Phil Schiller tijdens de presentatie van de iPad pro

Phil Schiller van Apple… Sad, really sad!

Heb je het ook gelezen of gezien? Dat het gebruiken van een een vijf-jaar-oude-pc droevig is, echt droevig… Dat althans zei Phil Schiller van Apple, vorige week tijdens de presentatie van de nieuwe 9.7-inch iPad Pro. Volgens Schiller zijn er zo’n 600 miljoen van die oude pc’s. Misschien heb jij er wel een. En je hebt er net Windows 10 opgezet of El Capitan en jij kijkt naar de presentatie en denkt: ‘Mijn trouwe pc vervangen door een nieuwe iPad Pro? Ik dacht het niet!’

Er vielen vanwege deze uitspraak nogal wat mensen over Schiller heen (Google maar op Phil Schiller Really Sad). En terecht, denk ik. Wat is precies de boodschap van Apple? Dat je zielig bent met je oude pc en dat je een sukkel bent als je niet de nieuwe iPad Pro koopt, want die kan prima die oude pc vervangen. Een vreemde gedachte. Die nieuwe iPad Pro is natuurlijk een mooi apparaat, vast lekker snel, met ongetwijfeld een mooi scherm, maar duur en de vraag is of die iPad je pc kan vervangen? Daarop draait misschien Lightroom of Photoshop of Photoshop Elements en dat draait weer niet op een iPad of ie nu Pro heet of niet.

PC-vervanger…

Apple wil dat we de iPad Pro zien als een apparaat dat onze pc’s, onze desktops en laptops kan vervangen. Dat kan soms wel en soms ook niet. Het ligt er maar aan wat je doet op die pc. Mailen, surfen en Facebook? Tekenen met een pen op het scherm? Mooi, dat kan allemaal. Je foto’s van je camera – in RAW – erop bewerken? Dat kan ook wel, maar al een stuk moeilijker. Het beeldscherm is niet gekalibreerd, de opslagruimte is beperkt en Lightroom Mobile schiet hier nog tekort. Voor het bewerken van mijn foto’s ga ik naar mijn pc, een Mac of Windows pc, dat maakt niet uit.

Op bed vanwege mijn grieperigheid las ik mijn dagelijkse newsfeeds, de krant en mijn mail op mijn Nexus. Wilde ik nog even wat op dit blog zetten, dan kon dat ook wel met de Nexus, maar het was veel handiger op mijn iMac (uit 2009, dus volgens Schiller een zielig apparaat dat allang vervangen had moeten worden), waar ik een toetsenbord en Photoshop tot mijn beschikking had.

Op de diverse sites die commentaar hadden over de opmerking van Schiller ging het – naast het asociale aspect van zijn opmerking –  ook over of de iPad Pro nu wel of niet wel een pc kon vervangen. Het ligt er dus aan wat je er mee wilt en wat je werk is. Een Surface Pro 3 of 4 komt meer in de richting van een dergelijk apparaat. Maar als je pc nog goed werkt en je koopt een tablet voor erbij, dan ben je op dit moment prima klaar met een (goedkoop) Android- of iOS-tablet. Lees er maar over op tweakers.net, met een welles-nietes-discussie over die iPad Pro, of die nu wel of niet geschikt is als pc-vervanger, of ie wel genoeg geheugen heeft, enzovoort, enzovoort.

En voor de rest: ik denk niet dat mensen zich aangesproken voelen door de opmerking van Schiller. Je bent tevreden met je pc, je hebt misschien geen geld voor een nieuwe pc, maar de dure IPad Pro ligt toch buiten je budget, dus werk je door, met wat je hebt. En dat werkt vaak nog prima. 600 miljoen pc’s… Vergeet het maar, Schiller…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Phil Schiller van Apple… Sad, really sad!”

  1. De uitlating van Schiller hoort thuis in het rijtje van arrogante Apple PR. Daar zijn ze groot mee geworden. Hun marketing is perfect door een deel van de mensheid het gevoel te geven dat je zonder Apple spullen niet meetelt. Zolang ze “hebbedingen” maken zullen er klanten voor zijn en zolang ze die toppositie vasthouden maken ze schofterig grote winsten. Ik heb ruim 25 jaar Apple gebruikt en waardeer de grafische mogelijkheden zeer. Ik heb een vertrouwde Windows-pc en zelfs 2 iPads maar lekker snel werken op een IPad zit er niet in. Zelfs met extra software als IWriter wordt het niet effectief. Voor mij is de tablet een perfecte tool voor Facebook. Internetbetalen via de iPad (Triodos en Rabo/Inzicht) zijn gewoon een ramp.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.