PC Building Simulator

PC Building Simulator – managementgame voor masochisten

Hoe bouw je je ideale computer? Hoe repareer je een kapotte pc? Voor wie dat wil uitvinden zonder een fortuin te spenderen is er nu PC Building Simulator…PC Building Simulator

Geen aspect van het dagelijks leven of iemand heeft er wel een computersimulatie van gemaakt. De meeste racegames zijn hele of halve autosimulatoren. Microsoft brengt na een adempauze van dertien jaar in 2020 weer een nieuwe editie uit van zijn hyperrealistische Flight Simulator. Vrouwen zwijmelen bij Boer Zoekt Vrouw, mannen stappen in een virtuele tractor met Farming Simulator. Andere sims apen de brandweer na, casino-eigenaren, treinmachinisten, maar er is ook een Tourist Bus Simulator, een Project Hospital, een Contraband Police en Junkyard Simulator. Dus waarom geen PC Building Simulator? De Roemeense ontwikkelaar Claudiu Kiss en uitgever Irregular Corporation hebben die vraag beantwoord met ‘ja’: PC Building Simulator.

PC Building Simulator verscheen vorig jaar voor de pc, maar er zijn nu ook versies uitgekomen voor de PlayStation 4, Xbox One en Switch. Dat laatste geeft wel een zeker gevoel van ironie. Aan een spelcomputer valt immers niets zelf te prutsen, op de vervanging van de harde schijf in Sony’s speeltje na.

Droomcomputer

Iedereen die zijn computer – de Mac inbegrepen – wel eens met een schroevendraaier te lijf is gegaan zal veel elementen in PC Building Simulator herkennen. De nadruk ligt meer op de pret van het opsporen en repareren van mankementen. De frustratie van zaken als te korte kabeltjes, onmogelijk geplaatste onderdelen of afbrekende klemmetjes en pootjes komen minder aan de orde. Een computer bouwen en zeker een repareren vergt een zekere mate van masochisme.

Dat gevoel koesteren kan dan nu virtueel, en een stuk goedkoper dan met een echte computer: de ‘game’ kost twee tientjes in de onlinewinkel Steam, 18 euro voor PlayStation 4 en Xbox One.

Meer dan duizend onderdelen…

In PC Building Simulator kun je in principe je eigen droomcomputer samenstellen uit meer dan duizend onderdelen van leveranciers van processoren, videokaarten, harde schijven, ventilatoren, voedingen en geluidskaarten. Alle bekende merken passeren de revue, van AMD tot Zotac (mini-pc’s en toebehoren). De simulator is niet zo uitgekiend dat hij alarm slaat als je een pc bouwt uit onderdelen die niet met elkaar te mixen zijn.

Corvee

Maar net als de meeste andere ‘sims’ is PC Building Simulator in wezen een managementtrainer. In deze game word je de eigenaar van een computerreparatiewinkel, waarin je steeds complexere ingrepen uitvoert. Niet altijd komt er een schroevendraaier aan te pas. Net als in het echte leven kloppen er ook klanten aan met een pc die met een computervirus is besmet. Net als in het echte leven voert de virtuele reparateur dag in dag uit dezelfde handelingen uit, bij elke klus – schroeven losdraaien, panelen loswippen, kabels loskoppelen, onderdelen vervangen, enzovoorts. Plezier wordt al snel routine, routine verandert al rap in corvee en corvee al snel in moordzucht opwekkende ergernis.

Oh ja, Mac-fan: de apparaten van Apple komen in de PC Building Simulator niet voor.

vakantieIn het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks en Ronald Smit) leer je hoe je gewapend met onder meer een beetje gezond verstand en de juiste software een hoop ellende op je computer kunt voorkomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.