows gebouwde virusscanner updates krijgt, gaat Hans nog op letten de komende tijd. Kortom: wil je alle risico’s voor lief nemen, zorg dan dat je tenminste een alternatieve virusscanner installeert, en een browser als Firefox of Chrome. De standaardbrowser Edge krijgt waarschijnlijk ook geen updates!

Chipschaarste en milieu

Of Microsoft deze halsstarrige houding vol gaat houden is afwachten. In een tijd van chipschaarste en mileubewustheid is het natuurlijk van de zotte om mensen te dwingen slecht verkrijgbare en (of) in prijs stijgende hardware op te dringen. Om het maar helemaal niet te hebben over vrij nieuwe computers die op de schroothoop belanden alleen omdat ze Windows 11 niet kunnen draaien. Gelukkig kun je nu nog vier jaar vooruit met 10. Dat is dan ook de meest logische keuze die je in geval van een niet ondersteunde computer kunt maken. Windows 11 is niks sneller, beter, veiliger of anders dan 10. Het ís immers 10, versienummer 11 is puur een marketingverhaal, waarschijnlijk opgetuigd naar aanleiding van Apple’s nieuwe macOS dat vorig jaar een vers versienummer kreeg.

Stap over, keuze genoeg

Overweeg in die komende jaren serieus om het Windows-platform te verlaten. Linux kun je nog jarenlang draaien bijvoorbeeld. Of kies voor een Mac; een Macbook Air of een iMac kosten je in totaal niks meer dan een midrange Windows-computer (in geval van de iMac inclusief 4K-monitor!). De begin deze week gepresenteerde CPU’s van Apple zijn bovendien spectaculair te noemen, de hegemonie van x86 is nu echt voorbij. Energiezuinig en ongelooflijk snel, wat wil een mens nog meer? Of kies voor een Chromebook als je niet extreem zware taken hoeft te draaien, maar slechts gaat browsen, nu en dan een brief tikt, mail leest enzovoort. Ook voor wat zwaardere toepassingen is een Chromebook inzetbaar, maar dan moet je wel uitwijken naar de duurdere exemplaren. In dat geval is een Linux-systeem of die genoemde Mac praktischer.

Windows 11 op een oude computer
Een Chromebook biedt meer dan genoeg mogelijkheden voor thuisgebruikers, studenten en zelfs zakelijke gebruikers.

Echt niet doen!

Hoe dan ook, onder de streep geldt slechts één serieuze waarschuwing: installeer Windows 11 niet op een door Microsoft afgewezen systeem. Dat is vragen om beveiligingsproblemen. Doe het alleen om eens een keertje te proberen. En te constateren dat het inderdaad als een zonnetje draait en de hardware-eisen inderdaad idioterie zijn. Misschien zou de EU eens kritisch moeten kijken naar het moedwillig bejaard maken van helemaal niet bejaarde hardware…

De komende tijd verschijnen op dit blog steeds meer artikelen over Windows 11. Hier zie je ze op een rijtje.

Meer info over Windows 11 vind je HIER op dit blog.

Er zijn bij Van Duuren Media natuurlijk al boeken over Windows 11 verschenen. Bijvoorbeeld Leer jezelf SNEL Windows 11 van Bob Van Duuren. Dan is er ook nog Windows 11 voor senioren in de serie PC Senior van Victor Peters.

12 gedachten over “Pas op met Windows 11 op een oude computer!”

 1. Microsoft heeft voor mij afgedaan, 4 jaar terug twijfelde ik of ik een Mac of een PC zou kopen, het werd de PC waar ik nu een verschrikkelijke spijt van heb. Hij voldoet niet aan de eisen van Windows 11. Gelukkig was dit mijn laatste PC, ik heb de knoop doorgehakt en de iMac gekocht die ik over 2 weken mag ontvangen. Voor mij nooit meer Microsoft, en ik hoop dat veel meer mensen er zo ever zullen gaan denken.

