Peter Villevoye: ‘Het gaat erom met de boektraining te leren wat de essentie van de applicatie is’

Op 7 november 2018 vindt de eerste Boektraining plaats in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Het is de eerste ééndaagse training gebaseerd op het boek Adobe Photoshop CC Classroom-in-a-book. Later in november volgen eendaagse trainingen met de Classroom-in-a-book-versies van Adobe Illustrator en Adobe InDesign. De trainingen worden gegeven door Peter Villevoye, een Adobe Certified Expert & Instructor die al jaren allerlei mensen en bedrijven wegwijs maakt in de software van Adobe. Hij neemt in één dag de essentie van het Classroom-in-a-book-boek met je door. We spraken met Peter over het idee achter deze Boektrainingen.

Het idee achter die Classroom-in-a-book-boeken is het omgekeerde van wat jullie gaan doen. Jij gaat die boeken uitleggen, terwijl de boeken voor zelfstudie zijn. Leg eens uit…
Peter Villevoye: ‘Lezen in een boek en dat tegelijk doen is voor iedereen niet altijd even makkelijk. Je volgt de stappen wel vanuit dat boek en de oefeningen lukken ook wel, maar uiteindelijk weet je vaak niet meer wat je gedaan hebt. In die zin werkt een training samen met een boek beter. Het tempo van een training, de uitleg, de didactiek die er bij komt kijken en het speelse karakter van dingen doen, werken voor het begrijpen én onthouden van dingen vaak beter. Als je eenmaal dingen gedaan hebt, lees je het na in het boek en dan maak je je het beter eigen. Het beklijft uiteindelijk beter in combinatie met een training.’
‘Je kunt in een training de nadruk leggen op de belangrijke dingen in de software. Je laat door bewoording merken dat iets belangrijk is, of wanneer er een cruciale stap is in een oefening. Dat geeft een heel ander effect dan wanneer jij in een boek een lijst van tien verschillende mogelijkheden leest in een instellingen-paneeltje. Dan lijken die tien verschillende mogelijkheden even belangrijk, terwijl je bij een training de nadruk kunt leggen op bepaalde opties. In een boek lijkt soms alles even belangrijk.’

Hoe ga je die trainingen aanpakken?
PV: ‘Neem Photoshop. In het boek wordt de basis gelegd in de eerst drie, vier hoofdstukken. Dat zijn de belangrijkste hoofdstukken om de essentie van Photoshop te leren. Daarna worden de onderwerpen specifieker. De een wil over 3D leren en de ander wil HDR. Dat kunnen ze dan beter zelf gaan doen en doordat ze de basis van de applicatie onder de knie hebben is dat geen probleem. Het gaat erom in die ene dag te leren wat de essentie van de applicatie is. Sommige mensen werken al jaren met een applicatie, maar hebben nooit precies begrepen hoe de applicatie in essentie werkt. Neem Illustrator. Hoe teken je daar nu precies in? Hoe werkt dat pennetje? En hoe werken die maskers nu eigenlijk? Zo moeilijk is dat allemaal niet, als je het maar één keer goed uitgelegd krijgt. Een goed begin, de eerste uitleg over de basis van een applicatie, is cruciaal om later de rest van die applicatie beter te kunnen begrijpen. Het zijn alledrie uiteindelijk zeer complexe applicaties waar je heel veel mee kunt.’

Wat ga je ze op die dagen leren?
PV: ‘Bij Adobe Illustrator gaat het om de manier van tekenen. Bij Adobe InDesign gaat het om het positioneren van dingen op een pagina en hele mooie typografie en die dingen automatiseren. Dat is de kracht van een opmaak-applicatie. En Photoshop is gewoon een feest. Dat vindt iedereen leuk. In één dag doen we vier hoofdstukken. Eenvoudige selecties, correcties, een beetje lagen en maskers en daarna kun je de mensen erop loslaten.’

Het beste van 2 werelden!

Je kunt je inschrijven voor een van de ééndaagse trainingen voor de introductieprijs van €149,- in plaats van €199,-. Zo krijg je het boek én een 1-daagse training voor een bijzonder interessante prijs. Meer informatie over de Photoshop-boektraining vind je HIER, over de Illustrator-boektraining HIER en over de InDesign-boektraining HIER.

2 gedachten over “Peter Villevoye: ‘Het gaat erom met de boektraining te leren wat de essentie van de applicatie is’”

  1. Hallo Peter, Ben al jarenlang schrijver geweest voor handleidingen. Gewoon voor iedereen. Tegenwoordig worden de handleidingen weggegooid. IK NIET MEER roepen ze, het is niet te lezen!!!! Weet je hoe dat komt? Het (de) boeken zijn NIET “Idiote proof” geschreven. Vaak door mensen die er het meest vanaf weten, maar dit kunnen ze niet verwoorden!! De schrijvers begrijpen niet dat anderen hun niet begrijpen. De verhalen tegenwoordig gewoon bij een simpele camera of TV toestel ze kunnen het niet volgen. Hoop dat u er wat mee kunt Met vriendelijke groet. Peter Nadort.

  2. Hahahaaa, veel technische handleidingen zijn inderdaad niet te lezen ! Zeker niet als ze door de nerdy ontwikkelaar zelf zijn geschreven. (Deze Adobe-boeken zijn overigens heel toegankelijk samengesteld.) Het plezier van het gebruiken van een apparaat of een tool zoals software vergaat je vaak als je de gebruiksaanwijzing of het boek openvouwt…

    Maar laten we ook eerlijk zijn: een tv of camera of Photoshop is helemaal niet zo “simpel” meer. Gebruikers eisen steeds meer functies en features en bevinden zich in allerlei totaal verschillende omstandigheden en hoedanigheden, maar verwachten dat zijn of haar specifieke toepassing makkelijk te bereiken moet zijn. En eigenlijk willen ze er vooral niets voor hoeven doen, laat staan een handleiding lezen.

    Sowieso geven weinig mensen de voorkeur aan het LEZEN van een uitleg. Voor de meeste mensen geldt dat ze als eerste kennismaking liever KIJKEN naar iemand die het voordoet en LUISTEREN naar het verhaal wat erbij verteld wordt. Vervolgens gaan ze het zèlf proberen natuurlijk, want dat is de allerbeste leermethode. Zo lukt het en houden ze de lol erin ! En dat gaan we dus in deze “boek-trainingen” doen.

    Als je eenmaal de kern van iets goed door hebt, dan kun je a.h.v. een boek die kennis gaan uitbreiden en verdiepen, of terugvinden als je de precieze handelingen vergeten bent. En dan zijn de stapsgewijs beschreven oefeningen en achtergrond-verhalen goed bruikbaar.

    Ondanks dat er massa’s tutorials online staan (als Help-files, blogs en video’s) zijn er nog steeds veel mensen die waarde hechten aan een fysiek tastbare bron van informatie, iets wat ze kunnen vasthouden, náást dat scherm waar zich de uitdaging bevindt…

    Toevallig heb ik vorige week deze prachtige uitdaging nog getwitterd:
    https://twitter.com/Studea/status/1045593235039686656
    Een juweeltje van hoe het dus níet moet !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.