Photoshop is 30 jaar

Photoshop is 30 jaar: ouderwets of nog springlevend?

Als iemand 30 jaar is, zie je die niet als ‘oud’. Geldt dat wel voor software? Adobe Photoshop werd gisteren 30 jaar. Is het zoals wel eens wordt gezegd ‘de software van je vader’ of is het nog steeds de onbetwiste koning van de beeldbewerking? Natuurlijk is Photoshop nog springlevend. Het is nog steeds het Zwitserse zakmes én de koning van de beeldbewerking…

De software van je vader

In een reactie op de blogpost Fotografen, waarom haten jullie Adobe? schreef Peter Villevoye ‘Ik heb nieuwe generaties gebruikers al horen opperen: “Photoshop? Daar werkte mijn vader/moeder mee, dus dat kan niet goed meer zijn.” Men zoekt vernieuwing, zindering, en verwacht die gewoonweg niet meer van software uit 1990…’ Er zijn inmiddels allerlei alternatieven voor Photoshop, zoals bijvoorbeeld Affinity Photo. Of die even goed zijn/meer kunnen dan/intuïtiever zijn dan het aloude Photoshop? Ik waag het te betwijfelen. Photoshop kan steeds meer, het wordt telkens weer uitgebreid en telkens zijn er verbeteringen en nieuwe mogelijkheden.

30 jaar Photoshop

Photoshop is 30 jaar
Een feesttaart voor Photoshop (illustratie van Adobe).

Photoshop is gisteren 30 jaar geworden. Het is – ondanks de toegenomen concurrentie – nog steeds de onbetwiste koning van de beeldbewerkers. En, om die verjaardag te vieren, kreeg Photoshop verbeteringen en nieuwe mogelijkheden: Dit krijg je o.a. als je de update downloadt:

  • Content-Aware Fill: maak meerdere selecties en pas meerdere filters toe zonder de werkruimte te verlaten, hierdoor hoef je minder te klikken en krijg je meer snelheid en controle.
  • Lens Blur: om realisme te stimuleren met nauwkeurigere randen, waardoor je de voorgrond, achtergrond of zelfs het midden van de afbeelding kunt vervagen.
  • Prestatieverbeteringen: Photoshop-platform is aangepast voor een vlottere en meer responsieve ervaring, waardoor je met gemak grotere documenten kunnen ritsen.

Photoshop Masters

Gisteren sprak ik Rob de Winter over zijn boek Photoshop Masters dat eind maart verschijnt. Natuurlijk hadden we het over de leercurve van Photoshop. Misschien is die curve stijl. Photoshop geeft zich niet een-twee-drie gewonnen. Maar het wonderbaarlijke van Photoshop is, dat als je je het gereedschap beter beheerst, het steeds makkelijker wordt. Als je eenmaal begrijpt hoe lagen en kanalen werken, is het verder aan jouw fantasie om die mogelijkheden uit te buiten. Kun je alles met Affinity Photo doen, wat ook in Photoshop mogelijk is? Ik waag het te betwijfelen. Je ziet bijvoorbeeld Content Aware Fill (Vullen met behoud van inhoud) steeds beter worden. De ontwikkeling van Photoshop staat niet stil. Photoshop is springlevend.

Inspiratie en kennis opdoen

Inspiratie opdoen door de interviews met de Photoshop Masters. Dit is een spread uit het interview met Photoshop Master Erik Johansson.

Nog even over dat boek van Rob de Winter, Photoshop Masters. Ik heb het inmiddels helemaal gelezen en het is prachtig geworden. Het boek geeft inspiratie door de interviews van Rob met die Photoshop Masters. In die interviews vertellen ze over hun werkwijze en over hun favoriete Photoshop-gereedschappen. In die interviews zie je het werk wat ze met Photoshop hebben gemaakt. Daarnaast zijn er de tutorials van Rob die je op heldere manier ingewikkelde, maar handige Photoshop-mogelijkheden leren. Het boek is zowel voor de beginnende Photoshopper, als voor de ervaren Photoshopper. Die zal er inspiratie uit opdoen, maar ook nieuwe tips en trucs leren. Er is geen eind aan de Photoshop tips en trucs…

Een spread uit een tutorial over het gebruik van Camera Raw als filter over een foto.

Het interview met Rob de Winter kun je HIER vinden. Het boek Photoshop Masters vind je bij Van Duuren Media.
En wat betreft het jarige Photoshop: in deze blogpost van Adobe lees je alles over de vernieuwingen in Photoshop Desktop en Photoshop op de iPad.

Wil je Photoshop leren op de Adobe-manier? Dan is daar een Classroom-in-a-book voor: Adobe Photoshop 2020. Het is de snelste, gemakkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Photoshop te leren! Leer hoe je digitale beelden corrigeert en verbetert. Selecteer een object snel en precies op basis van zijn omtrek. Verwijder ongewenste objecten naadloos en repareer afbeeldingen met de omgevingsgevoelige gereedschappen. Bereid beeld voor druk of web voor. Coördineer designs met meerdere artboards en exporteer ze naar mobiele apparaten. Creëer geavanceerde typografie. Classroom in a Book is de populairste serie van hands-on trainingsboeken voor software. Het biedt wat geen enkel ander boek of trainingsprogramma doet: een officiële training van Adobe, ontwikkeld met hulp van Adobe-productexperts.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.