In de nieuwste versie van Photoshop – Photoshop 2021 – vind je iets dat Neural Filters heet. Wat zijn Neural Filters? Ik laat Adobe het zelf even vertellen: Neural Filters is een nieuwe werkruimte in Photoshop met een bibliotheek met filters die moeiteloos uitgebreide workflows tot slechts enkele muisklikken reduceren met behulp van de leerfunctie, mogelijk gemaakt door Adobe Sensei. Neural Filters is een tool die u in staat stelt binnen enkele seconden generatieve filters uit te proberen waarbij de afbeelding intact blijft, en creatieve ideeën te ontdekken. Met Neural Filters kunt u uw afbeeldingen verbeteren door nieuwe contextuele pixels te genereren die niet in de oorspronkelijke afbeelding aanwezig zijn. Ik zou het zo zeggen: met Neural Filters gebruik je kunstmatige intelligentie om in Photoshop ingewikkelde dingen eenvoudig te doen. Photoshop 2021: Neural filters gebruiken.
Ingewikkelde dingen eenvoudig doen
Neural Filters kunnen Photoshop eenvoudig ingewikkelde dingen laten doen. Dat klinkt mooi, slim en handig. Neem bijvoorbeeld Het Neural Filter Stijloverdracht. Daarmee tover je je foto bijvoorbeeld razendsnel om in een schilderij van Van Gogh of een schilderij in de stijl van de beroemde golf van Hokusai. Het Neural Filter Stijloverdacht vind je in Photoshop bij Filter > Neural Filters > Stijloverdracht. Je komt terecht in een dialoog waar je de keuze krijgt uit:
- Neural Filters die al volledig werkzaam zijn ( met het icoontje van de schuifregelaars en Adobe noemt ze Aanbevolen filters),
- Neural Filters die nog in beta-vorm zijn (het erlenmeyer-icoontje),
- En Neural Filters die binnenkort beschikbaar zijn (die vind je ook bij de beta-filters. Je kunt ze echter nog niet gebruiken).


Slim Portret

Bij de Aanbevolen filters zie je er nu twee: Huideffening en Stijloverdracht. Huideffening maakt je huid gladder, op een meer natuurlijke manier. Met Stijloverdracht maak je die schilderijen van je foto’s. Dat laatste kon je in Photoshop al eerder op veel ingewikkelder manier al doen. Hier heb je met één klik een ‘schilderij’ van je foto gemaakt. Je kunt de Stijlsterkte en de Penseelgrootte nog aanpassen en that’s it. Het werkt.
Bij het beta-deel staat er veel meer klaar. Bij demo’s die je van Adobe en verder online ziet, krijg je altijd Slim Portret te zien. Met Slim Portret kun je een portret aanpassen. Je kunt iemand vrolijk laten kijken of boos. Iemand ouder of jonger maken met Gezichtsleeftijd: ook geen probleem. De richting van het hoofd valt aan te passen enzovoort, enzovoort.

Eerst downloaden
De beta-filters die je kunt gebruiken zul je eerst uit de cloud moeten downloaden, waarna je het schakelaartje op aan zet. De verwerking van zo’n filter vindt ook plaats in de cloud. Omdat ze nog in ontwikkeling zijn zul je ze regelmatig opnieuw moeten downloaden uit die cloud. Onderin het filter kun je aangeven of je tevreden bent met de resultaten. Dit helpt Adobe het filter te verbeteren.
Er komen nog flink wat nieuwe Neural Filters aan. Bij degene die nog niet in bèta zijn kun je aangeven of je geïnteresseerd bent. Wil je Neural Ruisonderdrukking: meld dat je geïnteresseerd bent. Er staan flink wat ‘fancy’ filters op het programma. Voor de liefhebbers. Ik ben benieuwd naar Fotoherstel, Stof en krassen en de Ruisonderdrukking. De fancy-filters kunnen me verder gestolen worden. Maar misschien heb jij wel meer zin in Gezicht naar karikatuur…
Er is nog meer nieuws in deze versie van Photoshop: Luchtvervanging! Lees er HIER meer over.
Meer leren over Photoshop? Daar zijn boeken voor. Bijvoorbeeld Classroom-in-a-book Adobe Photoshop 2020, de snelste en meest uitgebreide manier om Photoshop te leren. Wil je inspiratie opdoen van de ‘Photoshop masters’? Dan is Photoshop Masters van Rob de Winter een boek dat je beslist moet lezen. Allerlei Photoshop-meesters laten in interviews hun tips en trucs zien en Rob de Winter vult het aan met uitgebreide tutorials.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.