 2. Het fijne van een pc is dat je deze op een betaalbare manier kan upgraden qua hardware. Vandaar dat ik mezelf ga inleven ben in het Linux-wereldje. Microsoft is echt de weg kwijt en laat maar weer is zien dat ze te groot zijn geworden om nog rekening te houden met hun gebruikers. Eigenbelang op de eerste plek, dit komt ze hopelijk duur te staan. Alleen dat zal ze misschien weer met beide voeten op de grond zetten zodat ze zich weer zullen moeten richten op de klant in het algemeen zoals het hoort.

 3. Allemaal goed en wel. Ik heb enkele sleutels aangepast en ja hoor! Windows 1 installeert zich perfect. Ik krijg alle updates en beveiligings-updates binnen. Dus geen reden om verder te experimenteren met de 11!!

 4. En Mensen op marktplaats met oude Pc’s met Windows 11 aanbieden ik vind dat marktplaats wel strenger mag gaan optreden, aan mensen die Windows 11 op een niet goedgekeurde pc installeren om te verkopen.

  1. Waarom zou Marktplaats dat moeten doen? Die pc’s kunnen in 9/10 gevallen Windows 11 prima draaien en er is (mits een licentie van Windows 7 of hoger aanwezig is) helemaal niets illegaal aan.

   1. Dat kunnen ze dus NIET, tenzij je gaat lopen rommelen tijdens de installatie. Leuk voor de hobbyist, maar negen van de tien mensen is totaal niet op de hoogte van deze door Microsoft bedachte beperkingen. En koopt dus een kat in de zak. Nu hoeft Marktplaats wat mij betreft geen waarschuwing te plaatsen. Maar grotere bedrijven die refurbished systemen verkopen wél. En dan nog kun je er als koper voor kiezen om voor bijvoorbeeld €150 een refurbished Windows 10-only systeem aan te schaffen. Kun je nog tweeëneenhalf jaar mee vooruit wat Win 10 betreft, waarmee de kosten dus laag zijn. Maar daar een waarschuwing plaatsen is zonder meer op z’n plaats.

 5. Heel dat wereldje is een geldklopperij, schandalig. ik heb een iMac van 2017 er is altijd wel iets, hetzelfde met onze iPhone van Apple, regelmatig zijn er dagen uit de agenda en die was ingevuld. Als alle drie jaar ik een nieuwe PC moet, dat stop ik ermee, geld groeit niet aan de bomen.

 6. Wat een domme bangpraterij dit artikel, Windows 11 op een niet officieel ondersteund systeem krijgt gewoon updates. Het enige wat ontbreekt is Microsofts garantie dat ze zullen werken, maar dat is weer bangpraterij van Microsoft. Inmiddels al talloze systemen naar Windows 11 geüpgraded, waarvan enkele in een zakelijke omgeving draaien.

  1. Officieel heeft Microsoft nooit aangegeven updates te leveren aan niet-ondersteunde Windows 11 installaties. Integendeel, de trend is veel meer richting het aandraaien van de duimschroeven. Voor thuisgebruikers die een gokje willen wagen: prima. Maar voor zakelijk gebruik een absolute no go om een scala aan wel heel voor de hand liggende redenen. Nog los daarvan: in een bedrijfsomgeving levert Windows 11 op dit moment geen enkel praktisch voordeel ten opzichte van Windows 10. Ga je wel lopen ‘rommelen’ met dit soort upgrades in een grijs gebied, dan klopt er iets niet. Beslist geen domme bangmakerij dus, het is eerder ‘dom’ om tegen beter weten in te gaan rommelen in een bedrijfssetting.

 7. wat een gezever allemaal,bij mij op een pc van 2009 niet ondersteund toch installatie gedaan mer rufus usb en alles draait,updates ook,

  hallo de **** die dit artikel schreef, werkt u voor microsoft

  denk het wel
  bij mij werkt alles prima,geen probleem

  1. Voorhobbygebruik is er in principe weinig aan de hand natuurlijk, maar voor professionele inzet is dit een tamelijk ongewenst scenario.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.