PDF Expert

PDF Expert, lezen en annoteren maar!

PDF Expert is al sinds jaar en dag zo’n beetje dé standaard-app als het gaat om lezen en annoteren van PDF-bestanden. Het werkt in ieder geval een stuk prettiger dan het wat logge Adobe Reader!

PDF Expert is een razendsnelle en veelzijdige PDF-lezer. Je kunt er in de basisuitvoering al heel veel mee, waaronder – natuurlijk – annoteren van PDF’s. Ofwel: het toevoegen van aantekeningen, stempels, markeringen en meer. Dat werkt juist op een tablet uitermate prettig. Heb je werk te reviewen en wordt dat aangeleverd als pdf, dan zou je haast wel gek zijn om dat nog op een computer te doen. Een iPad ligt een stuk lekkerder in de hand en je kunt er gewoon mee op de bank gaan zitten. We zijn inmiddels alweer bij de zevende versie van PDF Expert aanbeland en de app alhier behoort al jaren tot een veelgebruikt stuk gereedschap. Wel zien we een wat minder fijne ontwikkeling: ook Readdle – de maker van de software – is gezwicht voor een abonnementsmodel. Sinds Apple die mogelijkheid een tijd terug introduceerde in de app store is het een beetje oppassen geblazen met wat je nou eigenlijk in huis haalt na aanschaf (of ‘gratis’ download) van een app. In het geval van PDF Expert is er gelukkig voor de meeste gebruikers nog meer dan genoeg functionaliteit voor dagelijks gebruik aan boord. Wil je meer – zoals bijvoorbeeld het bewerken van PDF’s (en da’s wat anders dan annoteren) of verkleinen in grootte van PDF’s, dan moet je intekenen voor een jaarabonnement van rond de €52. Nog altijd een heel stuk goedkoper dan wat Adobe Acrobat kost, maar toch…

Annoteren en bewerken

Goed, we gaan niet al te hard lopen zeuren over dat abonnement. Al was het maar omdat helaas alle grote namen erop aan het overstappen zijn. Abonnementen zijn simpelweg de nieuwe melkkoeien van softwarebedrijven. Programmeurs moeten ook betaald worden enzovoorts. Bovendien geldt dat gebruikers die PDF Expert al voorafgaand aan de abonnementstoestanden aanschaften, het overgrote deel van de extra functionaliteit gewoon behouden. En da’s ook wel weer netjes natuurlijk. Anyway, aan de slag met PDF Expert! Als je een PDF opent in de app – bijvoorbeeld via de deelfunctie in iPadOS – opent het document in de leesweergave. Door de pagina’s scrollen gaat razendsnel. Wil je annotaties toevoegen, tik dan op Annotate boven in het scherm. Middels de gereedschapsbalk die nu verschijnt kun je opmerkingen toevoegen, maar ook stickers, vormen en meer. Moet je een formulier invullen, dan is er de optie (wederom boven in beeld) Fill & Sign. Hiermee kun ook handtekeningen toevoegen. De optie Edit PDF is bijzonder: hiermee zijn PDF’s zélf aan te passen. Ofwel: verander tikfouten in een PDF’je zonder dat je het originele Worddocument (of wat de bron ook was) bij de hand hebt. Nogmaals: dit extraatje is alleen binnen het abonnement beschikbaar, of voor gebruikers die de functie al eerder hadden aangeschaft.

Bestandsbeheer

Een andere highlight van PDF Expert is zonder meer de uitgebreide bestandsbeheerder. Je kunt je PDF’s organiseren in mappen, ze eenvoudig mailen en op andere manieren delen, zippen en meer. De app kan zelfs als webserver fungeren zodat je vanaf andere apparaten eenvoudig toegang krijgt tot PDF’jes op jouw iPad. Al met al een zeer uitgebreide app die de mogelijkheden van de standaard Acrobat Reader verre overstijgt. Voor professionals is PDF Expert zélfs met abonnement een must; want ook nog eens goedkoper dan de Adobe combi-abopakketten waar we tegenwoordig aan vast zitten. Los van de prijzen werkt het ook beduidend prettiger, logischer en sneller dan Acrobat. Heb je toevallig ook een Mac staan, dan is het goed om te weten dat er tevens een desktopversie beschikbaar is. En die kost $79,99 dollar zonder abonnementengedoe, wat het een wel heel aantrekkelijk alternatief voor Acrobat maakt.

PDF Expert
De bestandsbeheerder van PDF Expert is een juweeltje.

 

PDF ExpertMeer weten over de mogelijkheden van je iPad en het nieuwe iPadOS? Lees dan zeker het boek Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink eens. En ontdek de vele, vele mogelijkheden die het compacte en veelzijdige apparaat te bieden heeft. Ook (en juist nu) voor thuiswerken. De auteur doet Apples nieuwe besturingssysteem voor de iPad haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iPadOS 13 te halen. Bedenk tot slot dat u inmiddels ook moeiteloos een muis kunt koppelen aan de iPad en u snapt dat de toekomst van thuiswerken voor u staat of ligt.

Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale paginaDEZE speciale pagina voor!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.