Photoshop tools voor fotografen

Photoshop Tools voor fotografen: Essentiële technieken voor laagmaskers, penselen en overvloeimodi

Altijd al eens willen weten hoe het nou precies zit met lagen in Photoshop? Of ontdekken dat penselen in deze fotobewerker zeker niet alleen voor schilderwerkzaamheden zijn? Lees dan het boek Photoshop tools voor fotografen van Glyn Dewis eens!

Bij het woord ‘lagen’ denken veel aspirant-fotobewerkers aan complexe dingen waar je liever verre van blijft. Het klinkt in ieder geval professioneel en dus ongetwijfeld moeilijk. Niets is minder waar, gelukkig. In het boek Photoshop tools voor fotografen van Glyn Dewis wordt het heel inzichtelijk gemaakt. Een laag is eigenlijk niets anders dan een transparant vel plastic over je foto leggen en daar – bijvoorbeeld – op tekenen. Voordeel van zo’n transparant is dat wat je er ook op uitvoert, de onderliggende originele foto niet wordt gewijzigd. En zo werkt het precies ‘t zelfde in Photoshop. Alleen kun je er dan net wat meer mee dan alleen tekenen op zo’n virtueel transparantje. Zo zijn er bijvoorbeeld aanpassingslagen die allerlei effecten loslaten op de onderliggende foto. Inderdaad: zonder deze aan te tasten. Ben je ineens helemaal de weg kwijt of bevalt iets totaal niet: laag verwijderen en het probleem is alweer opgelost.

Lagen, penselen en overvloeimodi

Een spread uit het hoofdstuk over laagmaskers.

Glyn Dewis beschrijft op een toegankelijke en vooral praktische manier wat er zoal mogelijjk is met lagen in Photoshop. Zo leer je wat laagmaskers zijn, maar ook komen dingen als uitknipmaskers en laaggroepen aan bod. Beheers je dat soort zaken – en dat is echt geen al te grote opgaaf! – dan neemt de auteur je mee naar penselen.  Natuurlijk kun je met een penseel schilderen. Wat dat betreft kan Photoshop zich desgewenst als digitaal canvas gedragen. Tegelijkertijd zijn er ook aanpassingspenselen, waarmee je aanpassingen op een foto als het ware lokaal inschildert. Of maak eens een eigen penseel, een exemplaar om rook mee te maken bijvoorbeeld. Al dat soort handige dingen komen uitgebreid aan bod in het boek Photoshop Tools voor fotografen, en nog veel meer. Een derde pijler waar het boek op steunt zijn overvloeimodi. Heel simpel gezegd zijn dat ‘mengmethoden’ tussen verschillende lagen. Door ze slim in te zetten (en vooral te experimenteren!) zijn de meest bijzondere effecten te bereiken.

De extraatjes

Los van de hoofdonderdelen – lagen, penselen en overvloeimodi – bevat het boek nog een vierde hoofdstuk bomvol extraatjes. Leer bijvoorbeeld hoe je razendsnel luchten in een foto vervangt. Of maak huid op een realistische manier gladder. En als we het dan toch over het perfectioneren van een geportretteerde hebben: check hoe je tanden – alweer supersnel – wit maakt. En is je gefotografeerde ongewenst een roodhuid geworden (je weet wel: iets te veel zon aan een costa) dan vertelt dit boek je hoe je dat effect verminderd. Als bonus-bonus gaat Glyn Dewis tot slot nog een portret retoucheren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Camera Raw en – uiteraard – Photoshop. Al met al een solide ‘handboek’ voor een ieder die meer wil met Photoshop. Dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn bewijst Photoshop tools voor fotografen.

Een gedachte over “Photoshop tools voor fotografen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.