Portretretouche met PortraitPro en Luminar Neo

Portretretouche met PortraitPro en Luminar Neo

Nu we een portret hebben geretoucheerd met Lightroom en Photoshop kijken we naar twee andere oplossingen: PortraitPro 22 en Luminar Neo. Alle twee de applicaties maken uitgebreid gebruik van AI, Artificial Intelligence voor gezichtsherkenning, herkenning van de huid, de neus, ogen, enzovoort. Vooral PortraitPro gaat daarin nogal ver. Wat is het schoonheidsideaal dat de AI nastreeft? Het ligt er natuurlijk aan waarmee de AI is gevoed. Met filmsterren, het West-Europese schoonheidsideaal? Dikke lippen? Kleine neuzen? Je kunt nergens vinden waarmee die AI is gevoed, maar bij PortraitPro kun je lippen dikker maken(Botox?) en neuzen smaller… Hoe werkt het, portretretouche met PortraitPro en Luminar Neo?

PortraitPro

PortraitPro analyseert de foto, kijkt of er een portret te vinden is. Is het vrouwelijk of mannelijk? Daarna wordt er gekeken naar de vorm van het gezicht, naar de ogen, lippen en neus.

Voor het uitgebreid retoucheren van een portret kom je terecht bij PortraitPro van Anthropics Technology. PortraitPro kun je gebruiken als losse applicatie of als plug-in bij Photoshop. De software gebruikt ongetwijfeld heel veel AI. Als je een portret opent analyseert de software het portret. Is het een man of een vrouw? (Geen idee wat de software doet als het er niet uitkomt. Transgenders?) Als de sekse is vastgesteld gaat PortraitPro meteen aan het werk met de retouche. Je krijgt links het oorspronkelijke portret te zien met een overlay waarin de software aangeeft welke kenmerken – neus, kin, lippen, ogen – er zijn aangetroffen en waarop de retouche is toegepast. Je kunt die onderdelen zelf verder aanpassen. Aan de rechterkant zie je het geretoucheerde portret. Daar kun je de portretretouche die al is toegepast, aanpassen.

Er valt veel aan te passen

Je kunt in PortraitPro de vorm van het gezicht aanpassen met Face Shape. Er is uitgebreide ogencorrectie, je kunt de vorm van de mond, de lippen veranderen (Plump Lips) en de neus, nek en schouders (Neck & Shoulders) ingrijpend aanpassen. Elk van die onderdelen heeft weer verschillende instelmogelijkheden. Bij Face Shape kun je het voorhoofd en de kaak aanpassen. Bij Nose kun je de vorm, de grootte, het puntje van de neus en nog meer aanpassen. Elke van de onderdelen heeft een Master Fade waarmee je, bijvoorbeeld bij Face Shape, de aanpassingen van Forehead en Jaw gezamenlijk kan vergroten of verkleinen. Dit zijn dan alleen nog de Shape Controls. Je hebt verder nog Skin Smoothing, Lighting & Coloring, Makeup, Eye Controls, Mouth & Nose controls en Hair.

Mijn vrouwelijke kant
Highlights, ook in de pet…

We verlaten met PortraitPro eigenlijk het pad van beschaafde retouche. Als je wilt, kun je make-up aanbrengen, haren groen maken of blauw, of van donkerblond naar lichtblond gaan. Je kunt bij dat haar Colored Highlights toevoegen (iets wat bij dit portret een vreemd resultaat had: een pet met highlights!). In ieder geval: bij deze software kun je heel ver gaan met het aanpassen van het portret. Iets wat ik met dit portret van mijn vrouw niet ga doen. Ik probeerde nog twee portretten van mezelf een beetje aan te passen. De eerste keer herkende PortraitPro niet dat ik een portret was. Toen ik de software hielp door de neus en de kin aan te wijzen, herkende het mijn vrouwelijke ik. In mijn tweede portret herkende de software weer mijn vrouwelijke kant, dus gaf ik mezelf maar wat mascara en lipstick en versmalde ik mijn neus. Krachtige software, maar de AI mag nog wel wat verbeterd worden.

