Binnenportret met tegenlicht

Portretfotografie: leer je model kennen

Hoe maak je een echt onvergetelijk portret? Leer je model kennen!

portretfotografie: leer je model kennen

Paul Caponigro, een van de beste fotografen van deze tijd zei ooit: ‘Een foto maken van hoe iemand eruitziet is één ding, een portret maken van wie diegene is, is iets anders.’ Dat is duidelijke taal. Je licht kan geweldig zijn, de pose prachtig, je kunt op een geweldige locatie fotograferen en toch een middelmatig portret maken. Een foto die zegt ‘hier zie je wie er die dag aanwezig was’ in plaats van ‘hier zie je wie deze persoon echt is.’ De geest, het karakter vangen en een oprechte kijk op wie je onderwerp is en niet slechts hoe hij of zij eruitziet, zorgen voor een echt geweldig portret dat op een betekenisvolle manier contact maakt met de kijker.

Leer je model kennen

Daarom doen veel professionele topfotografen vóór de opname vaak onderzoek naar hun onderwerpen, zodat ze zo veel mogelijk over hen te weten komen en een band met ze opbouwen, zelfs voordat ze elkaar ontmoeten. Dankzij Facebook is onderzoek naar iemand (digitaal alvast een persoon een beetje leren kennen voordat je degene persoonlijk ontmoet) eenvoudiger dan ooit. Maar uiteindelijk geeft een-op-een tijd doorbrengen met je onderwerpen en ze leren kennen jou een veel betere kans om die kant van hen in je portretten naar voren te brengen.

Iets wat zeker helpt is voldoende tijd voor je fotoshoots nemen, zodat je geen haast hebt: geen haast om verschillende poses te doen en geen haast om het af te krijgen. Als je genoeg tijd voor de fotoshoot neemt, zodat je tijd hebt om contact te maken met je onderwerp en meer over hem of haar te weten te komen, heb je een betere kans om een portret te maken dat echt iets zegt over wie hij of zij is.

Pixelmator voor iOSScott Kelby schreef een prachtig boek over het maken van portretten: Portretfotografie bij natuurlijk licht. Kelby laat je in dit boek zien hoe je prachtige portretten bij natuurlijke licht kunt fotograferen en bewerken. Kelby laat al zijn geheimen en beproefde technieken zien. Hij bespreekt alles: van essentiële uitrusting en camera-instellingen tot de technieken die je nodig hebt om indrukwekkende portretfoto’s te maken. Van vensterlicht tot het temmen van hard, direct licht buiten, van de tools en accessoires die je nodig hebt om prachtige portretten in elke lichtomstandigheid vast te leggen. In dit voorproefje uit het boek vertelt hij over het verschil tussen een middelmatig en een onvergetelijk portret. Alle blogposts over en van Scott Kelby vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.