Photoshop Elements en RAW en 16-bits

Photoshop Elements en RAW en 16-bits

Photoshop Elements als vervanger voor Lightroom: dat klinkt goed. Je koopt het pakket en het blijft je eeuwige bezit. De vraag is: heeft Photoshop Elements 2020 genoeg mogelijkheden om zowel Lightroom Classic als grote broer Photoshop te vervangen? Photoshop Elements en RAW en 16-bits.

Camera Raw-plug-in

Het antwoord op de vraag of Photoshop Elements een waardige vervanger is van Lightroom Classic en Photoshop is – wat mij betreft – nee. Nee? Nee! Adobe zou namelijk wel gek zijn als ze met Photoshop Elements hetzelfde zouden aanbieden als de combinatie van Lightroom Classic en Photoshop. Dat Photoshop Elements 2020 een eigen Camera Raw-plug-in heeft voor het werken met Raw-bestanden geeft al aan dat er verschillen zijn tussen de Camera Raw-plug-ins van Photoshop en Photoshop Elements. De plug-in van Photoshop Elements heeft beperkte mogelijkheden vergeleken met die van de grote broer. Zie HIER voor een link naar de verschillen tussen PS Elements en Photoshop.)

Photoshop Elements en RAW en 16-bits De Camera Raw plug-in in Elements
De Camera Raw-plug-in van Photoshop Elements 2020.
De Camera Raw plug-in van Photoshop. Let vooral op het balkje met mogelijkheden onder het histogram.

Geen lenscorrecties en soms een 16-bit

Van 16-bits naar 8-bits-kleuren.

In de dialoog zie je de verschillen: je hebt bijvoorbeeld geen lenscorrecties, geen voorinstellingen die je kunt toepassen, en geen curves. Je kunt je foto mooi ontwikkelen met de basismogelijkheden van Camera Raw, maar ik zou de lenscorrecties bijvoorbeeld écht missen. Je kunt het bestand vanuit Camera Raw openen als 16-bit tiff. Dat is mooi als je de foto verder wilt gaan aanpassen. Maar ook hier is het oppassen geblazen. Je kunt niet alle bewerkingen in 16-bit toepassen. En als ik mijn foto’s bewerk, buiten Lightroom om, dan wil ik zolang mogelijk in 16-bit ProPhoto RGB blijven. Dan heb ik de grootste hoeveel kleuren en de grootste kleurruimte.

Voor jpeg

Je kunt het bestand wel bewaren in 16-bit. Dat is mooi als je het later verder wilt bewerken, met de mogelijkheden van Photoshop Elements die wel 16-bit ondersteunen of in Luminar of een andere externe editor. Mijn – voorlopige – conclusie: fotografeer je in Raw, dan biedt Photoshop Elements minder mogelijkheden dan de combinatie van Lightroom en Photoshop. Als je hecht aan lenscorrecties, voorinstellingen enzovoort: blijf dan werken in Lightroom Classic of ga op zoek naar een ander alternatief. Fotografeer je alleen in jpeg dan is Photoshop Elements een prima keuze. Jouw camera heeft bijvoorbeeld die lenscorrecties al lang toegepast, dat heb je dan niet nodig in Photoshop Elements 2020.

Een terzijde

De ogen gesloten…

Toen ik gisteren onderweg de affiches met die gesloten ogen zag, kon ik niet laten om er een foto van te te maken. Degenen die mijn blogpost van vorige week vrijdag hebben gelezen, weten meteen waarom: gesloten ogen openen. Ik experimenteerde dit weekend nog wat met gesloten ogen openen en verschillende donorogen. Ik doneerde mijn ogen aan mijn kleinzoon van 5: brrrr, doodeng. Ik doneerde de ogen van zijn een-jarige broer: iets minder eng, maar ook: creepy. Maar bij deze affiche met deze foto: dat kon best leuk worden. Ik doneerde mijn ogen en die van mijn jongste kleinzoon:

Ogen open!

Meer weten over Photoshop Elements 2020? Koop dan het boek Ontdek Photoshop Elements 2020 van André van Woerkom.

Een gedachte over “Photoshop Elements en RAW en 16-bits”

  1. Die laatste foto “Ogen open” is een perfect voorbeeld hoe je beeld kunt manipuleren. Het wordt “Voer voor psychologen” als je een portret meerdere malen voorziet van andere geopende ogen en daarna de nietsvermoedende kijker vraagt wie bv de sympatiekste uitstraling heeft. Zo zou je bv ook president Trump kunnen voorzien van een paar vriendelijke ogen om te kijken of de persoon daardoor vriendelijker lijkt. Een tool voor fotografen, beeldbewerkers én psychologen en andere duiders van onze geest.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.