PortraitPro analyseert in eerste instantie het gezicht. Hier werd een ‘female’ herkend. Op de overlay zie je waar precies lippen, neus, wenkbrauwen en kaaklijn worden herkend. Je kunt die punten zelf aanpassen. De lippen aan de onderkant zouden aangepast moeten worden, net als de neus.

Luminar Neo

Portretretouche met Luminar Neo
Diverse retouchemogelijkheden met Luminar Neo.

Bij Luminar Neo is de keuze gelukkig kleiner, maar wat mij betreft: precies genoeg. Luminar Neo geeft je de keuze uit Gezicht en Huid. Bij Gezicht kun je losgaan op de verlichting van het gezicht. Een bol gezicht kun je veranderen in een slank gezicht. Bij de ogen is de keuze uitgebreider. Je kunt de kleur van de iris veranderen. Verder kun je die iris meer laten spreken, het oogwit witter maken, kan je wallen onder de ogen verwijderen en de wenkbrauwen verbeteren. Bij Mond kun je van de lippen de verzadiging aanpassen, ze roder of donkerder maken en de tanden witter maken. Bij Huid kun de huid gladder maken en de glans verwijderen, net als het verwijderen van huidoneffenheden. Keurig allemaal. Als je je inhoudt, dan worden het goed geretoucheerde portretten. 

Pukkel weghalen?

Mijn conclusie na die vijf verschillende applicaties voor het retoucheren van portretten? Tijdens het werken met die verschillende software begon ik me steeds meer af te vragen voor wie deze software bedoeld is. Niet voor mij in ieder geval. Waarom zou je achteraf nog make-up aanbrengen? Wie wil zijn of haar huid zo glad hebben? Je hebt nu eenmaal die neus of die kin en het is aan de fotograaf om een mooi portret van je te schieten. Een pukkel weghalen? Prima! Misschien wat wallen weghalen, na een wilde nacht? Het is een glijdende schaal. Wanneer lijk je nog op je portret. Voor ‘mijn soort’ retouche houd ik het op Lightroom en een beetje Photoshop. Dat lijkt me voldoende. Ik wil geen portretten waar een glimlach is op geshopt. Ik wil geen botox-portretten leveren. Wat zeggen jullie, portretfotografen onder de lezers? Vinden jullie dit soort software mooi?

Meesterlijke portretten maken

Focus op Fotografie: MeesterportrettenHoe maak je meesterlijke portretten? Bij een goed portret gaat het over ontmoetingen in plaats van uitwisselingen. Vaak wordt het maken van een portret gezien als een transactie, maar het is meer dan dat. Het is een ontmoeting net zoals iedere andere ontmoeting, alleen moeten er ook foto’s gemaakt worden. Toch is er altijd die verwachting aan beide kanten, want de één moet wat geven en de ander komt ter plaatse om wat mee te nemen. Een bijzonder spanningsveld dat veel eist van zowel de fotograaf als de geportretteerde. Wat is precies dat spanningsveld en hoe is het te verklaren? Op welke manier kun je jezelf daartoe verhouden? En, hoe maak je gebruik van dat spanningsveld? Hoe zorg je ervoor dat je thuiskomt met precies de beelden die je voor ogen hebt? Antwoord op deze vragen lees je in Meesterportretten van Jasper van Bladel.

Portretretouche in Photoshop, Lightroom of Luminar Neo?

Meer leren over het werken in Lightroom Classic en/of Photoshop? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een.  Photoshop leer je het beste van Adobe zelf, met het boek Classroom in a book: Photoshop 2022 van auteurs Andrew Faulkner en Conrad Chaves. Luminar Neo is een prima applicatie, ook voor portretretouche. Ben je gebruiker van Luminar NEO en wil je Luminar Neo tot in de puntjes beheersen, koop dan het boek Zo werkt Luminar Neo en AI van auteur Henny Temmink. Ik besprak het boek eerder HIER op dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.